Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Ο «Κανένας» δεν γιορτάζει!

Ο «Κανένας» δεν γιορτάζει!

του Γιώργου Θεοδωρόπουλου

 

Κάθε χρόνο στις 26 Οκτώβρη, του Αγίου Δημητρίου, συνηθίζω να πηγαίνω γύρω στις 10.30 το πρωί να παρακολουθήσω έξω από τον περιώνυμο ναό, τη δοξολογία και ως «πολιτικός κουτσομπόλης», την παρέλαση των επισήμων και την ανταπόκριση του κόσμου.

Πριν λίγα χρόνια οι ήχοι από την δοξολογία εντός του ναού αλληλοκαλύπτονταν με τα συνθήματα και το «κράξιμο» στο πολιτικό προσωπικό από τους συγκεντρωμένους στην οδό Αγ. Δημητρίου.

Επειδή, πέρα από «πολιτικός κουτσομπόλης» είμαι και αθεράπευτα λαϊκιστής –εκτός εισαγωγικών– θα περιγράψω μερικά φετινά στιγμιότυπα από την οδό Αγ. Δημητρίου, όπου και είχα πολύ επίκαιρη θέση παρατηρητή, σχεδόν απέναντι από την κεντρική κλίμακα του ναού.

Αρκετός κόσμος, προσκυνητές, περίεργοι, κουτσομπόληδες. Λαϊκός κόσμος, «κοσμάκης» –που λέμε οι λαϊκιστές– από τη Θεσσαλονίκη, τους γύρω νομούς και απ’ όλη την Ελλάδα! Κάγκελα παντού!

Σιωπή! Πιθανόν από ευλάβεια ή για άλλους λόγους.

Περιμένουν να τελειώσει η δοξολογία, να δουν τους επίσημους, να ανοίξουν τα κάγκελα, να μπουν όσοι θέλουν να προσκυνήσουν.

Ο Παναγιώτατος Άνθιμος σχολιάζεται γιατί καθυστερεί με την ομιλία του το τέλος της τελετής. Έχει μπλέξει τους θεούς του Ολύμπου με τους Ρωμαίους, με τον Αγ. Δημήτριο, με τους Mακεδονομάχους, προκειμένου να αποδείξει την Ελληνικότητα της Θεσσαλονίκης!

Αρχίζει η έξοδος των επισήμων!

Σχόλια: «Πόσοι απ’ αυτούς πήγανε φαντάροι;», «γιατί δεν έρχονται με τα δικά τους αυτοκίνητα;», «να πάνε να δούνε λίγο πιο πέρα αυτούς που ψάχνουν στα σκουπίδια», «Α! ρε Γιαννάκη υπουργέ…», «να ζήσουνε αυτοί με 400 ευρώ», «…τι ανάγκη έχουν αυτοί» και άλλοι λαϊκισμοί!

Δεν χειροκροτεί κανένας, κανέναν! Δεν βρίζει κανένας, κανέναν! Mόνο πικρόχολα σχόλια!

Οι επίσημοι φεύγουν χωρίς να τολμήσει κάποιος εξ αυτών να χαιρετήσει, να χαμογελάσει. Αποφεύγουν και το βλέμμα τους να στρέψουν. Δείχνουν όλοι βιαστικοί!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περνάει στο απέναντι πεζοδρόμιο από την κεντρική κλίμακα του ναού, για να κάνει χειραψία με τους πολίτες.

Δεν υπάρχει προθυμία σχεδόν από κανέναν να απλώσει πρώτος το χέρι. Ο Πρόεδρος σχεδόν εκβιάζει κάποιες χειραψίες. Κανένας δεν του είπε Χρόνια Πολλά. Φεύγει κι αυτός βιαστικά!

Η τελετή ολοκληρώνεται με την αποχώρηση του τιμητικού αγήματος της Στρατιωτική Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων. Προηγείται η Σημαία με τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες, που δέχονται τα πρώτα ενθουσιώδη χειροκροτήματα και ακολουθεί το κυρίως άγημα που επίσης χειροκροτείται. Τα μοναδικά χειροκροτήματα!

Τέλος τελετής!

Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη.

Σχόλια

Exit mobile version