Αρχική προτεινόμενα Ο κ. Κοντονής να σταματήσει αμέσως την έκδοση του αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά...

Ο κ. Κοντονής να σταματήσει αμέσως την έκδοση του αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία!

– Τρίτη 5/6, 12 μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου (ΑΔΕΔΥ, Ψύλλα 2 & Φιλελλήνων)

– Πέμπτη 7/6, 6:30 μ.μ., πορεία από τα Προπύλαια

Στις 30 Μαΐου ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοση του Τουργκούτ Καγιά, Τούρκου αριστερού αγωνιστή και δημοσιογράφου, στην Τουρκία – όπου είχε ήδη συλληφθεί, φυλακιστεί και βασανιστεί το 1992, το 1994, το 1997-2000 και το 2006-2012 (η τελευταία φυλάκιση ήταν σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης σε φυλακές τύπου F).  Αιτία των αλλεπάλληλων συλλήψεων και της ακραίας κακομεταχείρισης που έχει ήδη υποστεί ήταν η δράση του για δημοκρατικά δικαιώματα και υπέρ του κουρδικού λαού, με αποκορύφωμα τη φυλάκιση και τα διαρκή βασανιστήρια από το 2006 επειδή εξέδιδε την αριστερή εφημερίδα Özgür Gelecek (Ελεύθερο Μέλλον).

Μετά την αποφυλάκισή του ήρθε στην Ελλάδα ως πολιτικός πρόσφυγας. Συνελήφθη μαζί με άλλους αγωνιστές από την ελληνική αστυνομία το 2015 μετά από ένταλμα που εξέδωσε η Τουρκία μέσω της Ιντερπόλ κατηγορώντας τον ως «επικίνδυνο τρομοκράτη, μέλος του TKP/ML», αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά από 40 μέρες. Συνελήφθη εκ νέου τον Απρίλιο 2018 με τις ίδιες «κατηγορίες» του καθεστώτος Ερντογάν και ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοσή του στην Τουρκία διότι τάχα εκεί θα τύχει «δίκαιης δίκης»! Είναι παραπάνω από εμφανές ότι όχι μόνο δίκαιη δίκη δεν θα έχει, αλλά κινδυνεύει η ίδια η ζωή του αν η απόφαση έκδοσης υλοποιηθεί.

Ο Τουργκούτ Καγιά αποτελεί υπόδειγμα του ποιος θα πρέπει να τύχει ασύλου στην Ελλάδα! Αντίθετα, το ελληνικό κράτος, συνεχίζοντας την πολιτική κατευνασμού του Ερντογάν, ετοιμάζεται να του παραδώσει τον Τουργκούτ Καγιά… Η απόφαση έκδοσης δεν πρέπει να υλοποιηθεί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής (που κι ο ίδιος στο παρελθόν είχε κινητοποιηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις…) πρέπει να ασκήσει το σαφές δικαίωμα που έχει εκ του νόμου, και να διασφαλίσει ότι ο Τουργκούτ Καγιά δεν θα εκδοθεί στην ανασφαλή και αντιδημοκρατική Τουρκία. Αυτό έχουν πράξει στο παρελθόν για ανάλογες περιπτώσεις ακόμη και υπουργοί της Ν.Δ. (Παπαληγούρας), της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΔΗΜΑΡ (Ρουπακιώτης) κ.ά.

Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε τη μεταφορά του Τουργκούτ Καγιά από την Αθήνα στις φυλακές της Κομοτηνής. Ήδη από τις 31 Μαΐου ο Τούρκος αγωνιστής βρίσκεται σε απεργία πείνας. Ο κ. Κοντονής πρέπει να σταματήσει αμέσως την έκδοσή του στο καθεστώς Ερντογάν!

[από Resistance Festival και Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Τουργκούτ Καγιά]

Σχόλια

Exit mobile version