Αρχική κοινωνία Οι «νέοι Παρθενώνες» του Ελληνικού

Οι «νέοι Παρθενώνες» του Ελληνικού

Της Ελένης Πορτάλιου

 

Στην καρδιά των θερινών διακοπών η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ελληνικού τέθηκαν σε κλειστή διαβούλευση μόλις 20 ημερών, προσχηματική -καθώς έπρεπε να μελετηθούν χιλιάδες σελίδες- και με σοβαρές παρεκκλίσεις από τη νομιμότητα. Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού κατέθεσε 99 σελίδες ριζικών αντιρρήσεων που αφορούν στην πλήρη απόρριψη του σχεδίου.

Καλεί επιστημονικούς φορείς, κινήματα και πολίτες σε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και αγώνων για ν’ αποτραπεί η θεσμοθέτηση, μέσω προεδρικού διατάγματος, των καταστροφικών σχεδίων για την Αττική. Οι παραβιάσεις της κείμενης χωροταξικής, πολεοδομικής, περιβαλλοντικής και λοιπής νομοθεσίας είναι πολλές και εμπίπτουν στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, γι’ αυτό η Επιτροπή Αγώνα θα προσφύγει επίσης, με όλα τα ένδικα μέσα που προσφέρει ο νόμος, στα αρμόδια δικαστήρια.

Στο κείμενο της Επιτροπής Αγώνα αποκαλύπτεται με αδιάσειστα στοιχεία ότι το Σχέδιο αφορά μια ιδιωτική πόλη, που οικοδομείται με όρους ιδιωτικής πολεοδόμησης, αποκλειστικά με ψηλά κτίρια 16, 5, 50, 70 και 200 μέτρων (6 ουρανοξύστες). Πάρκο δεν υπάρχει, καθώς τα μόλις 650 στρέμματα ακάλυπτης έκτασης (10% του συνόλου) συγκεντρώνονται στους αεροδιαδρόμους χωρίς δυνατότητα φύτευσης. Οι συντελεστές δόμησης υπερβαίνουν κατά πολύ τον maximum επιτρεπόμενο συντελεστή 0,8, φτάνοντας σε μεγέθη 1,22 / 1,44 /1,5 / 1,78.

Το Σχέδιο, όπως η ίδια η μελέτη αναγνωρίζει, θα επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή. Θα πολλαπλασιαστεί η σημερινή φούσκα ακινήτων εις βάρος των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών της ευρύτερης περιοχής, θα πληγούν οι τοπικές αγορές και οι σημερινές επιχειρήσεις υπηρεσιών εστίασης και αναψυχής που φιλοξενούνται εκεί, όπως και η υπερτοπική αγορά της Γλυφάδας. Δασικές εκτάσεις και αρχαιότητες παραδίδονται στην οικοδόμηση, ενώ δεν μεταγράφονται οι κοινόχρηστοι χώροι στον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Το Σχέδιο ανατρέπει την κλίμακα και τα φυσικά χαρακτηριστικά, από την αρχαιότητα έως σήμερα, του Αττικού Τοπίου που διασώζεται στο παράκτιο μέτωπο, διατηρώντας την ιστορική ταυτότητα του τόπου και αποτελώντας ένα πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό πόρο ανυπολόγιστης αξίας. Στην Αττική υπάρχουν μόλις 4 ψηλά κτίρια (65 – 103 μ.). Δεν θέλουμε ν’ αναφερθούμε σε «νέους Παρθενώνες» – χαρακτηρισμός του «αναμορφωτηρίου» της Μακρονήσου, πάντως ο Παρθενώνας βρίσκεται σε ύψος 156 μ. από την θάλασσα και το σχετικό ύψος της Ακρόπολης ανέρχεται σε 70 μ., ενώ ο Ιερός Βράχος έχει μήκος 300 μ. και πλάτος 150 μ.

Η σύγχρονη απώλεια της κυριαρχίας και της δημοκρατίας στη χώρα δεν γίνεται σήμερα με τη φυσική εξόντωση αυτών που αντιστέκονται στη νέα κατοχή. Ψηφίζεται στην ελληνική Βουλή και προπαγανδίζεται από τις ναυαρχίδες του δεξιού/ ακροδεξιού τύπου και επίσημους κυβερνητικούς εκπροσώπους. Η αντίσταση στα σχέδιά τους είναι επιβεβλημένη.

Σχόλια

Exit mobile version