Τα σενάρια για πειραματική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του έτους
Ζαλάδα, σύγχυση ή διγλωσσία; Τη μια μέρα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνει στο Ρόιτερς ότι η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και την επομένη, σε άλλο διεθνές ΜΜΕ, βεβαιώνει ότι είναι πια ασήμαντη η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ. Τι από τα δύο ισχύει; Ή μήπως και τα δύο; Πολύ πιθανό να ισχύουν και τα δύο, μια και η εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων που επέβαλε στην Ευρωζώνη η Γερμανία και έχουν τεθεί σε ισχύ από την αρχή του χρόνου, μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα χρεοκοπίας χώρας εντός του ευρώ. Το ενδεχόμενο ακούγεται θεωρητικό, αλλά για την ουσιαστικά χρεοκοπημένη και τυπικά αποκλεισμένη από τις αγορές Ελλάδα αυτό είναι ήδη μια πραγματικότητα.
Είναι πιθανό, πάντως, οι εκ πρώτης όψεως αντιφατικές αναφορές να υποδηλώνουν τη φιλοδοξία της κυβέρνησης να βγει έστω και συμβολικά στις αγορές για δανεισμό εντός του έτους, πιθανότατα στο πλαίσιο της διατεταγμένης (από τη γερμανική κυβέρνηση) υπηρεσίας που επέβαλε κάτι ανάλογο στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Με σκοπό, φυσικά, να περιληφθεί και η Ελλάδα στη γερμανική συλλογή πετυχημένων πειραμάτων που θα αξιοποιηθούν στις εκλογές.
Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Ακόμη κι αν -πάντα στο πλαίσιο του πειράματος- η ελληνική κυβέρνηση σπεύσει να δανειστεί από τις αγορές με επιτόκια ομολόγων πολύ κάτω από τα σημερινά, αλλά τριπλάσια ή και τετραπλάσια από το επιτόκιο με το οποίο μας δανείζουν οι πιστώτριες χώρες, πώς θα αντισταθμίσει την άβυσσο που αναμένεται στα φορολογικά έσοδα από μια γενικευμένη στάση πληρωμών των νοικοκυριών προς τις Εφορίες;
Η μόνη πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο θα ήταν να έχει προηγηθεί ένα νέο κούρεμα του χρέους που είναι στο πρόγραμμα, αλλά από το 2014 και μετά. Και εφόσον δεν έχει μεσολαβήσει κάποιο νέο, άγνωστης μορφής επεισόδιο στην ευρωπαϊκή κρίση.
Ίσως γι’ αυτό ο Γερμανός επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (ifo) Χανς Βέρνερ Ζιν επιμένει ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα αλλά και για τους πιστωτές εταίρους παραμένει η έξοδός της από το ευρώ. «Η μείωση των μισθών σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση δεν τις καθιστά αυτομάτως ανταγωνιστικές. Θα χρειαζόταν και μια μείωση τιμών κατά 30%, αλλά μια τέτοια πολιτική λιτότητας θα διέλυε τη χώρα», είπε ο Ζιν. Προφανώς δεν τον είχε πληροφορήσει κανείς ότι αυτό στην Ελλάδα ήδη γίνεται. Work in progress…
Γιάννης Κιμπουρόπουλος