Άρχισε η προεκλογική περίοδος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

του Γιώργου Θεοδωρόπουλου*

 

Και ενώ η χώρα και ο λαός βιώνουν το μόνιμο Γολγοθά τους, διανύοντας τις αρχές της χριστιανικής Σαρακοστής – αν και έχει επιβληθεί διαρκής οικονομική και κοινωνική Σαρακοστή – οι τοπικοί άρχοντες της Θεσσαλονίκης, φαίνεται να μην «καταλαβαίνουν Χριστό»!

Με αφορμή τη διαχείριση του προγράμματος της λεγόμενης «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης», που είναι τμήμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, προϋπολογισμού 84.327.000 ευρώ, άρχισαν την προεκλογική περίοδο των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά παρεμβάσεις στον αστικό ιστό και ειδικότερα σε περιοχές που εντοπίζονται έντονα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Προηγήθηκε μελέτη-«αξονική τομογραφία» από ομάδα ιδιωτών μελετητών με αντικείμενο τον αστικό ιστό της πολύπαθης Δυτικής Θεσσαλονίκης και περιοχών του κεντρικού δήμου, από την οποία προέκυψε ότι για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ο βίος έχει γίνει αβίωτος. Ανεργία, γήρανση του πληθυσμού, μετανάστευση, αποκλεισμός από τις υπηρεσίες υγείας και παιδείας, κλείσιμο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αποβιομηχάνιση, έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα. Αυτά βέβαια υπήρχαν διαχρονικά, αλλά οξύνθηκαν επικίνδυνα στη μνημονιακή περίοδο, και το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης «φιλοδοξεί» να τα επουλώσει.

Η υποκρισία είναι ότι αυτοί (κράτος, Ε.Ε., Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ.) που προκαλούν τα «βαριά συμπτώματα», έρχονται εκ των υστέρων με προγράμματα που βαφτίζονται με εντυπωσιακούς τίτλους και περίτεχνους νεολογισμούς, να τα αντιμετωπίσουν με ασπιρίνες, κάνοντας ταυτόχρονα επιχειρηματική δραστηριότητα και μικροπολιτική πάνω στις πλάτες των αποδεκτών της Αβίωτης Αστικής Ανάπτυξης!

Οι προτεινόμενες από τους δήμους δράσεις ξεπέρασαν σε προϋπολογισμό τα 320.000.000 ευρώ, ποσό που όσο και πλασματικό να είναι, αποδεικνύει το μέγεθος των αναγκών που υπάρχουν.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 16/02, η Μητροπολιτική Επιτροπή της Θεσσαλονίκης, ενέκρινε τους άξονες δράσης που πρότεινε η Επιτροπή Παρακολούθησης την οποία αποτελούν οι 8 εμπλεκόμενοι δήμαρχοι και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής. Προηγήθηκε έντονη «διαβούλευση» και σφοδρή σύγκρουση Τζιτζικώστα-Μπουτάρη, για το ποιος θα έχει το συντονισμό της μοιρασιάς.

Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, να «στολίσει» τον περιφερειάρχη! Επειδή την αρμοδιότητα του συντονισμού και την μητροπολιτική διαχείριση την έχει θεσμικά η περιφέρεια, ο κ. Μπουτάρης πιέζει για θεσμική κατοχύρωση του μητροπολιτικού χαρακτήρα του δήμου Θεσσαλονίκης και φαίνεται να βρήκε ερείσματα στην κυβέρνηση. Οι επαφές με τον υπουργό κ. Βερνανδράκη (που επισκέπτεται τακτικά την πόλη) αποδίδουν! Δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, επικαλούμενα δηλώσεις υψηλόβαθμων τοπικών στελεχών, αλλά και τη γνώμη βουλευτών, αναφέρουν ότι είναι στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ η στήριξη του κ. Μπουτάρη ή άλλου προσώπου που εμπνέεται από τον «Μπουταρισμό», για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Όλα θυμίζουν τους (πολλούς) γάιδαρους που μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα. Τα προβλήματα που εντόπισε η «αξονική τομογραφία» είναι υπαρκτά και υπάρχει ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης, οι δήμαρχοι όμως έχουν άλλες προτεραιότητες. Ενδεικτική του, πώς ο δήμαρχος κ. Μπουτάρης αντιλαμβάνεται τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, είναι η πρόταση αλλά και η μάχη που δίνει για την επέκταση της παραλίας με πλωτή εξέδρα! Η υποβαθμισμένη Ξηροκρήνη, τα εγκαταλελειμμένα στενά του παρα-κέντρου της πόλης, οι οδοί Κασσάνδρου και Ολύμπου, η οδός Γιαννιτσών και όσοι διαβιούν εκεί, δεν υπάρχουν για τον μεγαλοαστό δήμαρχο. Την ίδια λογική έχουν και οι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Καμία πρόνοια για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, την έντονη δυσοσμία στο Κορδελιό-Εύοσμο, τους κινδύνους-βόμβες που βγήκαν στη φόρα με αφορμή τη «βόμβα του Κορδελιού», την πολιορκία της Δυτικής Θεσσαλονίκης με επιχειρήσεις-μονάδες μεγάλης επικινδυνότητας που υπάγονται στη συνθήκη Seveso και την τραγική έλλειψη πρασίνου. Τα ψηφαλάκια και η επανεκλογή!

Τα μοναδικά κονδύλια που θα διατεθούν – αν διατεθούν – στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα επόμενα χρόνια είναι από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Αν δεν αλλάξουν μυαλά και νοοτροπίες οι τοπικοί άρχοντες και δεν εγκαταλείψουν λογικές «βλαχοδημαρχίας», ο αβίωτος βίος θα επεκταθεί. Οι πολίτες πρέπει να ενεργοποιηθούν στον τόπο τους, στη γειτονιά τους, απαιτώντας αξιοπρέπεια για να μη γίνει συνήθεια η χαμοζωή.

 

* Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος είναι περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!