Μπορεί ο Ζ. Ζάεφ και ο Αλ. Τσίπρας να προταθούν για Νόμπελ Ειρήνης για την Συμφωνία των Πρεσπών που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στα Βαλκάνια, αλλά φαίνεται ότι ο ένας από τους δύο έχει μεγαλύτερα οφέλη. Ή μάλλον ακολουθεί μια πολιτική που εμπεδώνει και κατοχυρώνει τον «μακεδονισμό» ως βασική ιδεολογία και τρόπο ύπαρξης ενός κράτους (μικρού) που πρόκυψε από την βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μόλις πριν 20 χρόνια. Χωρίς τον «μακεδονισμό» το κράτος αυτό δεν μπορεί να υπάρξει. Ακόμα αυτό το κράτος δεν μπορεί να βρίσκεται εκτός των μηχανισμών του ΝΑΤΟ, τώρα που ανοίγει ένας νέος βαλκανικός γύρος αντιπαραθέσεων με πολλούς παίκτες και αβέβαιη έκβαση.

Για όποιον δεν κατάλαβε ο Ζ. Ζάεφ έκανε πολύ σημαντικές αποκαλύψεις για το πώς πρόκυψε το «Βόρεια Μακεδονία», χωρίς να υπάρξει η παραμικρή διάψευση από ελληνικής πλευράς. Είπε συγκεκριμένα ο Ζ. Ζάεφ ότι αποδέχθηκε το «Βόρεια Μακεδονία» αφού η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την «μακεδονική εθνική ταυτότητα». Μόνο τότε. Δήλωσε επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί την πρόταση για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο εσωτερικό, όμως η πρόταση απορρίφθηκε από την ελληνική αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η σχετική συμφωνία.

Οι αποκαλύψεις του Ζ. Ζάεφ, δείχνουν πόσο ανεύθυνα και τυχοδιωκτικά χειρίστηκε την Συμφωνία των Πρεσπών η ελληνική κυβέρνηση. Πρόσφερε ό,τι ήθελε η άλλη πλευρά και κυρίως οι Αμερικάνοι για να προχωρήσουν στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για όσα λέει ο Ζ. Ζάεφ τώρα που έχει ολοκληρωθεί το «έργο»

Θέλει προσοχή το γεγονός πως αυτά δεν τα λέει ένας σχολιαστής, κάποιος αναλυτής αλλά ένας από τους συμβαλλόμενους, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας και συνυποψήφιος μαζί με τον «συνάδελφο» Αλ. Τσίπρα για το βραβείο Νόμπελ για την συγκεκριμένη συμφωνία.

Να θυμίσουμε ότι εκείνες τις μέρες ο μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς έκανε λόγο για πέντε προτάσεις ονομασίας που συζητιόντουσαν κατά τις διαπραγματεύσεις και ξαφνικά έπεσε στο τραπέζι και μία έκτη σούπερ πρόταση-έκπληξη (Μακεδονία του Ίλιντεν) που νόμιζαν ότι θα περάσει σαν μεγάλη επιτυχία…

Αυτές και μόνο οι αποκαλύψεις του Ζ. Ζάεφ, δείχνουν πόσο ανεύθυνα και τυχοδιωκτικά χειρίστηκε το θέμα η ελληνική κυβέρνηση. Πρόσφερε ό,τι ήθελε η άλλη πλευρά και κυρίως οι Αμερικάνοι για να προχωρήσουν στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για όσα λέει ο Ζ. Ζάεφ τώρα που έχει ολοκληρωθεί το «έργο». Με ποιο σκεπτικό έγινε δεκτή η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», ποιος εξουσιοδότησε την ελληνική πλευρά να δώσει γλώσσα και ιθαγένεια («μακεδονική»); Δεν υπήρχαν άλλες επιλογές;

Ο Ζάεφ έπαιξε και κέρδισε. Κέρδισε αυτά που ήθελε. Επιβάλλει τον «μακεδονισμό» και έχει δημιουργήσει κεκτημένα σε βάρος της Ελλάδας και της ελληνικής Μακεδονίας. Πέρα από την γενική σύγχυση τού πώς θα αποκαλούμε εμείς του Έλληνες Μακεδόνες, πέρα από την αφαίρεση ενός ταυτοτικού στοιχείο για ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων, δημιουργείται μια «καραβιά» αιτημάτων της άλλης πλευράς –για προϊόντα, για ονομασίες τόπων, για ύπαρξη μειονοτήτων, για διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, για αλλαγή βιβλίων ιστορίας– όπου όλα θα περάσουν από το φίλτρο του «μακεδονισμού» που ανήκει πλέον στην άλλη πλευρά. Αυτήν την «λεπτομέρεια» την ξεχνά η κυβέρνηση Τσίπρα. Και για αυτόν τον λόγο εισπράττει την συνεχιζόμενη διαμαρτυρία και οργή των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας (τι «ωραίο» να θεωρείται σύγχρονος «κομιτατζής» ο Τσίπρας…).

 

Επίσκεψη Τσίπρα στην ΠΓΔΜ

Όμως το «έργο» έχει και συνέχεια. Πρόκειται για την «πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού» στην γειτονική χώρα. Μάλιστα θέλησε να γιορταστεί η επίσκεψη με την συνοδεία ελλήνων επιχειρηματιών για να προσδώσει τον τόνο πως η Ελλάδα θα ηγεμονεύσει στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην ΠΓΔΜ. Την επίσκεψη έχει προετοιμάσει ο «ξάδελφος», υπεύθυνος του οικονομικού γραφείου του Μαξίμου, με ταξίδια και συναντήσεις με την πλευρά των Σκοπίων. Στην συγκέντρωση που οργάνωσε ο Αλ. Τσίπρας με τον επιχειρηματικό κόσμο της Β. Ελλάδας, απουσίασαν αρκετοί από τους καλεσμένους και εκφράστηκαν πολλές γκρίνιες για τις ονομασίες και τις δυσκολίες που θα συναντήσουν σε όλα τα επίπεδα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης όπως ανακοινώθηκε έχει ως εξής: «Στα Σκόπια θα βρεθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την Τρίτη 2 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων το πρωί της Τρίτης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη τελετή υποδοχής. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα υπάρξει συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι. Τo απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ζάεφ θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ.»

Το σήριαλ θα συνεχιστεί. Ο ασκός του Αιόλου, γεμάτος ανέμους, θα σκορπίσει θύελλες και ανεμοστρόβιλους που θα εμπλέξουν όχι μόνο τις δύο χώρες, αλλά ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!