του Γιώργου Κυριακού

Οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία…

…θα πραγματοποιηθούν σε δύο εβδομάδες: την Κυριακή 14 Μαΐου (βλ. και συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Τιράνων Αρλίντ Κιορί στη σελ. 18 αυτού του φύλλου). Όσον αφορά τους Ελληνικούς Μειονοτικούς Δήμους, τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν (και τα οποία ξεφεύγουν από τα όρια των αρμοδιοτήτων τους) είναι:
1) οι επικίνδυνες κεντρικές οδικές αρτηρίες (μόνο στα ορεινά του Δήμου Φοινίκης είναι περίπου 300 χιλιόμετρα, και εκκρεμεί ο δρόμος του –επίσης ορεινού– πανέμορφου Πωγωνίου Δρόπολης), και
2) το απαρχαιωμένο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όταν βρέχει στην Κέρκυρα «πέφτει» το ρεύμα στη Φοινίκη. Οι εγκαταστάσεις, ή ακόμα και δίκτυα καλωδίων ή στηλών, χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960!

Καταπατήσεις στα Εξαμήλια

Στα Εξαμήλια, στους Αγίους Σαράντα, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησαν εργασίες από εργολαβική εταιρεία που αναπτύσσει τουριστική μονάδα στην περιοχή του ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου. Έχει ήδη καταγγελθεί στο παρελθόν η καταπάτηση μοναστηριακής περιουσίας, καθώς και περιβαλλοντικές και πολεοδομικές παραβιάσεις. Σύμφωνα με την επίσημη Ελλάδα, πάντως, ζούμε τις καλύτερες διακρατικές σχέσεις… 

Στιγμιότυπα από τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Νάρτα του Αυλώνα, όπου αναβιώνει ένα μοναδικό έθιμο με μεταμφιεσμένους, από τη Μ. Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα!

Αναβίωση εθίμου στην (Ν)Άρτα του Αυλώνα

Στην (Ν)Άρτα του Αυλώνα, ελληνικό χωριό που έχει αποκλειστεί από τις αναγνωρισμένες μειονοτικές ζώνες, αναβιώνει ένα μοναδικό έθιμο στην πλατεία της Αγίας Κυριακής – το οποίο υπενθυμίζει την επιδημία χολέρας που αποδεκάτισε στο μακρινό παρελθόν την ελώδη περιοχή. Μεταξύ Μεγάληw Παρασκευής και Κυριακής του Πάσχα, οι κάτοικοι μεταμφιεσμένοι «κυνηγούν και ξυλοκοπούν» συγχωριανό τους μεταμφιεσμένο σε αρκούδα, «δαμάζοντάς» τον. Οι παππούδες κι οι γιαγιάδες «ξαναγεννιούνται το Πάσχα και γυρίζουν το χωριό για τρεις μέρες», όπως συνέβη με τον Ιησού. Σήμερα, το χωριό δεν έχει περισσότερους από 250 κατοίκους, μόλις το ένα δέκατο δηλαδή όσων είχε πριν λίγες δεκαετίες.

Πεσόντες του 1940-41

Ο Γ. Σούρλας, πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, ενημέρωσε ότι προχωρούν ικανοποιητικά οι εργασίες αναζήτησης των οστών στην περιοχή της Πρεμετής, όπου υπάρχει ομαδικός τάφος με 1.400 πεσόντες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!