Δωρεάν εργασία στον Sentra FM του Μπόμπολα. Του Γιώργου Κατερίνη

Πρωτοπόρος ο χώρος των Μedia στα νέα εργασιακά ήθη, καθιερώνει πρώτος τη δωρεάν εργασία. Ο αθλητικός ραδιοσταθμός Sentra FM, ιδιοκτησίας του Ομίλου Μπόμπολα, κλειστός από τον περασμένο Μάιο, άρχισε πάλι να εκπέμπει κανονικό πρόγραμμα με «εθελοντική» προσφορά εργασίας από τους εργαζόμενους των υπόλοιπων μέσων του Ομίλου. Το εκδοτικό συγκρότημα Μπόμπολα, πριν από ενάμιση χρόνο, επέβαλε οριζόντιες μειώσεις μισθών στις εφημερίδες του, επιβάλλοντας ένα καθεστώς τρόμου με στοχευμένες απολύσεις συνδικαλιστών και οργάνωση απεργοσπαστικού μηχανισμού ενάντια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Με τις ατομικές συμβάσεις που υποχρέωσε η εργοδοσία να υπογράψουν οι εργαζόμενοι επέφερε μειώσεις στους μισθούς, ξεκινώντας έναν κύκλο περικοπών που συνεχίζει ακάθεκτα μέχρι σήμερα. Ένα χρόνο μετά τις πρώτες μειώσεις στην αθλητική εφημερίδα Goal News, ανεστάλη η λειτουργία του Sentra FM, λόγω «μειωμένων εσόδων». Όμως, την προηγούμενη Δευτέρα η ιδιοκτησία του αθλητικού ραδιοφώνου ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του, υποχρεώνοντας υπό την απειλή απόλυσης τους δημοσιογράφους του Goal News να εργάζονται δωρεάν και στις ραδιοφωνικές εκπομπές.
Τα παραπάνω καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών, καλώντας παράλληλα τους συντάκτες-μέλη του «να μη συμμετέχουν στο νέο καθεστώς απλήρωτης εργασίας». Μάλιστα, ο ΠΣΑΤ επισημαίνει τον κίνδυνο αυτό το φαινόμενο να επεκταθεί. Και δεν έχει άδικο. Ο χώρος των Τύπου και ο συγκεκριμένος εκδοτικός Όμιλος έχουν γίνει πεδίο πειραματικής εφαρμογής των περισσότερων μέτρων που τα μνημόνια «επέβαλαν» στις εργασιακές σχέσεις. Για το χώρο των Μedia η ενιαία απασχόληση στα Μέσα του ίδιου εκδότη (τα λεγόμενα news room) είναι ένας στόχος που τέθηκε από το 2010. Η εφαρμογή του υποτιμήθηκε τόσο, που τα news room έφτασαν να ενταχθούν ως εναλλακτική εκπαίδευση στα προγράμματα κατάρτισης των ανέργων δημοσιογράφων που υλοποιούνται με ευθύνη των δημοσιογραφικών ενώσεων. Η παροχή επιπλέον απλήρωτης εργασίας στο δεύτερο, τρίτο κ.λπ. Μέσο, πέρα από εξαθλίωση του συντάκτη και υποβάθμιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, δημιουργεί τεράστια απώλεια θέσεων εργασίας, απώλεια εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά διαλύει κάθε έννοια εργασιακής σχέσης. Η εξαρτημένη μισθωτή εργασία μετατρέπεται σε παροχή υπηρεσίας γενικώς, και ο εργαζόμενος συντάκτης με τη λογική αυτή δεν αποκλείεται να καταλήξει στα διόδια της Αττικής Οδού να καλύπτει βάρδια στα εκδοτήρια.
Ελπίζουμε το υπουργείο Εργασίας να μη βιαστεί να αντιγράψει τις μεθόδους τύπου Μπόμπολα και τις νομοθετήσει πλάι στην κοινωφελή και τη δωρεάν εργασία…
Μειώσεις έως 40% στο Κέρδος
«Εκεί που τους χρωστάγανε, τους… κόψαν και το μισθό», είναι η φράση που περιγράφει γλαφυρά τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομική εφημερίδα Κέρδος, συμφερόντων Λιακουνάκου. Ενώ η εταιρία χρωστά στους εργαζόμενους κλιμάκια από το παρελθόν και η μισθοδοσία δεν γίνεται στην ώρα της εδώ και εννέα μήνες περίπου, βρέθηκαν τέλη Αυγούστου μπροστά στην έκπληξη ενός μειωμένου μισθού (-10 ώς και -40%), με αναδρομή ισχύ από τον Ιούνιο.
Πρόκειται για μία κίνηση που συνιστά μονομερή μείωση αποδοχών, όπως αυτές προκύπτουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οποίες έχουν μετατραπεί αυτόματα σε ενεργές ατομικές συμβάσεις εργασίας, που βάσει του νόμου δεν αλλάζουν μονομερώς. Το θέμα βρίσκεται τώρα στην Επιθεώρηση Εργασίας που αναμένεται να αποφανθεί σχετικά.
Οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί της εφημερίδας προχώρησαν σε απεργίες για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, με το κλίμα να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο ως προς τις προθέσεις της ιδιοκτησίας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!