του Τζέιμς Πέτρας*

Ο Ντόναλντ Τραμπ γιατρεύτηκε γρήγορα μετά τη μόλυνσή του από τον κορωνοϊό. Ή τουλάχιστον έτσι λένε. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να καταφέρει αυτή τη στιγμή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει μεγάλες εκλογικές απώλειες, κι επιπλέον η οικονομία κάθε άλλο παρά έχει συνέλθει. Έχει βέβαια μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας, αλλά η ποιότητα των θέσεων εργασίας συνολικά έχει κατρακυλήσει: οι εργαζόμενοι παίρνουν τα μισά λεφτά από όσα κέρδιζαν πριν, χάνουν τη μόνιμη απασχόληση, και η βορειοαμερικανική οικονομία αναπτύσσεται μόνο «χρηματιστηριακά».

Τώρα ο Τραμπ θέλει να ξαναμπεί ορμητικά στην προεκλογική καμπάνια, αλλά το 10% που τον χωρίζει πλέον από τον Μπάιντεν βαραίνει. Έτσι υπάρχει μια αίσθηση απελπισίας στο στρατόπεδο του Τραμπ, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει πλέον πολλά ατού στα χέρια του. Το δεύτερο ντιμπέιτ ακυρώθηκε διότι, εξαιτίας όσων έγιναν στο πρώτο, ο Μπάιντεν ζητούσε αυστηρότερο πλαίσιο – μεταξύ άλλων να έχει ο συντονιστής δημοσιογράφος τη δυνατότητα να κλείνει το μικρόφωνο όποιου υποψηφίου ξεπερνά το χρόνο του, διακόπτει κ.λπ. Σε τέτοιες ανοησίες έχουμε φτάσει, η υπόθεση έχει καταντήσει ανέκδοτο.

Οι εκλογές γκριζάρουν, κι αυτό δεν είναι το μοναδικό αγκάθι

Οι εκλογές θα γίνουν στις 3 Νοεμβρίου, αλλά μέρα με τη μέρα οι εκλογές γκριζάρουν. Το πρόβλημα είναι ότι η διαδικασία έχει πολλές παγίδες: πώς να ψηφίσεις, πού να ψηφίσεις, τι είδους ψήφος θα θεωρηθεί έγκυρη… Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Τραμπ θα χάσει τις εκλογές αν είναι τίμιες, αν σεβαστεί τους κανόνες. Αλλά υπάρχει ο φόβος ότι θα ισχυριστεί πως δεν του επιτράπηκε να κάνει προεκλογική καμπάνια, κι άρα θα επιδιώξει την αναβολή των εκλογών και μια διαφορετική εκλογική διαδικασία, σε επόμενη ημερομηνία. Ή δεν θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι σοβαρό!

Άλλο ένα αγκάθι, που έχουμε ξαναθίξει, είναι η προσπάθεια του Τραμπ να διορίσει την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αν το πετύχει, θα δώσει πλειοψηφία εδρών στην ακροδεξιά, και τη δυνατότητα ανατροπής της νομοθεσίας για τις γυναίκες, τις αμβλώσεις κ.ο.κ. Περιλαμβανομένης αυτής για τη νομιμοποίηση της ψήφου των Αφροαμερικανών. Πρόκειται για απόπειρα επιστροφής στο 19ο αιώνα, που δεν μπορεί να επιτραπεί. Υπάρχει λοιπόν η προσπάθεια αναβολής του διορισμού, με την ελπίδα ο Τραμπ να ηττηθεί, κι άρα οι Δημοκρατικοί να επαναφέρουν την ισορροπία. Αυτό συζητιέται σήμερα, και ο Τραμπ αντιδρά λέγοντας ότι βάζουν στο ψυγείο το Ανώτατο Δικαστήριο. Δεν νομίζω πάντως ότι αυτή η αντιπαράθεση θα επιλυθεί πριν τις προεδρικές εκλογές…

Η Ρωσία έχει τα δικά της προβλήματα, η Κίνα ανακάμπτει

Θα ήθελα να επισημάνω και κάτι που αφορά έμμεσα μόνο τις ΗΠΑ, με αφορμή τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μια σύγκρουση άνιση, διότι το Αζερμπαϊτζάν έχει την υποστήριξη της Τουρκίας, ενώ οι Ρώσοι δεν στηρίζουν τους Αρμένιους. Οι Αρμένιοι είναι μόνοι τους. Και αιτία είναι η προσπάθεια της Ρωσίας να βαθύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία και άλλες χώρες στην περιοχή. Αλλά ο Πούτιν και η Ρωσία αντιμετωπίζουν μεγάλες αναταράξεις: προσπαθούν να διατηρήσουν την επιρροή της σοβιετικής περιόδου, όμως χάνουν έδαφος στην Ουκρανία, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία… Η Ρωσία βρίσκεται σε όλο και πιο αδύναμη θέση.

Τέλος, να πω ότι η παγκόσμια οικονομία, η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει τα πλήγματα που της προκαλεί ο ιός, είναι πάντα πολύ εύθραυστη και άνιση. Σε κάποιες χώρες η οικονομία αναπτύσσεται νικώντας τον ιό, και σε άλλες είναι πολύ εύθραυστη και τα πράγματα εξακολουθούν να είναι άσχημα. Ας σημειωθεί εδώ ότι η Κίνα ανήκει στην πρώτη κατηγορία, όσο κι αν πολλά ΜΜΕ ισχυρίζονται το αντίθετο: αναπτύσσεται, δείχνει δυνατότητα ανάκαμψης, και εξακολουθεί να αγοράζει επιχειρήσεις και επενδύσεις στις ΗΠΑ…

* Ο Τζέιμς Πέτρας είναι ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας και διανοούμενος. Το κείμενο αποτελεί την τοποθέτησή του για την τρέχουσα κατάσταση στις ΗΠΑ, την οποία εκθέτει κάθε Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό CX36 του Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!