Υποβαθμίζουν έναν βασικό λόγο της επίσκεψης, που αφορούσε τις… μπίζνες

Τα οφέλη ή τις συνέπειες από την επίσκεψη-εξπρές της Άνγκελα Μέρκελ στη σιδερόφρακτη Αθήνα, την προηγούμενη Τρίτη, συνεχίζουν επί πέντε ημέρες να αναζητούν τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ. Οι «Μερκελιστές» θριαμβολογούν για το τίποτα, εστιάζοντας στη συνάντηση Μέρκελ με Σαμαρά και Παπούλια και υποβαθμίζοντας, έντεχνα, έναν βασικό λόγο της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου, που αφορούσε τις… μπίζνες.
Το μήνυμα εστάλη διά στόματος Μέρκελ, ακόμη και μαζί με τις επίσημες από κοινού δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Φυσικά δεν είμαστε εδώ ως οι εκπρόσωποι της τρόικας, εκείνη κάνει τη δική της δουλειά. Αυτό που έχουμε εμείς να κάνουμε είναι να δώσουμε έμφαση στα διμερή θέματα» (σ.σ. τη μεταφορά «τεχνογνωσίας» για διάφορους τομείς της οικονομίας).
Η συνάντηση με 12 επιλεγμένους μεγαλοεπιχειρηματίες, παράλληλα με Γερμανούς «ειδικούς» τεχνοκράτες για τους αντίστοιχους τομείς της οικονομίας, ήταν από τα βασικά μηνύματα της επίσκεψης: Είμαστε εδώ για μπίζνες, ετοιμάζουμε την οικονομική επέλαση. Ποιοι ήταν παρόντες στο γεύμα; Με ποια κριτήρια επελέγησαν και από ποιους; Δεν είναι τυχαίο ότι οι μισοί «πρόθυμοι»-εκπρόσωποι εταιριών σχετίζονται άμεσα με το γερμανικό κεφάλαιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Π. Ξινής της Siemens, η οποία έπεσε στα μαλακά παρά το τεράστιο σκάνδαλο και τώρα διεκδικεί (και ήδη παίρνει) μεγάλα έργα στην Ελλάδα. Ο Μ. Μαΐλλης, ως πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, παρών για την καλύτερη διεκπεραίωση, προφανώς, του «μοιράσματος». Αντιστοίχως, ο Δ. Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ, που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να προωθηθεί το εργασιακό μοντέλο που ονειρευόταν η Μέρκελ για την Ελλάδα, πήγε να λάβει τα εύσημα για τις υπηρεσίες του… Ακόμη ένας γερμανικός κολοσσός, η Hochtief, προφανώς πήρε το χρίσμα από τη Μέρκελ για να διεκδικήσει την επέκταση της διαχείρισης του αεροδρομίου, παρά το γεγονός ότι έχει καταγγελθεί πως χρωστάει κάμποσα εκατομμύρια στο ελληνικό Δημόσιο.
Ο Κ. Φρουζής, εκπροσωπώντας τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, διασκέδασε την ανησυχία για την ευνοϊκή μεταχείριση των γερμανικών Bayer και Boehringer και τη διατήρηση των μεριδίων τους στην αγορά. Αξιοπρόσεκτη η ταυτόχρονη παρουσία των Νανόπουλου (Eurobank) και Ζανιά (Εθνική Τράπεζα) στη συνάντηση, μόλις πέντε ημέρες μετά τη δημόσια πρόταση της ΕΤΕ για τη Eurobank. Να σημειωθεί, βέβαια, το γεγονός ότι ο δεύτερος ήταν και ο βασικός διαπραγματευτής του 2ου Μνημονίου.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν, βεβαίως, ο Μ. Τσαμάζ του ΟΤΕ, «της πιο πετυχημένης γερμανικής επένδυσης στην Ελλάδα» όπως ανέφερε, εξηγώντας πως η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση που έγινε εστιάζεται στα εργασιακά, όπου με τη βοήθεια του κράτους έχουν γίνει οι σχετικές μεταρρυθμίσεις που τους έχουν λύσει τα χέρια και πλέον μπορούν να διαπραγματευτούν με τους εργαζόμενους.                          
Μ.Ε.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!