Ξεκίνησε την καριέρα του καταλαμβάνοντας υψηλές θέσεις στο Δημόσιο ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (1994-2000) επί υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου. Μέσω της «δημιουργικής λογιστικής» η Ελλάδα εμφανίστηκε τότε να ικανοποιεί τα κριτήρια για ένταξη στο ευρώ και η ανταμοιβή του για την επιτυχία αυτή ήταν η τοποθέτησή του ως πρόεδρου & διευθύνοντα συμβούλου στον κραταιό ακόμα τότε όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας (2000). Με την «τραπεζική εμπειρία» του (χρηματιστηριακά παιχνίδια, παράδοση στους Γάλλους κ.ά) τοποθετήθηκε τελικά διοικητής της ΤτΕ το 2014.
Την περίοδο 2012-2014 υπήρξε υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και υπηρετώντας τις εντολές των δανειστών στο ακέραιο υλοποίησε τις δεσμεύσεις του δεύτερου μνημονίου. Ως κορυφαία στιγμή εξυπηρέτησης των συμφερόντων της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης ήταν ο τρόπος χειρισμού το 2014 της άποψης του ΔΝΤ για διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους. Αντί να μεθοδεύσει μια διαδικασία υποστήριξης στο επίπεδο του συμβουλίου υπουργών ενημέρωσε τον Σόϊμπλε…
Ως μη αναλώσιμος, και με την επερχόμενη αλλαγή στην κυβέρνηση το 2015, ο Στουρνάρας τοποθετήθηκε στη θέση του διοικητή της ΤτΕ. Συμμετείχε στη συκοφάντηση του «Όχι» και τον εκβιασμό του λαού πριν το δημοψήφισμα, ενώ μετά το περήφανο «Όχι» στον εκβιασμό της χώρας για το τρίτο μνημόνιο.
Τα τελευταία χρόνια υποστήριξε την «προληπτική πιστωτική γραμμή» που αποτελούσε άμεση συνέχεια των μνημονίων. Ακόμα και σήμερα, εν μέσω της κρίσης από την πανδημία, υποστηρίζει τη γερμανική άποψη. Να προσφύγει η Ελλάδα σε δανεισμό από το ESM, ουσιαστικά δηλαδή να υπογράψει νέο μνημόνιο.
Πολιτικό παρασκήνιο ΣΥΡΙΖΑ
Στην εκλογή Στουρνάρα υπάρχει και ένα πολιτικό παρασκήνιο που αποδεικνύει πόσο σάπιο είναι το πολιτικό σύστημα.
Η έγκριση της νέας θητείας Στουρνάρα από τη Βουλή έγινε με τις θετικές ψήφους της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση ψήφισαν «κατά».
Μπορεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψήφισαν στη Βουλή, όμως τα στελέχη του που ανήκουν ακόμα και στο στενό περιβάλλον του Τσίπρα και του Τσακαλώτου συμμετείχαν στην ομοφωνία υπόδειξης Στουρνάρα στην κυβέρνηση από το Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ. Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο συμβούλιο συμμετέχουν τοποθετημένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Θ. Μητράκος ως υποδιοικητής και άνθρωπος του Γ. Δραγασάκη, Όλγα Χαρίτου, από το στενό, προσωπικό περιβάλλον Τσίπρα (παρέα Αίγινας) και Δ. Σιδέρης από το περιβάλλον Τσακαλώτου. Κανείς από τους τρεις δεν εξέφρασε αντίρρηση στην πρόταση για τον Στουρνάρα. Κοινώς, όταν συμμετέχεις σε τέτοιες θέσεις και μάλιστα ως «τεχνοκράτης», ακόμα και διορισμένος από το «κόμμα», πρέπει να έχεις «ευλύγιστη μέση». Και επειδή το κόμμα πρέπει να βρει τρόπο να κάνει το «άσπρο μαύρο» για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα υποστήριξε ότι η απόφαση δεν είναι ομόφωνη και ότι δεν έγινε καμία ψηφοφορία. Οι πονηριές στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι α) ο Ν. Σκορίνης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ήταν παρών φυσικά και δεν συμμετείχε στην ομοφωνία. Όμως οι ομοφωνίες είθισται να λογαριάζονται μόνο με τους παρόντες. Αλλά και εκ των υστέρων δεν εξέφρασε αντίρρηση, β) μπορεί και να μην έγινε καμία ψηφοφορία. Το κρίσιμο είναι πως κανείς από τους ανωτέρω τρεις συμμετέχοντες από το ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε κουβέντα για να εκφράσει κάποια αντίρρηση για το ότι κάτι δεν έγινε καλά. Αυτά για το ήθος και το ύφος των ανθρώπων που υπηρέτησαν την κυβέρνηση της πρώτης φορά αριστεράς…
Π.Δ.