του Γιώργου Κυριακού

Η προεκλογική περίοδος ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών στην Αλβανία, πέρα από τις αναμενόμενες αντεγκλήσεις, ανέδειξε νέες αισιόδοξες σημασίες. Αυτές, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, μπορούν να αξιοποιηθούν από τις νέες δημοτικές αρχές και από την κοινωνία των πολιτών (που για πρώτη φορά εκφράστηκε στο Δήμο Φοινικαίων στο πρόσωπο του Λεωνίδα Παππά).

– Εκτός από την ΔΕΕΕΜ Ομόνοια (την επίσημη οργάνωση του Ελληνισμού της Αλβανίας) και τους δύο Έλληνες βουλευτές, φυσικοί εκπρόσωποί του είναι κυρίως οι δημοτικές αρχές. Οι εκλογές στους αναγνωρισμένους Δήμους, όπως και σε αυτούς που κατοικούν κατά πλειοψηφία Έλληνες (π.χ. Χιμάρα) ή έχουν μια διακριτή παρουσία (Άγιοι Σαράντα, Κορυτσά κ.λπ.), έχουν εθνική σημασία, καθότι οι Δήμοι διαθέτουν πλήθος αρμοδιοτήτων.

– Η βασική μέριμνα πρέπει να είναι αφενός η συγκράτηση του πληθυσμού στις περιοχές της Μειονότητας, και αφετέρου η επιστροφή στις πατρογονικές εστίες.

– Οι περισσότεροι Έλληνες της Μειονότητας έφυγαν από την πατρίδα τους αλλά δεν ξεριζώθηκαν. Συνεχίζουν να έρχονται και να νοιάζονται για το σπίτι και το χωριό. Στα τελευταία χρόνια φυτεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες ελιές. Εξάλλου, Αδελφότητες και Σύλλογοι ενεργοποιούνται αποτελεσματικά για την υποστήριξη των Κοινοτήτων τους.

– Υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης των επιστημόνων της διασποράς. Μόνο ο Δήμος Φοινικαίων, σε σύνολο 40.000 εγγεγραμμένων, έχει 4.000 ντόπιους υγειονομικούς, οικονομολόγους, εκπαιδευτικούς, νομικούς, μηχανικούς, γεωπόνους κ.λπ. Άγνωστο είναι το πόσοι επιστήμονες κατάγονται από τη Δρόπολη, τη Χιμάρα, την Κορυτσά ή άλλες περιοχές.

– Οι δημοτικές αρχές οφείλουν να καταρτίζουν σχέδια για τις χρηματοδοτούμενες επενδύσεις σε υποδομές, και όχι οι κατασκευαστικές εταιρίες, που σχεδιάζουν με κριτήριο το κέρδος (αποφεύγοντας τις δύσβατες και ορεινές περιοχές…).

– Οι δημοτικές αρχές, ανεξαρτήτως κομματικής υποστήριξης, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό φορέα για την ανάπτυξη, καθώς και από την Ε.Ε. Δεν είναι κριτήριο, στην επιλογή ψήφου, η σχέση του δημάρχου με το κόμμα που κυβερνά στην Αλβανία προκειμένου να γίνουν απαραίτητα έργα σε έναν οποιονδήποτε Δήμο.

– Σε σχέση με το περιουσιακό ζήτημα και τις καταπατήσεις κοινοτικών γαιών, οφείλουν να πραγματοποιηθούν από τις δημοτικές αρχές οι απαραίτητες προσφυγές στα αλβανικά δικαστήρια, και στο ευρωπαϊκό. Η εγγραφή των ιδιωτικών περιουσιών στο Αλβανικό Κτηματολόγιο μπορεί και πρέπει να γίνει αποκλειστική μέριμνα της κάθε δημοτικής αρχής.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!