Αρχική στήλες όσα θάφτηκαν «Ο Νόμος είναι Πολιτική με άλλα μέσα»

«Ο Νόμος είναι Πολιτική με άλλα μέσα»

Το έχει πει ο επιφανής Αμερικανός νομικός και πανεπιστημιακός Ντέιβιντ Κέρις. Και ταιριάζει γάντι στην υπόθεση του πρώην Μαύρου Πάνθηρα Μουμία Αμπού-Τζαμάλ, του γνωστότερου πολιτικού κρατούμενου στις ΗΠΑ. Ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην πτέρυγα των μελλοθανάτων, σε πλήρη απομόνωση, και συμπληρώνει 41 χρόνια πίσω από τα κάγκελα. Ότι η καταδίκη του από ένα στημένο δικαστήριο ρατσιστών ήταν αποτέλεσμα σκευωρίας, είναι πια γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Εξίσου γνωστή είναι και η εκδικητική επιμονή των βορειοαμερικανικών αρχών, αφού δεν μπόρεσαν να τον δολοφονήσουν «νόμιμα», να τον κρατήσουν έγκλειστο μέχρι να πεθάνει – ως παράδειγμα για το τι παθαίνουν στη Χώρα της Ελευθερίας(…) όσοι τολμούν να αγωνιστούν. Πόσο μάλλον όταν δεν «μετανοούν».

Αυτό που είναι σχετικά νέο, και βάσει του οποίου θα έπρεπε ο Μουμία να βρίσκεται ήδη ελεύθερος και δικαιωμένος, είναι τα νέα στοιχεία που διαρκώς βγαίνουν στο φως χάρη στο πείσμα των υπερασπιστών του, και επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τη σκευωρία εναντίον του. Αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να οδηγήσουν την αρμόδια δικαστή της Φιλαδέλφειας, Λουκρητία Κλέμονς, να διατάξει την επανάληψη της δίκης. Όμως η Κλέμονς δέχεται αφόρητες πιέσεις από την πολιτική, δικαστική και αστυνομική ηγεσία να μην το κάνει. Διότι όλοι γνωρίζουν ότι, σε περίπτωση νέας δίκης, το βαθύ κράτος των ΗΠΑ θα αποκαλυφθεί και επίσημα ως αυτό που πραγματικά είναι: ένα κράτος οικοδομημένο πάνω σε δολοφονική βία, ακραία αδικία και ατέλειωτα ψέματα.

Τα συγκλονιστικά νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η καταδίκη του Μουμία σε θάνατο βασίστηκε σε δωροδοκία «μαρτύρων», ψευδορκίες, εσκεμμένη στελέχωση των ενόρκων αποκλειστικά με λευκούς, και απόκρυψη στοιχείων που ήταν ευνοϊκά για τον κατηγορούμενο. Όλα αυτά ήταν θαμμένα στους φακέλους των εισαγγελέων επί τέσσερις δεκαετίες! Όλοι οι «αρμόδιοι» τα γνώριζαν, και από κοινού τα απέκρυπταν. Συγκεκριμένα, πριν ένα περίπου χρόνο ανακαλύφθηκε στο υπόγειο της Εισαγγελίας της Φιλαδέλφειας το κουτί στοιχείων υπ’ αριθ. 17, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

α) Χειρόγραφες οδηγίες του Μακ Γκιλ που περιγράφουν λεπτομερώς πώς να αποκλειστούν όλοι οι μαύροι ένορκοι.

β) Χειρόγραφο σημείωμα του υποτιθέμενου «αυτόπτη μάρτυρα» Ρόμπερτ Τσόμπερτ προς τον τότε βοηθό Περιφερειακό Εισαγγελέα Τζόζεφ ΜακΓκιλ, γραμμένο μετά τη δίκη, στο οποίο ρωτά «πού είναι τα λεφτά που μου υποσχεθήκατε;».

γ) Λεπτομερή υπομνήματα παρακολούθησης των υποθέσεων της «αυτόπτου μάρτυρος» Σίνθια Γουάιτ, με τη σημείωση να ειδοποιείται ο ΜακΓκιλ οποτεδήποτε πάνε για εκδίκαση υποθέσεις εναντίον της (η Γουάιτ κατηγορούνταν για ένοπλες ληστείες, πορνεία κ.λπ.).

Στις αρχές του 2023 οι δικηγόροι του Μουμία ανακάλυψαν και νέα έγγραφα κρυμμένα στο υπόγειο της Εισαγγελίας, τα οποία κατέθεσαν στην Κλέμονς στις 22 Μαρτίου 2023. Μεταξύ αυτών:

α) Οδηγίες του ΜακΓκιλ να μην διωχθεί η Γουάιτ για νέα απόπειρα ένοπλης ληστείας, που πραγματοποίησε μετά την ψευδομαρτυρία της κατά του Μουμία.

β) Καταγραφή του αιτήματος του αστυνομικού Ντάγκλας Κάλμπρεθ προς τον δικαστή της Γουάιτ, να αφεθεί ελεύθερη χωρίς εγγύηση.

γ) Χειρόγραφη λίστα όλων των σημειώσεων του ΜακΓκιλ, που είχαν σκαναριστεί και αποθηκευθεί στο σκληρό δίσκο υπολογιστή, αλλά ποτέ δεν παρουσιάστηκαν σε δικαστήριο.

δ) Σημείωμα για την «απώλεια» από την Αστυνομία της Φιλαδέλφειας των κρίσιμων καταθέσεων δύο μαρτύρων (Μπρέιντι και Μπάτσον) που θεωρούνταν απαλλακτικές για τον Μουμία.

Αυτά περί «αμερικανικής δικαιοσύνης». Έστω και 41 χρόνια μετά, θα τολμήσει η Κλέμονς να μην αγνοήσει στοιχεία που πλέον βοούν για τη φρικτή διαχρονική σκευωρία εναντίον του Μουμία Αμπού-Τζαμάλ;

Σχόλια

Exit mobile version