Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός και βαρβαρότητα τ.190

Πολιτισμός και βαρβαρότητα τ.190

Του Ηρόστρατου

Ο Πέτρος χωρίς… λύκο
«…Τη σεξουαλική ελευθερία την πήρε η διαφήμιση, δημιούργησε μια αληθινή καταιγίδα και κατάφερε να διαστρέψει πλήρως τη σημασία της…».
Από συνέντευξη της συγγραφέως της Κουλτούρας του Ξέκωλου, Άριελ Λίβι, στον Δρόμο, Φεβρουάριος 2012
Τη συνέντευξη της Άριελ Λίβι θυμήθηκα ακόμη μια φορά, παρακολουθώντας το νέο σόου που στήθηκε γύρω από τον Πέτρο Κωστόπουλο, τον εκδότη που συμπυκνώνει και συμβολίζει μια ολόκληρη εποχή όπου θεοποιήθηκε το χρήμα και το γκλάμουρ, σε συνδυασμό με μια αντίληψη του σεξ ως επίδοση και αυτοσκοπού. Κυρίως, όμως, μιας εποχής που μας έπεισε ότι τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται.
Η Κουλτούρα του Ξέκωλου συνδυάστηκε, αρχικά, με τον ΠΑΣΟΚικό λαϊκισμό και στη συνέχεια σφιχταγκαλιάστηκε με τον «εκσυγχρονισμό» και τον «ευρωπαϊσμό». Οι επίγονοι -και συμμέτοχοι- εκείνης της… ωραίας εποχής όπως ο εκδότης της Athens Voice, οι τηλεαστέρες των εκατομμυρίων, οι δημοσιογράφοι-παπαγαλάκια, οι εκδότες με έδρα… Μύκονο, έμποροι όλων των ειδών (νομίμων και παρανόμων), μοντέλα, πρόθυμοι διανοούμενοι, εργολάβοι, παράγοντες του αθλητισμού, καναλάρχες, ήταν οι «ψυχές» ενός πάρτι που καλούμαστε να πληρώσουμε σήμερα εμείς οι υπόλοιποι: Οι θεατές. Όλοι εμείς που με ηδονοβλεπτικό ενθουσιασμό αγοράζαμε κουτσομπολίστικα περιοδικά, συζητούσαμε για την ομορφιά της σταρ Ελλάς, για το νικητή του Big Brother, συμβάλλαμε στην έκδοση και διατήρηση φτηνοφυλλάδων και άθλιων εκπομπών, αγκαλιάσαμε την αυτοκρατορία του Πέτρου. Την ΙΜΑΚΟ του τίποτα. Του ιλουστρασιόν και του ανύπαρκτου. Του απόλυτου σεξισμού που ονομάστηκε «απελευθέρωση».
Τώρα μας λένε πως δεν έγινε και τίποτα. Μία λιτή ανακοίνωση ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από την απόφασή του Πέτρου Κωστόπουλου να πάει στις Αρχές για υπόθεση χρεών του προς το Δημόσιο.
«…Το πρωί της Τρίτης ο παρουσιαστής του Πρωινό mou και εκδότης του koolnews.gr και του Kool Magazine, αυτοβούλως πήγε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής όπου και ακολούθησε μία τυπική σύλληψη για χρέη της ΙΜΑΚΟ…».
Μάλιστα! Ο άνθρωπος που… πέτυχε να κηρυχθεί φτωχός, που έχει απλήρωτους εκατοντάδες εργαζόμενους, έχει δική του εκπομπή στο κανάλι της διαπλοκής και εξακολουθεί να παραμένει εκδότης.
Οι συνάδελφοί του, κάτι Σρόιτερ & Σια μόνο τη Φτωχολογιά δεν τραγούδησαν για τον αγαπημένο τους Πέτρο. Το ίνδαλμα και σύμβολό τους. Το παιδί από τον Βόλο που απέκτησε βίλες, παντρεύτηκε ένα από τα πιο όμορφα μοντέλα, κάπνισε τα Κοχίμπα με το τσουβάλι, ήπιε την  γκλαμουριά με τη νταμιζάνα.
Τίποτα δεν θα πάθει ο Πέτρος. Μόνο η τηλεθέαση και το κασέ του θα ανέβουν. Θα γίνει και λαϊκός ήρωας. Όσο για τους εργαζόμενους, θα μου μείνει ο λόγος μιας συναδέλφου που συνάντησα πριν από καιρό – άλλοτε αστέρι της ΙΜΑΚΟ. Ζούσε στο σκοτάδι καθώς δεν είχε να πληρώσει το ρεύμα. Ο Πέτρος, στον οποίο πίστευε μέχρι τέλους, της άφησε «φέσι» μερικών χιλιάδων ευρώ.
Δεν ξέρω τι κάνει σήμερα. Νομίζω πως θα πρέπει να κατάλαβε τι της συνέβη και ποιος είναι ο φταίχτης, αλλά είναι πια αργά…

Τα ποιήματα του Μιχάλη Γκανά συγκεντρωμένα
Από τον Ακάθιστο Δείπνο (1978), μέχρι τον Άψινθο (2012) όλα τα ποιήματα του Μιχάλη Γκανά αυτής της γόνιμης περιόδου συγκεντρώθηκαν σε έναν τόμο από τις Εκδόσεις Μελάνι και παρουσιάζονται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αθήνα).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, ποιητής-δοκιμιογράφος και ο Κώστας Κουτσουρέλης, ποιητής-κριτικός. Ποιήματα θα διαβάσουν ο Αχιλλέας Κυριακίδης και ο Μιχάλης Γκανάς, ενώ η παρουσίαση θα κλείσει με τους Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη που θα τραγουδήσουν μελοποιημένα ποιήματα.
Μια ξεχωριστή εκδήλωση για έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές.

Ένα απόγευμα χωρίς τηλεόραση
Σήμερα το απόγευμα στη Καβάλα, από τις 18:00 έως τις 20:00, γονείς, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί καλούνται να συμμετάσχουν σε συζήτηση με θέμα Ένα απόγευμα χωρίς τηλεόραση: Πώς να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα;
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός διημέρου για το παραμύθι ως πηγή γνώσης, που θα ολοκληρωθεί το πρωί της Κυριακής όπου από τις 11:00 έως τις 13:00, μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου θα γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας και θα φτιάξουν τα δικά τους παραμύθια για την Καβάλα, ένα για κάθε εποχή του χρόνου.
Εισηγητές και εμψυχωτές των δράσεων είναι ο Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, ο Κώστας Στοφόρος, η Στεφανία Βελδεμίρη και ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου.
Την εκδήλωση οργανώνουν ο Δήμος Καβάλας και οι Εκδόσεις Σαΐτα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχόλια

Exit mobile version