Αρχική στήλες εν τέλει Ο κορωνοϊός και ο Homo Deus

Ο κορωνοϊός και ο Homo Deus

Ζούμε στιγμές σαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σαν να έχουμε μεταφερθεί μέσα στους «12 πιθήκους» ή στο «World War Z». Το σενάριο είναι ακραιφνώς δυστοπικό: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία τη νέα ίωση, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να προλάβουν την εξάπλωσή της, αναβάλλονται ταξίδια, εκδηλώσεις, αθλητικά γεγονότα, περσόνες του star system ανακοινώνουν στο twitter ότι είναι φορείς, κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια ενώ ολόκληρες χώρες μπαίνουν σε καραντίνα. Και χιλιάδες νεκροί.

Ωστόσο, το πρόβλημα με τον κορωνοϊό έχει και μία έντονα υπαρξιακή διάσταση. Εδώ και πολλά χρόνια, ο δυτικός άνθρωπος έχει αναγορευτεί στον απόλυτο κυρίαρχο του Πλανήτη. Ο Homo Sapiens ανέβηκε λέβελ και έγινε Homo Deus (Άνθρωπος Θεός) με τη βοήθεια της Τεχνολογίας και της Επιστήμης. Αυτές οι δίδυμες αδερφές αποτελούν τις «θρησκείες» της εποχής μας εξασφαλίζοντας μακροζωία, ευημερία και ασφάλεια. Όλα τα μυστήρια μπορούν να απαντηθούν, όλες οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν. Πάνω από όλα, ο σύγχρονος τεχνοπολιτισμός μάς έχει διασφαλίσει ότι όλα θα συνεχίσουν να λειτουργούν ρολόι και ότι δεν υπάρχει τίποτα πια που να μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην Πρόοδο, την Αγορά, την Οικονομία, την Παγκοσμιοποίηση και την Επέκταση.

Και να που ένας κορωνοϊός, έναντι του οποίου ο άνθρωπος δεν έχει αναπτύξει ακόμα ανοσία, έρχεται να ταρακουνήσει μεταξύ άλλων θέσφατα όπως τα παραπάνω. Ένα τόσο δα πραγματάκι, οριακά μέρος της έμβιας ύλης, που όσο και να παιδέψεις το μάτι σου δεν μπορείς να το δεις με το απλό μικροσκόπιο που έχουν τα περισσότερα μικροβιολογικά εργαστήρια.

Αυτός ο ιός με μία από τις πιο απλές δομές που υπάρχουν στη Φύση (μία μικρή πρωτεϊνική κάψουλα με λίγο γενετικό υλικό μέσα της) κατάφερε σε λίγους μήνες να σκορπίσει τον φόβο, να σφραγίσει ολόκληρες χώρες, να προκαλέσει κραχ στις διεθνείς χρηματαγορές και να μπλοκάρει την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων ανά τον πλανήτη (πρακτικές που η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση τηρεί ευλαβικά τα τελευταία 30 χρόνια).

Πιο πολύ από όλα, ο κορωνοϊός διαλύει την αλαζονεία μας και μας υπενθυμίζει με έναν τρόπο βίαιο και σοκαριστικό το φθαρτό της ύπαρξης του ανθρώπου πάνω στην Γη. Αλλά και κάτι ακόμα. Τα κέρδη των Αγορών δεν μπορούν να μπαίνουν πάνω από τα δημόσια νοσοκομεία και η Υγεία μας δεν μπορεί να θεωρείται εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται στα Χρηματιστήρια από μία χούφτα πολυεθνικές. Διαφορετικά, την κρίσιμη στιγμή βρίσκεσαι χωρίς ΜΕΘ και χωρίς θεράπων γιατρό.

Θα πει κανείς: «τέτοιες κουβέντες θες να ανοίξουμε τώρα;» Σύμφωνοι. Τώρα είναι η ώρα να κρατήσουμε μία ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση, προσπαθώντας να «φρενάρουμε» την εξάπλωση του ιού. Όμως, όταν τελειώσει όλο αυτό το ιογενές τσουνάμι και αφού μετρήσουμε τις «πληγές» μας και ξανασταθούμε στα πόδια μας πρέπει να δούμε τα πράγματα αλλιώς. Να αναστοχαστούμε συλλογικά τις προτεραιότητές μας και να δούμε ξανά τι πρέπει να σημαίνουν έννοιες όπως δημόσια υγεία, πρόοδος, ανθρωπιά.

Σχόλια

Exit mobile version