Σε αναβρασμό βρέθηκαν οι κάτοικοι της Χίου την πρώτη βδομάδα του νέου έτους. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ στην περιοχή Θολός, και ακόμη περισσότερο η πληροφορία για μεταφορά μηχανημάτων της (γνωστής και μη εξαιρετέας) αναδόχου εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο νησί, σήμανε συναγερμό για όλη την τοπική κοινωνία. Την ίδια στιγμή, οι διαρροές πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να αξιοποιήσει και αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή των νησιωτών όξυναν το κλίμα, καθώς οι μνήμες των γεγονότων του Φλεβάρη του 2020, με την απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά, είναι νωπές.

Η άμεση απειλή ανάγκασε την επιτροπή αγώνα του νησιού να πυκνώσει τις βάρδιες περιφρούρησης στο Θολός, ενώ ο ένας μετά τον άλλο οι φορείς του νησιού (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σιτιζόμενων από τον κ. Μηταράκη…) έσπευσαν να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση και την εταιρεία πως δεν θα επιτρέψουν στα μηχανήματα να κατέβουν στο νησί.

Έτσι και έγινε, τα ξημερώματα της Πέμπτης 5/1: με ολονύκτια κινητοποίηση, πάνω από 300 κάτοικοι του νησιού απέτρεψαν το πλοίο «Πελαγίτης» να αποβιβάσει τα μηχανήματα στο λιμάνι των Μεστών. Το ίδιο έγινε και στην πόλη της Χίου, με περίπου 1000 πολίτες να εμποδίζουν το πλοίο να δέσει στο λιμάνι το πρωί της ίδιας μέρας. Τελικά, το πλοίο αναχώρησε από την Χίο χωρίς να ξεφορτώσει, με προορισμό την Λέσβο. Αλλά και εκεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οργανώθηκε, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, συγκέντρωση στο λιμάνι της Μυτιλήνης με σκοπό να αποτραπεί το ενδεχόμενο αποβίβασης των μηχανημάτων της αναδόχου εταιρίας στο νησί, αναγκάζοντας εκ νέου το πλοίο να ανακρούσει πρύμνη γεμάτο – αυτή τη φορά για τη Θεσσαλονίκη.

Fake ο «θετικός απολογισμός» του κ. Μηταράκη

Μετά από αυτήν την ήττα η κυβέρνηση, διά στόματος του κ. Μηταράκη, όπως και η ανάδοχος εταιρία, ανακοίνωσαν την «προσωρινή αναβολή της έναρξης των εργασιών». Τόνισαν όμως απειλητικά πως θα επανέλθουν στο εγγύς μέλλον, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτή Χίου κ. Ν. Μηταράκη να καλεί τους συμπατριώτες του να σταματήσουν να υποκύπτουν στα «fake news των λαϊκιστών»…

Με μαζικές κινητοποιήσεις μπλοκάρουν τα σχέδια Ε.Ε. και κυβέρνησης – Στο πλευρό τους και οι Μυτιληνιοί, με επικεφαλής το Εργατικό Κέντρο Λέσβου

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε τη χρονιά που πέρασε έτος-ορόσημο για το μεταναστευτικό, απολογίζοντας θετικά τη δράση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όσον αφορά τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, την αποσυμφόρηση των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας, και τη μείωση των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης. Παράλληλα, σε κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο, ανακοίνωσε την απεμπλοκή του Στρατού από τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, θέλοντας να δείξει πως οδεύουμε προς μια νέα, πιο ελεγχόμενη φάση της μεταναστευτικής κρίσης.

Μπορεί ο υπουργός να επιμένει στο γνωστό πανηγυρικό ύφος, ευλογώντας συχνά τα γένια του, η πραγματικότητα είναι όμως πως το μεταναστευτικό συνεχίζει να παραμένει ένα σημαντικό αγκάθι για την κυβερνητική πολιτική. Ο κ. Μηταράκης αποκρύπτει πως υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο Ερντογάν, με την ανοχή και στήριξη της Ε.Ε. Αυτός είναι που κρατά τα κλειδιά του μεταναστευτικού, οργανώνοντας τα δουλεμπορικά δίκτυα. Οι έστω και μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, αλλά υπαρκτές ροές, το αποδεικνύουν – ενώ και μόνο ο αριθμός των ναυαγίων τις μέρες των Χριστουγέννων δεν θα έπρεπε να επιτρέπει τέτοιο εφησυχασμό.

Μεσότιτλος

Παράλληλα, η επιμονή της κυβέρνησης να εφαρμόσει πιστά την ευρωπαϊκή πολιτική εγκλωβισμού των μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μετατρέποντάς τα ουσιαστικά μόνιμα σε ανοιχτές φυλακές μεταναστευτικών πληθυσμών, και τη χώρα μας σε φράχτη της Ε.Ε., συναντά –όπως είναι λογικό– έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Όσο και να απειλεί ο υπουργός, όσο και να τάζουν αντισταθμιστικά οφέλη (βλ. βολέματα και μίζες) οι παρατρεχάμενοί του, οι νησιώτες, που σήκωσαν το βάρος της κρίσης του μεταναστευτικού, που βιώνουν καθημερινά την εργαλειοποίησή του μέσα από την ανεξέλεγκτη δράση των δουλεμπορικών δικτύων από την Τουρκία, οι νησιώτες που έζησαν από πρώτο χέρι την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» και των ΜΚΟ, δεν συναινούν να γίνει ο τόπος τους αβίωτος, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους μετανάστες.

Παρ’ όλα αυτά η ελίτ της χώρας μας επιμένει, άλλοτε με τον μανδύα του ρεαλισμού της κεντροδεξιάς και του ακραίου κέντρου, άλλοτε με αυτόν του ανθρωπισμού της αριστεράς και των ΜΚΟ. Το κράτος και στον τομέα αυτό έχει συνέχεια. Θέλετε – δεν θέλετε, λένε, οι μετανάστες θα μείνουν εδώ. Και όταν λέμε εδώ, εννοούμε στα νησιά, σε μερικά κλειστά καμπ στην ηπειρωτική Ελλάδα, στις γκετοποιημένες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Κι αυτό γιατί το λέει η Ε.Ε., γιατί έτσι θέλει η Τουρκία και στο τέλος-τέλος επειδή έτσι μπορούν κάποιες παρέες να ξεκοκαλίζουν τα κονδύλια των Βρυξελλών για το μεταναστευτικό. Η ίδια η κοινωνική συνοχή, το γκριζάρισμα περιοχών, η αποσταθεροποίηση και μια σειρά άλλες συνέπειες προφανώς δεν ενδιαφέρουν τους εν λόγω κύκλους. Για όλα αυτά όμως νοιάζεται η πλειοψηφία της κοινωνίας. Και, όπως έδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα στη Χίο, μόνο με την κινητοποίησή της μπορεί να επιβάλει λύσεις συμβατές με το κοινωνικό και εθνικό μας συμφέρον.

Δ.Γκ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!