Ποιοι και πώς διαμορφώνουν τη νέα τάση στο χώρο της ακροδεξιάς

του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

 

Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια σε συνδυασμό με την πρώτη επίθεση από εθνικιστές μασκοφόρους στον πολιτιστικό σύλλογο των Αμπελοκήπων στις αρχές του Γενάρη είναι τα δύο γεγονότα που επιβεβαίωσαν τη νέα τάση που υπάρχει στο χώρο του εθνικισμού και τις άμεσες σχέσεις του ΛΑΟΣ με την ακροδεξιά και τους υποστηρικτές της. 

Στις 10 Γενάρη ορισμένοι αποκαλούμενοι «Αυτόνομοι Εθνικιστές», περίπου 20 κυρίως νεαροί σε ηλικία, φόρεσαν μάσκες με τη μορφή του Γκάι Φοκς (από την ταινία V for Vendetta), εισέβαλαν στο χώρο του συλλόγου και με ένα απεχθές κήρυγμα προς τους παρευρισκόμενους έκαναν γνωστή τη θέση τους κατά του νομοσχεδίου και των μεταναστών, πετώντας ταυτόχρονα τρικάκια με συνθήματά τους. Φυσικά, η παρέμβαση κινηματογραφήθηκε, προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν ευρύτερα γνωστή και να μετρηθούν οι αντιδράσεις.

Μια μέρα μετά, το βίντεο είχε αναρτηθεί στο ιστολόγιο των «Αυτόνομων Εθνικιστών», ενώ την είδηση αναπαρήγαγαν ενθουσιωδώς διάφορα blogs που φροντίζουν καθημερινά όχι μόνο για τη διάχυση των ιδεών του ΛΑΟΣ στην κοινωνία, αλλά και για την ενότητα και τη μαζικοποίηση της ακροδεξιάς. Ένα απ’ αυτά ήταν και της νεολαίας του ΛΑΟΣ στον Πειραιά  από το οποίο,  και αφού έγινε γνωστή, η ανάρτηση αποσύρθηκε. Δεκατρείς μέρες αργότερα η κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και άλλες κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση στην Πανόρμου με αφορμή το γεγονός. Όλα κυλούν ομαλά μέχρι που εμφανίζονται περίπου 50 ακροδεξιοί με κράνη και λοστούς και επιτίθενται. Τρία άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων μία γυναίκα 50 χρονών σοβαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Δρόμου, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η συγκέντρωσή τους ξεκίνησε από δημόσιο λύκειο της περιοχής. Η αστυνομία επεμβαίνει, συλλαμβάνει 44 από τους επιτιθέμενους, ανάμεσά τους και ο πατριώτης-εκδότης ακροδεξιού περιοδικού κ. Παπαγεωργίου. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στη ΓΑΔΑ κατηγορούμενοι για επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού (πλημμέλημα), διατάραξη κοινής ειρήνης (πλημμέλημα) και οπλοκατοχή (πλημμέλημα), που αφορούσε τις σημαίες που κρατούσαν κατά τα γεγονότα.

Το ΛΑΟΣ επισήμως καταδίκασε τους κουκουλοφόρους και τη βία. Όμως, λίγα 24ωρα μετά, ο ίδιος ο πρόεδρός του από τη Θεσσαλονίκη δηλώνει πως πλέον τον κ. Παπαγεωργίου θα τον υπερασπίζονται νομικοί του κόμματος σα να είναι μέλος του ΛΑΟΣ.

Θέλει ο ΛΑΟΣ να κρυφτεί και η ακροδεξιά (χαρά) δεν τον αφήνει…

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου αναγνωρίζεται από τους συγκεντρωμένους ως ένας από αυτούς που επιτέθηκαν με σκοπό να τραυματίσουν, με αποτέλεσμα την προφυλάκισή του. Μία μέρα αργότερα ο ΛΑΟΣ διά του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη τοποθετείται κατά των επεισοδίων δράττοντας την ευκαιρία να υπενθυμίσει τον κουκουλονόμο: ΤΟ ΛΑΟΣ καταδικάζει κάθε είδους βία και επανέρχεται στο θέμα της κουκούλας πίσω από την οποία συγκαλύπτονται παντός είδους ασχήμιες, συνήθως ακραίων εξωκοινοβουλευτικών ομάδων».

Την ίδια μέρα, 24 Ιανουαρίου, ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Πολατίδης ρίχνει και επίσημα τις μάσκες σε διάστημα μικρότερο των 15 ημερών (θυμίζουμε την ανακοίνωση της Νεολαίας του ΛΑΟΣ Πειραιά υπέρ των εθνικιστών). Πηγαίνει στα δικαστήρια και υπερασπίζεται τους ακροδεξιούς επιτιθέμενους, καθώς, όπως δηλώνει ο ίδιος, τον κάλεσαν φίλοι και συγγενείς(!): «Προσεκλήθην από φίλους και συγγενείς των ανηλίκων που έχουν συλληφθεί για τη δράση και τα γεγονότα που έχουν συμβεί. Όλα αυτά που έχουν συμβεί σύμφωνα με απόψεις έγκριτων νομικών είναι πρωτοφανή, είναι σαφής παραβίαση των δικαιωμάτων των συλληφθέντων. Είναι βέβαιο επίσης ότι εάν αυτοί δεν ήταν μία δράση, που ενδεχομένως να ξέφυγε από κάποια όρια, αλλά οπαδοί και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί δε θα υπήρχε αυτή η υπερβολική αντίδραση. Εδώ είδαμε ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα και κλίμα τρομοκρατίας εις βάρος οποιουδήποτε θα ήθελε να αντισταθεί στους επαγγελματίες αντιρατσιστές».

Η δήλωση του βουλευτή του ΛΑΟΣ αποδεικνύει με τον καταφανέστερο τρόπο πως ο ίδιος γνωρίζει μέλη της ακροδεξιάς ομάδας που επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!