Μαζί θα «γιορτάσουν» τα 50χρονα του Αττίλα οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων της Τουρκίας. Μετά από πρόταση του Τ. Ερντογάν, κατά την πρόσφατη (την πρώτη εδώ και 18 χρόνια) στα γραφεία του αντιπολιτευόμενου κεμαλικού CHP, o πρόεδρος των κεμαλιστών Οζγκιούρ Οζέλ ανακοίνωσε πως θα παραβρεθεί στη φιέστα που οργανώνει η Τουρκία στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου. Το καθεστώς στην Τουρκία, στην ισλαμική ή την κεμαλική του εκδοχή, αποδεικνύει πως έχει συνέχεια. Άλλωστε ο Αττίλας είναι έργο του κεμαλιστή Μπουλέντ Ετσεβίτ, με τον Ερντογάν να δηλώνει σήμερα πως «έγινε μισή δουλειά» απειλώντας στην πράξη με νέους Αττίλες και επιδιώκοντας την τουρκοποίηση της Κύπρου.

Στην από εδώ πλευρά του Αιγαίου, η επέτειος του Αττίλα είναι μια μάλλον ξεχασμένη επέτειος. Το πολιτικό σύστημα, ιστορικά συνένοχο για την αποσιώπηση και απραξία στο έγκλημα της Κύπρου, επιμένει στο «κείται μακράν», παρά τα μηνύματα των καιρών που επιβάλλουν τον συντονισμό του Ελληνισμού στις δύο του πατρίδες, για να αντιμετωπίσει τα γεωπολιτικά τραντάγματα. Στην Αθήνα δεν γίνεται ούτε μια σοβαρή εκδήλωση από το επίσημο κράτος, ούτε και συζητιέται κατ’ ελάχιστον το «συμβολικό αντίστοιχο» μιας κοινής επίσκεψης των πολιτικών αρχηγών και της πολιτειακής ηγεσίας στο μνημόσυνο των θυμάτων του Αττίλα. Όλοι κινούνται στις ΝΑΤΟϊκές ράγες της συνεννόησης, τείνοντας χείρα φιλίας στον Ερντογάν.

Και όμως η Τουρκία αξιοποιεί την διαδικασία «κανονικοποίησης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ως μοχλό νομιμοποίησης των τετελεσμένων της. Εν μέσω «ήρεμων νερών», ο Ερντογάν επιβάλει ως όρο οποιασδήποτε προόδου στο Κυπριακό την πλήρη αναγνώριση του ψευδοκράτους ως ισότιμης οντότητας με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ συνεχίζει να ενισχύει την κατοχή και τον εποικισμό στα Κατεχόμενα. Μόνο τις επόμενες μέρες ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, θα παραβρεθεί μαζί με τον Τ. Ερντογάν, στην άτυπη Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν, μετά από πρόσκληση του Αλίεφ, σε μια προσπάθεια διεθνούς (έστω των συμμάχων της Τουρκίας) αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Ενώ αργότερα στις 7-9 Ιουλίου, είναι βέβαιο πως ο Τ. Ερντογάν θα αξιοποιήσει την παρουσία του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Νέα Υόρκη για να προωθήσει τις θέσεις του για την Κύπρο και τη Ν.Α. Μεσόγειο.

Αντί σκληρής καταγγελίας των κινήσεων Ερντογάν, σε μια κατεύθυνση άρσης των τετελεσμένων της εισβολής του Αττίλα, της συνεχιζόμενης κατοχής και του εποικισμού, με ορίζοντα την απελευθέρωση της Κύπρου, η ελληνική πλευρά επιλέγει την σιωπή ή τις χλιαρές και άσφαιρες, συνήθως εκ των υστέρων, διαμαρτυρίες. Έτσι και τώρα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, λίγες μέρες πριν τη θλιβερή επέτειο, αναμένεται να διεξαχθεί κανονικά η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Τ. Ερντογάν, όπως συμφωνήθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!