Αρχική διεθνή Όλα πάνε πρίμα

Όλα πάνε πρίμα

► Ξαναήρθαν κυριολεκτικά στα χέρια (χωρίς όπλα) Κινέζοι και Ινδοί στρατιώτες σε συνοριακή περιοχή των Δυτικών Ιμαλαΐων. Αυτή τη φορά υπήρξαν μόνο τραυματίες – στην τελευταία μεγάλη μάχη, που έλαβε χώρα το 2020, αν και πάλι χωρίς όπλα, είχαν σκοτωθεί πάνω από 25 στρατιώτες και των δύο πλευρών [βλ. «Δεκάδες νεκροί από… πετροπόλεμο», φύλλο 503]. Ήταν μία ακόμη υπόμνηση του γεγονότος ότι κάθε ισχυρό κράτος –εν προκειμένω οι δύο πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, αμφότερες εξοπλισμένες με πυρηνικά– θέτει τα ιδιαίτερα συμφέροντά του πολύ πάνω από τις αερολογίες για έναν «αρμονικό» πολυπολικό κόσμο χωρίς την ασφυκτική ηγεμονία των ΗΠΑ.

► Τελικά η Μέτε Φρέντερικσεν, επικεφαλής των Δανών Σοσιαλδημοκρατών, κατάφερε να παραμείνει στην πρωθυπουργία πετώντας σαν στυμμένες λεμονόκουπες την Πράσινη Αριστερά και την Κοκκινοπράσινη Συμμαχία – τις δύο δυνάμεις της χάρη στις οποίες κυβερνούσε από το 2019. Ήδη μετά τις πρόσφατες εκλογές δήλωνε ότι «ζούμε σε εποχή διεθνούς αβεβαιότητας», που επιτάσσει «να ξεχάσουμε τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος» [βλ. «Έρχεται κρύος και σκληρός χειμώνας», φύλλο 611]. Οπότε βρήκε τώρα νέους συμμάχους: την… κακιά Δεξιά (Φιλελεύθεροι) και τη μεταλλαγμένη Δεξιά (Μετριοπαθείς). Τι να τους κάνει τους αριστερούς μαϊντανούς όταν, όπως δήλωσε, «πρέπει να λάβουμε αποφάσεις που μας υποχρεώνουν να δούμε τα πράγματα αλλιώς»;

► Περισσότερα από 11.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο στην δύσμοιρη Υεμένη από το 2015, οπότε η σαουδαραβική επέμβαση κλιμάκωσε τη σύγκρουση. Αυτό ανέφερε η Κάθριν Ράσελ, επικεφαλής της UNICEF, προσθέτοντας ότι 2,2 εκατομμύρια παιδιά «υποσιτίζονται έντονα», συμπεριλαμβανομένων 540.000 παιδιών κάτω των πέντε ετών. Λεπτομέρειες για τους Τρεις Μεγάλους της υφηλίου, που αυτήν την περίοδο ερίζουν για την εύνοια της αιματοβαμμένης σαουδαραβικής απολυταρχίας [βλ. «Ξηλώνεται λίγο ακόμη το Δυτικό πουλόβερ», φύλλο 616].

► Η Κομισιόν δήλωνε ότι θα εξακολουθήσει να τιμωρεί την Ουγγαρία, με όπλο το πάγωμα του Ταμείου Ανάκαμψης, ωσότου αυτή συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις της ευρωκρατίας για το «κράτος δικαίου». Αλλά δεν τα υπολόγισε καλά, διότι έχουμε και πόλεμο – τη συνέχιση του οποίου σαμποτάριζε η κυβέρνηση Όρμπαν θέτοντας βέτο σε νέα ενίσχυση της Ουκρανίας με 18 δισεκατομμύρια ευρώ (αν είναι για πόλεμο, λεφτά υπάρχουν). Οπότε παρενέβη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συμφώνησε μπακάλικα με τον Όρμπαν να άρει το βέτο, και σε αντάλλαγμα να εισπράξει ένα καλό φιλέτο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από την άλλη, άκαρπη ήταν και η προχθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Από Δευτέρα και βλέπουμε, λέει. Αν δεν βάλει κάποιος κακός βέτο, δουλειά δεν γίνεται…

Σχόλια

Exit mobile version