Το κλίμα τρομοκρατίας που επιβάλλουν οι εργολάβοι στα συνεργεία καθαριότητας, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά στο πρόσωπο της Μαλγκοζάτα Ποτυράλα, που εργαζόταν ως καθαρίστρια στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου μέχρι το καλοκαίρι, που απολύθηκε με μια προκλητική μεθόδευση.
Η εταιρία Σταματίνα Αλεξίου & ΣΙΑ Ε.Ε. η οποία έχει αναλάβει εργολαβικά τον καθαρισμό της Πανεπιστημιούπολης, επιχείρησε στις 6/7 να απολύσει την αλλοδαπή εργαζόμενη, αμέσως μετά την επιστροφή της από άδεια ασθενείας. Μια απόλυση που αποτράπηκε από τη μαζική συμπαράσταση των συναδέλφων της, του Συλλόγου Συμβασιούχων του Πανεπιστημίου, άλλων σωματείων που με μαζική παράσταση στην Πρυτανεία ανάγκασαν την εργολάβο να ανακαλέσει την απόλυση.
Δεύτερη απόπειρα απόλυσης στις 13/7, όταν η εργαζόμενη ζήτησε νόμιμη άδεια που δικαιούταν για να παραστεί στην κηδεία του πατέρα της, στην Πολωνία. Και πάλι η άμεση και δυναμική κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων Φοιτητών ανάγκασαν την εργολάβο να ανακαλέσει την απόλυση, ενώ υπό την πίεση της κατάστασης δίνει και μέρος της καλοκαιρινής άδειας στην εργαζόμενη για να παραστεί στην κηδεία του πατέρα της.
Η απόλυση, τελικά, πραγματοποιήθηκε ενώ η εργαζόμενη βρισκόταν σε κανονική άδεια. Επέστρεψε στις 29/7, για να διαπιστώσει ότι η εταιρία είχε καταθέσει γραμμάτιο αποζημίωσης για την απόλυσή της στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στις 27/7.
Η Μαλγκοζάτα Ποτυράλα με τη στήριξη και του Συλλόγου Συμβασιούχων, στον οποίο είναι μέλος, κατέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου η απόλυση κρίθηκε παράνομη. Ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης δημιουργήθηκε και κινήθηκε προς κάθε κατεύθυνση. Το Πρυτανικό Συμβούλιο έβγαλε ανακοίνωση συμπαράστασης, έχει ζητηθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και η κατάργηση των εργολαβιών έχει τεθεί και πάλι στο επίκεντρο των διεκδικήσεων από πολλούς.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τον Απρίλη του 2009 έχει γίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση κατά της συγκεκριμένης εργολαβικής εταιρίας, μετά από αναφορά στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και καταγγελίες των εργαζομένων στο ΙΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας. Το πόρισμα σε βάρος της ανάγκασε την εργολάβο να συμμορφωθεί με τις νόμιμες συλλογικές συμβάσεις. Όπως γίνεται φανερό, τέτοια φαινόμενα ενεργής διεκδίκησης δεν είναι επιτρεπτά από τις εργολαβικές επιχειρήσεις που λυμαίνονται τον καθαρισμό και άλλες δραστηριότητες των δημοσίων φορέων.
Το κίνημα συμπαράστασης που έχει διαμορφωθεί για την υπεράσπιση και την επαναπρόσληψη της Μαλγκοζάτα Ποτυράλα, η σαφής καταδίκη από όλους τους συλλογικούς φορείς του Πανεπιστήμιου αυτών των αντεργατικών φαινομένων που ανθούν υπό το καθεστώς των εργολαβιών, η διεκδίκηση να αναλάβει τον καθαρισμό το ίδιο το Πανεπιστήμιο και να μην απολυθεί καμιά καθαρίστρια, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σήμερα που όλα τα εργασιακά δικαιώματα χτυπιούνται και συνθλίβονται.