Νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ο τέως της -υπό πώληση- ΕΥΔΑΠ
Φιλικές τοποθετήσεις-αναθέσεις, ξεπούλημα υπό την πίεση της τρόικας, ψέματα στο λαό. Σε αυτό το τρίπτυχο κινείται τους τελευταίους πολλούς μήνες η συγκυβέρνηση αναφορικά με τη σύσταση και λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ. Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, η κυβέρνηση ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Τ. Αθανασόπουλου και πρώην προέδρου της ΔΕΗ, προφασιζόμενη «ζητήματα νομιμότητας» αναφορικά με το σκάνδαλο στη ΔΕΗ, στο οποίο εμπλέκεται ο Τ. Αθανασόπουλος. Τοποθέτησε έτσι ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, για να συνεχίσει το βρόμικο έργο του προκατόχου του, τον έως τώρα πρόεδρο της -υπό ιδιωτικοποίηση από το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ- ΕΥΔΑΠ, Στέλιου Σταυρίδη.
Ο παραλογισμός ενός σάπιου πολιτικού συστήματος στο μεγαλείο του δηλαδή και μάλιστα «πασπαλισμένος επικοινωνιακά» με τις φανφάρες του νέου προέδρου περί επενδύσεων που γίνονται για να «αξιοποιηθούν τα λεφτά για να πληρώσουμε τώρα μισθούς και συντάξεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».
Ο νέος πρόεδρος με την «κρυστάλλινη φήμη» -όπως ο ίδιος διατείνεται για τον εαυτό του- είναι σαφές ότι με τις ιδιότητές του ως πρόεδρος της Piscines Ideales, πολιτικά τοποθετημένος στο πλευρό του κ. Τζήμερου, ενεργό μέλος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος της «Αντιγραφειοκρατικής Κίνησης», δίνει ξεκάθαρο στίγμα στους «διεθνείς επενδυτές» για τις προθέσεις τής κυβέρνησης να τους… εξυπηρετήσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Η πρώτη αποστολή που θα αναλάβει άμεσα είναι η πώληση και επαναμίσθωση (σ.σ. sale and lease back, στη γλώσσα του παρασιτικού πλούτου) των 28 ακινήτων του Δημοσίου, για τα οποία ο ίδιος δήλωσε πως «θα αξιοποιηθούν για να μην καταλήξουν σαν τα Ολυμπιακά Ακίνητα». Για τα 28 ακίνητα ο νέος πρόεδρος, όλως τυχαίως όμως, ξέχασε να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι για τα επόμενα 25 χρόνια που θα βρίσκονται υπό διαχείριση ιδιωτών, το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνει νοίκι -ενώ έως τώρα ήταν ιδιοκτησία του- και παράλληλα θα βαρύνεται με την ετήσια συντήρησή τους και την ασφάλισή τους, εξασφαλίζοντας για τον αγοραστή εγγυημένο εισόδημα(!), ενώ ακόμη πιο εξόφθαλμο είναι το γεγονός ότι τα όποια έσοδα από την ανάθεση των ακινήτων δεν θα πιστωθούν στα Δημόσια Έσοδα, καθώς με βάση τη Δανειακή Σύμβαση τα έσοδα εντός 10 ημερών κατατίθεται υποχρεωτικά στον Ειδικό Λογαριασμό Δανειστών της ΤτΕ και όχι στο δημόσιο κορβανά για μισθούς ή συντάξεις…
Η δεύτερη αποστολή, που ίσως να τσαλακώσει λίγο την «κρυστάλλινη φήμη» του νέου προέδρου, σχετίζεται με τη διαχείριση από τον ίδιο της πώλησης της ΕΥΔΑΠ, της οποίας μέχρι τώρα ήταν πρόεδρος. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους διορισμένους τεχνοκράτες της εγχώριας τρόικας, καθώς, όπως έσπευσε να δηλώσει και ο προκάτοχός του «για μας, μετράνε μόνο τα χρήματα», ενώ ερωτώμενος από τη γερμανική Die Zeit για το εάν η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ θα σημαίνει χαμηλότερη ποιότητα νερού, απάντησε διπλωματικά πως το ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο εκτελεστικό όργανο. Και αφού τελειώσει με το νερό, σειρά έχει το πωλητήριο ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Εκεί πια οι ισορροπίες και οι αποφάσεις έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις με την εμπλοκή και γεωπολιτικών παραγόντων.
Το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά πλούσιο σε γεγονότα…
Μ.Ε.