«Άφαντοι» οι περιφερειάρχες – τρόμαξαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Έναν μικρό «σεισμό» στην Κρήτη προκάλεσε η κινητοποίηση των χιλιάδων κατοίκων της Ιεράπετρας για την αποτροπή του κλεισίματος του νοσοκομείου τους. Ο μαζικός αγώνας των Γεραπετριτών στέφθηκε με επιτυχία ως προς την ικανοποίηση του βασικού τους αιτήματος, την αύξηση της χρηματοδότησης για το νοσοκομείο.

Στοιχεία και διαψεύσεις
Μέχρι τότε άκουγαν συνεχώς πληροφορίες για κλείσιμο του νοσοκομείου, για Καλλικράτη στην Υγεία που θα οδηγούσε σε ένα και μόνο νοσοκομείο στον Άγιο Νικόλαο, που βρίσκεται στην άλλη άκρη του Νομού, αλλά και για κρυφές μελέτες που απαξίωναν την προσφορά του νοσοκομείου Ιεράπετρας στο λαό της περιοχής. Για όλες αυτές τις φήμες εισέπρατταν επί μήνες «διαψεύσεις» και διαβεβαιώσεις πως το νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει. Όσο όμως κι αν διαψεύδονταν οι φήμες, εκείνο που δεν μπορούσε να διαψευστεί ήταν τα νούμερα στον φετινό προϋπολογισμό. Το 2008 το νοσοκομείο χρειάστηκε 4 εκατομμύρια ευρώ για να λειτουργήσει επαρκώς. Η χρηματοδότηση για το 2011 ήταν μόλις ένα εκατομμύριο με τις ανάγκες να έχουν ήδη πολλαπλασιαστεί, με το προσωπικό να μην επαρκεί και με τον διοικητή να έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπάρχουσα κατάσταση. Κι όμως, τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την προσφορά του νοσοκομείου στην περιοχή είναι ενδεικτικά: Το 2009 -εξυπηρέτησε, μεταξύ άλλων, πάνω από 55.000 περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία, έγιναν πάνω από 1.600 χειρουργικές επεμβάσεις και στα εργαστήριά του πραγματοποιήθηκαν πάνω από 520.000 εξετάσεις.

Παπάδες και βενζινάδες…
Στην κινητοποίηση που οργανώθηκε βρέθηκαν σύσσωμοι οι πολίτες και οι φορείς της Ιεράπετρας. Οι μαθητές των σχολείων αποφάσισαν να κάνουν καταλήψεις σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες (εφορίες, ταχυδρομείο κ.λπ.). Ο εμπορικός σύλλογος κράτησε κλειστά τα μαγαζιά και οι ιδιοκτήτες λεωφορείων έθεσαν τα οχήματά τους στη διάθεση των διαδηλωτών για να μεταφερθούν 90 χιλιόμετρα μακριά, στο Ηράκλειο και να διαδηλώσουν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας. Η Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού κατάφερε να κινητοποιήσει τους πάντες. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι της εκκλησίας από την περιοχή, ενώ ακόμα και ο Σύλλογος Πρατηριούχων Λασιθίου προσφέρθηκε να παραχωρήσει καύσιμα για τη μετακίνηση των αυτοκινήτων από την Ιεράπετρα στο Ηράκλειο. Η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να υιοθετήσει πιο σθεναρή στάση και να εγκαταλείψει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών. Με το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου ανά χείρας αλλά και ψηφίσματα συμπαράστασης από γειτονικούς Δήμους που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο, όπως η Βιάννος, οι πολίτες έφτασαν στις 25 Ιανουαρίου έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Αδικαιολογήτως απόντες
Η οργή των κατοίκων ξεχείλισε όταν τους ανακοινώθηκε ότι τόσο ο αιρετός περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, όσο και ο διορισμένος υπερ-περιφερειάρχης Θανάσης Καρούτζος έλειπαν στην Αθήνα για δουλειές. Το κλίμα κινδύνευσε να εκτραπεί και μόνο με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων ηρέμησαν τα πνεύματα μετά την εισβολή των κατοίκων στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Τρομαγμένοι στην κυριολεξία από το πλήθος ο διοικητής και ο υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Φραγκιαδουλάκης – Δελημπαλταδάκης) προσπαθούσαν να ψελλίσουν κάποιες νέες «δεσμεύσεις», «υποσχέσεις» και «διαψεύσεις». Τελικώς σύρθηκαν υπό την πίεση των πολιτών να απαιτήσουν από τον υπουργό Υγείας τουλάχιστον διπλασιασμό των πόρων για το νοσοκομείο με ακόμα ένα εκατομμύριο ευρώ που θα δοθεί σε δύο δόσεις μέχρι την Άνοιξη. Τα μέλη της Επιτροπής Φορέων έκαναν λόγο για μια «πρώτη νίκη» ως προς τη χρηματοδότηση ενώ μίλησαν και για «προσβολή» του λαού της Ιεράπετρας από την απουσία των δύο περιφερειαρχών, οι οποίοι είχαν πριν από μέρες ειδοποιηθεί για την κινητοποίηση.

Από δω και πέρα
Εκτός από την επιπλέον χρηματοδότηση, οι πολίτες της Ιεράπετρας απέσπασαν τη δέσμευση του ΔΥΠΕάρχη να μετατραπεί το Νοσοκομείο από «Ζώνης Β» σε «Ζώνης Γ» και με αυτό τον τρόπο να εξασφαλιστεί η κάλυψη των εφημεριών καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, ενώ άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία τοποθέτησης νέου διοικητή. Πολλά είναι όμως αυτά που απομένουν. Η οριστική απομάκρυνση από το σενάριο της «κοινής διοίκησης» με το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου (που θα ήταν προπομπός της συγχώνευσης), οι τραγικές ελλείψεις γιατρών αλλά και η αδυναμία στελέχωσης των θέσεων, λόγω της άρνησης πολλών γιατρών να υπηρετήσουν στη νοτιότερη πόλη της Ελλάδας, είναι ζητήματα που πρέπει στο εξής να αντιμετωπιστούν.
Οι Γεραπετρίτες πάντως, έδειξαν πως παρόλο που βρίσκονται στην άκρη της χώρας είναι αποφασισμένοι να μην αφεθούν ξεχασμένοι στο περιθώριο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!