Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Οι έκτακτοι είναι η αρχή της κατάρρευσης των ΤΕΙ

Οι έκτακτοι είναι η αρχή της κατάρρευσης των ΤΕΙ

Σε επίσχεση εργασίας οι έκτακτοι καθηγητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Του Στρατή Λαμπρίδη.

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι έκτακτοι καθηγητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση που πάρθηκε στη Γενική τους Συνέλευση στις 19 Γενάρη, ενώ από την Τετάρτη 9 Φλεβάρη πραγματοποιούν κατάληψη στην πύλη του Ιδρύματος. Οι έκτακτοι-ωρομίσθιοι καθηγητές που απαριθμούν 1.000 άτομα στο ΤΕΙ, αποτελούν το 75% του εκπαιδευτικού προσωπικού του Ιδρύματος και μόνο σαν βοηθητικό δυναμικό δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού στις πλάτες τους στηρίζεται η λειτουργία του ΤΕΙ (κάποιοι από αυτούς δουλεύουν 25 χρόνια με αυτό το απαράδεκτο καθεστώς). Ο λόγος για τον οποίο, ο σύλλογος των εκτάκτων, προχώρησε σε αυτές τις κινητοποιήσεις είναι ότι παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβρη του 2010, δηλαδή από την έναρξη της σύμβασής τους για το έτος 2010-2011.

Τους χρωστάνε 2,5 εκατ. ευρώ
Το ποσό που παραμένει ακόμη, στα μέσα του Φλεβάρη, σαν οφειλή για τη μισθοδοσία των εκτάκτων αγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Στις 8 Φλεβάρη με υπουργική απόφαση το υπουργείο Παιδείας, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό, διέθεσε 1,7 εκατ. ευρώ για την πληρωμή του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης (938.700 ευρώ για το ΤΕΙ Θεσ/νίκης, ποσό που καλύπτει τα δεδουλευμένα μόλις ενός μήνα). Να σημειώσουμε πως το ποσό αυτό δίνεται από τον προϋπολογισμό του 2011, μεταφέροντας το πρόβλημα για τη νέα χρονιά. Με απόφαση της ίδιας ημερομηνίας το υπουργείο αναγγέλλει μείωση 40% των εκτάκτων για το νέο εξάμηνο, πράγμα που δίνει νέα διάσταση στον αγώνα των καθηγητών αλλά ανοίγει και το θέμα της βιωσιμότητας του Ιδρύματος το επόμενο διάστημα.
Ο προϋπολογισμός του 2011 για την Παιδεία είναι μειωμένος κατά 2 δισ. ευρώ, δηλαδή 22% λιγότερα σε σχέση με τον περσινό. Ειδικά για τα ΤΕΙ, τα κονδύλια που προβλέπονται για το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι μειωμένα κατά 36 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Π. Καρακολτσίδης, το 2009 ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης υπέστη μείωση κατά 20%, το 2010 κατά 33% ενώ ο νέος που ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ για το 2011 (από τον οποίο περιμένουν οι έκτακτοι να πληρωθούν για περσινές οφειλές) αναμένεται να έχει την ίδια και χειρότερη κατάληξη, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία του Ιδρύματος, αφού δεν διασφαλίζονται ούτε τα απαραίτητα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα του ΤΕΙ. Βέβαια, η διοίκηση του Ιδρύματος είναι και αυτή υπόλογη, αφού στα βασικά σημεία ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του υπουργείου Παιδείας (μείωση των σπουδαστών, διαγραφή μετά από 2-3 αποτυχίες στην εξεταστική, βάση του 10 κ.ά.).

Υπεύθυνη η πολιτική της υποχρηματοδότησης
Όπως δήλωσε στο Δρόμο ο γραμματέας του συλλόγου των εκτάκτων, Νίκος Αβραμίδης, «το πρόβλημά μας εντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική που δεν έχει να κάνει μόνο με τους έκτακτους εκπαιδευτικούς που παραμένουν απλήρωτοι, αλλά με την πολιτική της υποχρηματοδότησης συνολικά της Ανώτατης εκπαίδευσης και γενικότερα της Παιδείας. Για άλλη μια φορά διαψεύστηκαν οι υποσχέσεις περί αύξησης του προϋπολογισμού και αποδεικνύεται ότι οδεύουμε για την Παιδεία όπως έχει προγραμματιστεί από το 1998 με την Μπολόνια, μια Παιδεία πολλών ταχυτήτων με ιδιαίτερα ταξικά χαρακτηριστικά, τα οποία φαίνονται κυρίως στο χώρο των ΤΕΙ, όπου οι σπουδαστές προέρχονται από λαϊκά στρώματα».
Χαρακτηριστική, για το πού το πάει το υπουργείο Παιδείας, είναι η απάντηση που έδωσε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου, Β. Παπάζογλου, στη συνάντηση που είχε με το ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα: «Αν θέλει ένα Ίδρυμα να βρει λεφτά, ας πάρει δάνειο από τράπεζα. Το Δημόσιο μπορεί να παραχωρήσει το δικαίωμα να μπει υποθήκη για τις εγγυήσεις, η ίδια η περιουσία του Ιδρύματος». Γίνεται αντιληπτό πως η πολιτική του υπουργείου στα πλαίσια του Μνημονίου οδηγεί τα Ιδρύματα στην κατάρρευση για να ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση. Υποχρηματοδότηση, εύρεση πόρων από ιδιώτες, δανειοδότηση από τράπεζες, κατάργηση του εαρινού εξαμήνου, ομηρία των απλήρωτων εκτάκτων με εξάμηνες συμβάσεις, νέος νόμος-Πλαίσιο της Διαμαντοπούλου, συνθέτουν το σκηνικό της διάλυσης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Θα συνεχίσουμε μέχρι τη δικαίωση
Για τη συνέχιση του αγώνα των εκτάκτων, ο Ν. Αβραμίδης μάς είπε πως «η πορεία των κινητοποιήσεων είναι πολύ καλή. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί είναι οι αριθμοί των συναδέλφων που συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας και νομίζω ότι στο δρόμο θα βρεθούμε κοντά και με τους σπουδαστές και με το μόνιμο προσωπικό για τη λύση των προβλημάτων. Την Παρασκευή 11/2 ήταν προγραμματισμένη συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας, τα αποτελέσματα της οποίας θα συζητηθούν στη νέα Γενική Συνέλευση του συλλόγου τη Δευτέρα 14/2, ώστε να αποφασιστούν και οι παραπέρα κινητοποιήσεις. Να σημειώσουμε πως οι σπουδαστές δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμη Γενικές Συνελεύσεις, αφού η πλειοψηφία της ΔΑΠ σε όλα τα ΔΣ των συλλόγων, σαμποτάρει κάθε προσπάθεια συλλογικών διαδικασιών ακόμη και με τραμπούκικο τρόπο. Είναι φανερό πως τρομάζει η ιδέα συγκρότησης ενός μετώπου της εκπαιδευτικής κοινότητας και η συμμετοχή των φοιτητών σε κινητοποιήσεις είναι σίγουρο ότι θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για την πολιτική του υπουργείο και της Τρόικας στην Παιδεία».

 

 

Σχόλια

Exit mobile version