Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι πολίτες για να προστατέψουν τις Πηγές

Οι δεκάδες πηγές στον Νομό Φθιώτιδας συγκροτούν ένα ιαματικό τόξο από το ένα έως το άλλο άκρο του νομού. Γνωστές ήδη από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, την ποιότητα και τη σύνθεση στοιχείων, συνδυάζονται ιδανικά με το βουνό, τα δάση και τη θάλασσα, ενώ βοήθησαν σε προηγούμενες δεκαετίες στην οικονομική άνθηση της περιοχής (Καμένα Βούρλα, Υπάτη, Πλατύστομο). Δυστυχώς η εξέλιξή τους δεν ακολούθησε μια πορεία εκσυγχρονισμού αλλά μια πορεία απαξίωσης.
Η εξέλιξη των παραγωγικών μέσων και των νέων τεχνολογιών επιτρέπει σήμερα να οργανωθούν πολύ καλύτερα συνεταιριστικά εγχειρήματα και εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας, με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης. Όμως, αντί γι’ αυτό, πρόσφατα μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ η πλήρης κυριότητα, νομή και κατοχή των Ιαματικών Πηγών Θερμοπυλών- Καλλιδρόμου, της Υπάτης, τριών Ιαματικών Πηγών στα Καμένα Βούρλα και η πηγή της Αιδηψού Ιστιαίας. Ήδη πολίτες της περιοχής προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της απόφασης αυτής.
Επιχειρώντας να αναδείξει μια εναλλακτική πρόταση στο πλαίσιο ενός νέου τουριστικού μοντέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διοργάνωσε ημερίδα στη Λαμία, όπου παραβρέθηκαν τρεις βουλευτές του κόμματος. Ο Μιχ. Κριτσωτάκης, υπεύθυνος του τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης, τόνισε ότι απουσιάζει η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και θα είναι κοινωνικά ανταποδοτική. Ο βουλευτής και καθηγητής Γεωλογίας, Απ. Αλεξόπουλος, τόνισε την ύπαρξη τεράστιου και φυσικού ορυκτού πλούτου, όπως το κοινωνικό αγαθό του ιαματικού νερού, που παραμένει δυστυχώς ανεκμετάλλευτος και απροστάτευτος στη λεηλασία του από επιχειρηματικά τραστ. Ο βουλευτής Φθιώτιδας, Β. Κυριακάκης, επισήμανε ότι στην περιοχή της Φθιώτιδας υπάρχουν περιθώρια για ήπια τουριστική ανάπτυξη που θα βασίζεται στην κοινωνική ανταποδοτικότητα και τον κοινωνικό έλεγχο και θα έχει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Σταύρος Κολιοφούτης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!