Η performance «EROS» που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τη βραβευμένη σοπράνο, συνθέτρια και πιανίστα Μαρίκα Κλαμπατσέα, δημιούργησε μια ιδιαίτερη αίσθηση στο κοινό που την παρακολούθησε. Την ερχόμενη Παρασκευή 28 Μαρτίου, θα παρουσιαστεί για μια ακόμη φορά στον Χώρο Τέχνης Ασωμάτων. Με αφορμή αυτές τις ξεχωριστές παραστάσεις είχαμε μια συζήτηση με τη δημιουργό:
Τι περιλαμβάνει η μουσική performance;
Το EROS μιλά για τη Ζωή, την Αγάπη και τον Θάνατο.
Είναι ένα κράμα μουσικής και ποίησης, μια μουσική διαδρομή όπου το κλασσικό συνυπάρχει με το σύγχρονο, ενώ γίνεται ανασύνθεση της κλασσικής φόρμας με τον αυτοσχεδιασμό. Είναι ό,τι πιο όμορφο αγάπησα και αγαπώ αλλά και η οδύνη απέναντι σε ό,τι έχασα στην πορεία των χρόνων.
Ένα πλέγμα ετερόκλητης μουσικής που διανθίζεται από το ροκ, την όπερα, το μιούζικαλ. Τραγούδια του Elvis Presley, Tom Waits και μοτίβα αγαπημένα, όπως το «Over the Rainbow» που τραγούδησε η Judy Garland και άκουγα σαν έφηβη.
Μουσικές μνήμες που συνδέονται, με υπερβατικές από το πάθος και τα παράφορα αισθήματα, του χωρίς όρια EROS, στιγμές. Συνθέσεις για τον έρωτα, την αγάπη και την οδύνη του τέλους, θα ακουστούν. Μουσικές βαθιά χαραγμένες εντός μου, που με οδήγησαν στην πορεία των χρόνων ως τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Η πικρή Παρωδία ενώνει την τραγική αλλά και κωμική πλευρά του έρωτα, όταν ερμηνεύω το «Someday My Prince Will Come» από το έργο κινούμενων σχεδίων του Walt Disney (1937) η «Χιονάτη και οι επτά Νάνοι» του συνθέτη Frank Churchill.
Η performance EROS είναι η στάση μου απέναντι στη ζωή, η άρνησή μου να προσαρμοστώ στο μοντέλο αυτό, που προσπαθεί να επιβάλλει το πωρωμένο κοινωνικό σύστημα, σαν μονόδρομο, αυτόν της αποξένωσης του ανθρώπου από τις ίδιες του τις ανάγκες.
Δεν υπάρχει έλεγχος στην περφόρμανς EROS, ούτε κάποια λογική ακολουθία. Η μουσική είναι η προέκταση του πολύτιμου και αναπόσπαστου μέρους της ζωής μας που είναι το EROS, θέμα και της performance.
Οι πρωτοπόρες ποιήτριες Sylvia Plath, HD Doolittle, Sarah Kane Μαρία Πολυδούρη και Κική Δημουλά δίνουν το αιχμηρό και το τελικό στίγμα, ολοκληρώνοντας το EROS με την συγκινητική ανάγνωση της σκηνοθέτιδας Aliki Peterson και τη μελοποίηση των ποιημάτων.
Ποια ήταν τα κριτήρια της επιλογής των ποιημάτων που μελοποιήσατε;
Η Μαρία Πολυδούρη και ένα από τα ποιήματα που θα διαβάσει η Aliki Peterson και µελοποιώ «Μόνο γιατί µε αγάπησες».
«Δεν σ’ αγαπώ παρά γιατί µ’ αγάπησες, γιατί µε κράτησες στα χέρια σου.» Με συγκινεί γιατί τόσο απλά και ανθρώπινα µιλά η ποιήτρια για την Αγάπη, τον Έρωτα. Στιγμές που όλοι µας ζήσαµε και µένουν ανεξίτηλες γλυκά στη µνήµη µας. Ακόµη το αιχµηρό «DADDY» της Αµερικανίδας πρωτοπόρου ποιήτριας Sylvia Plath, κατακραυγή ενάντια στον αυταρχισµό του φασίστα πατέρα της. Ταυτίζοµαι µε το δράµα που ζει και µε προκαλεί µουσικά και ερµηνευτικά σαν alter ego της. Η Αµερικανίδα ποιήτρια και πεζογράφος HD Doolittle και οι στίχοι, απόσπασµα από την τριλογία «Η ανθοφορία της ράβδου»…
«Πηγαίνω εκεί που αγαπώ και µε αγαπούν µέσα στο χιόνι», µόνο μελωδία γεννούν διαβάζοντας τους, οδηγώντας µε στη µελοποίηση του ποιήµατος. Τα «Γράµµατα Αγάπης» της Sylvia Plath, αναλύουν το τι σηµαίνει Έρωτας, συνδέοντας την τραγικότητα µε ό,τι πιο όµορφο αισθάνεται κανείς όταν αγαπά. Η ποίηση είναι αυτοτελής συχνά στο EROS και δεν επιδέχεται µουσική παρέµβαση. Η µουσική, επίσης, διατηρεί την αυτονοµία της και προσωπική έκφραση. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και όλη η ιδέα του EROS. Δύο γυναίκες που ενώνονται καλλιτεχνικά, µιλώντας για την αγάπη – το EROS!
Πώς δένουν με τις άριες και τις μελωδίες άλλων συνθετών;
Όπως ανέφερα και σε μια άλλη ερώτησή σας, δεν υπάρχει έλεγχος στην περφόρμανς EROS, ούτε κάποια λογική ακολουθία. Η μουσική είναι η προέκταση του πολύτιμου και αναπόσπαστου μέρους της ζωής μας έως το παράλογο που διακρίνει το EROS και είναι το θέμα της performance.
Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθά ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός που δεν οριοθετείται!
Σε ό,τι αφορά τις άριες που αυτοσχεδιάζω (τυχαίνει) να έχουν θέμα τον έρωτα, όπως είναι η Habanera απο την όπερα Carmen του Georges Bizet και το Un Bel di Vedremo από την όπερα Madame Butterfly του Giacomo Puccini.
Τι είναι «έρως» για σας και πού θα βάζατε όρια;
Το EROS είναι η Αγάπη, Αγάπη για τη Ζωή, Χαρά και Οδύνη, Υπέρβαση, Πάθος, η αίσθηση ότι είσαι μακριά από τις μικρότητες τούτης της ζωής και ζεις σε έναν άλλο, ξέχωρο ιδανικό κόσμο που είναι πολύτιμος! Το EROS είναι διαφυγή, καταφύγιο σε δύσκολες καταστάσεις – μια βαθιά ανάσα. Τότε μόνο, ίσως και έχει νόημα η ζωή. Μια άλλη όψη είναι το EROS και η ανιδιοτελής αγάπη, και αυτό το συναντάμε μόνο στους τετράποδους μικρούς συντρόφους μας, όπως θρηνώ για τον Νώε που έχασα. Στον έρωτα βλέπουμε τη ζωή κάτω από ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα, αφού τότε δεν μας αφορά τίποτα, δεν διακρίνουμε τίποτα, πάρα μόνο αυτό που βλέπουμε βιώνουμε και αισθανόμαστε που είναι απλά ΕΡΩΤΑΣ! Μας αγαπούν και αυτό αρκεί.
Θα ήθελα να κλείσω με το ποίημα του αγαπημένου ποιητή Νίκου Καρούζου.
Είναι το ΕΝΑ ΕΡΗΜΟ ΑΝΘΟΣ.
Ένα έρημο άνθος
Βαθύτερο απ᾿ την αγάπη και την ταραχή
που φέρνει μεσ᾿ στο στήθος η επιθυμία
ζει στο θαλάσσιο βράχο έν᾿ άνθος ολομόναχο.
Ποια φωνή το κυρίεψε και μοιάζει σαν να δείχνει
την άγνωστη γαλήνη με μικρά χρώματα…
Είναι βγαλμένο στους κινδύνους της χαράς
αμέριμνο σαν ιδέα.
INFO
Πιάνο-Φωνή: Μαρίκα Κλαμπατσέα
Ανάγνωση ποιημάτων: Aliki Peterson
Χώρος Τέχνης Ασωμάτων, Ασωμάτων 6, Θησείο
Παρασκευή 28 Μαρτίου στις 21:00
Πληροφορίες και κρατήσεις στο: 6939238611 & 211 8009838