Συνέντευξη του Νίκου Βούτση, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ
στον Γιώργο Κρατημένο
Λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση της περιφερειακής κίνησης “Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο”, με επικεφαλής τον Αλ. Μητρόπουλο, ο Νίκος Βούτσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνος για τα αυτοδιοικητικά μιλά στο Δρόμο για όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στο κόμμα του και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη εξηγεί, γιατί η ομιλία του κ. Μητρόπουλου στην εκδήλωση των ΠΑΣΟΚογενών φορέων είναι αποδεκτή “ως πολιτικό πλαίσιο”. Απαντά στην εσωκομματική κριτική από το Αριστερό Ρεύμα και τη νεολαία, εξηγεί την αρνητική στάση του ΣΥΝ προς τις υποψηφιότητες Αλαβάνου και Βαλαβάνη και πρειγράφει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, με διεύρυνση προς τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο και τη ριζοσπαστική οικολογία.
Από την πρώτη στιγμή που μπήκε από τον ΣΥΝ το όνομα του Αλ. Μητρόπουλου στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε σχεδόν καθολική απόρριψη. Η επιμονή του ΣΥΝ, που κορυφώθηκε με την απόφαση της ΚΠΕ, δεν οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο σημερινό αποτέλεσμα;
Στην απόφαση της ΚΠΕ και από την πρώτη στιγμή που βάλαμε και το όνομα του Μητρόπουλου, επειδή γνωρίζαμε πως γενικότερα η ιδέα της συνάντησης με έναν χώρο αριστερής κριτικής προς το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ωριμάσει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε πει πως αν μπορούσε να υπάρχει ενωτική υποψηφιότητα από την πλευρά μας θα την αποδεχόμασταν. Με μία προϋπόθεση: Μέσα σε αυτό το ψηφοδέλτιο να υπάρχουν και εκπρόσωποι αυτής της αριστερής σοσιαλιστικής συνιστώσας. Αυτό είχαμε θέσει εξ αρχής και για αυτό ήμασταν ανοικτοί στην πρόταση για τον Θ. Δρίτσα ή τον Π. Λαφαζάνη, έτσι όπως εκφράστηκε την τελευταία στιγμή πριν από την υποψηφιότητα Αλαβάνου. Άρα από την πλευρά μας δεν τέθηκε Μητρόπουλος ή τίποτα.
Στην περίπτωση της Νάντιας Βαλαβάνη;
Θεωρήσαμε ότι ήταν μία πρόταση, η οποία δεν μπορούσε να ενώσει, έτσι όπως ήρθε τελευταία στιγμή με τη σφραγίδα αποδοχής από το Μέτωπο. Ερχόταν κάπως μονομερώς. Προσωπικά δεν θα την απέκλεια -είναι γνωστό αυτό.
Όταν, όμως, ετέθη, θεωρούσαμε ότι ήταν καλύτερα να είναι ένας από τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους (Δρίτσας ή Λαφαζάνης), που είχε μια γενικότερη αποδοχή ενδεχομένως και του Αλαβάνου -αν και αυτό δεν το τσεκάραμε. Θα έπρεπε γύρω από αυτά τα ονόματα να συγκεντρωθεί η προσπάθειά μας για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Για μας ήταν όρος στο ψηφοδέλτιο να υπάρχει και η αριστερή σοσιαλιστική συνιστώσα. Να υπάρχουν ένας – δύο αντιπεριφερειάρχες από την ομάδα των στελεχών, όχι αναγκαστικά ο ίδιος ο Μητρόπουλος, διότι δεν ξέρω αν θα δεχόταν κιόλας. Αυτή ήταν η προσπάθεια, για να μην αναπτυχθούν όπως φάνηκε επί της ουσίας ανταγωνιστικά σχέδια. Διότι αυτή τη στιγμή φαίνονται δύο ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια να κυκλοφορούν στο χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Ωστόσο, στην ΚΠΕ του ΣΥΝ ενώ ακούστηκαν τα ονόματα της Ν. Βαλαβάνη και του Θ. Δρίτσα η απόφαση ήταν συγκεκριμένη: Να είναι επικεφαλής ο κ. Μητρόπουλος…
Η δικιά μας πρώτη επιλογή ήταν και είναι να συνεργαστούμε με το υπαρκτό πολιτικό ρήγμα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, που κάθε φορά έπαιρνε και διαφορετικά ονόματα. Ξεκίνησε από το όνομα της Σακοράφα κατέληξε στο όνομα του Μητρόπουλου, πέρασε από το όνομα του Παπασπύρου.
Θέλαμε με όποιο υπαρκτό πολιτικό ρήγμα εμφανιζόταν στο ΠΑΣΟΚ να έχουμε στην κεντρική μάχη, στην περιφέρεια της Αθήνας, μια συνεργασία. Να έχουμε την υποδοχή της δυσαρέσκειας του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το ψηφοδέλτιο. Αυτό ήταν η κεντρική μας επιλογή από την πρώτη στιγμή. Η επιλογή να μην βγει αλώβητο το ΠΑΣΟΚ για κάποιους σηματοδοτείται μέσα από μια υποψηφιότητα της Αριστεράς. Εκεί υπήρξε πολιτική διαφωνία ουσίας, διότι θεωρούσαμε, όπως είχαμε πει και στο πανελλαδικό συντονιστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να είναι ευρύτερα χωρίς κομματικά στελέχη μπροστά, διότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι συνηθισμένοι να ψηφίζουν ανθρώπους του χώρου τους.
Η απόφαση, όμως, της Πανελλαδικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για απομάκρυνση της κυβέρνησης…
Ναι, αυτή είναι πολιτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, θέμα, δηλαδή, του κόμματος. Σωστά απάντησε ο Μητρόπουλος στο Τιτάνια, όταν είπε όχι ανατροπή. Λέει πως «δεν είναι δικό μου ζήτημα». Λέει πως «δεν θα το βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα ως περιφερειακή κίνηση», λέει ότι «εγώ είμαι στο μέτωπο της ανατροπής αυτών των πολιτικών και το αν θα πέσει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων που είναι και ζήτημα των κομμάτων». Από την πλευρά του και από την πλευρά όλων αυτών των ΠΑΣΟΚογενών η συνεισφορά που δίνουν ή που θα δώσουν ελπίζω στο να διαμορφωθεί ένας πολιτικός χάρτης με κατησχυμένο το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δε θα ταυτιστεί με εμάς. Όταν η Αριστερά δεν ενώνεται, με πρώτη ευθύνη του ΚΚΕ, όταν το μαζικό κίνημα είναι στην κατάσταση που βρίσκεται και με ευθύνες της Αριστεράς, δε θα περιμένω τον Μητρόπουλο, τη Σακοράφα και τον Οικονόμου να πούνε θα βγάλω αύριο τον Παπανδρέου από την εξουσία.
Και στο δελτίο του Mega ανέφερε ότι παραμένει μέλος του ΠΑΣΟΚ, ότι υπάρχουν πολλά μέλη του ΠΑΣΟΚ που δεν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση…
Πώς θα πάρει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ; Μιλώντας ως ΣΥΡΙΖΑ; Όταν κάνεις μια συνάντηση χώρων -και επ’ αυτού είναι πολύ έμπειρη η Αριστερά- καθένας προσπαθεί να πείσει κατ αρχήν τις δικές του προελεύσεις.
Ο Μητρόπουλος στην ομιλία του στο Τιτάνια, την οποία αποδεχόμαστε εμείς ως πολιτικό πλαίσιο από την πλευρά τους, ήταν σαφής, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Ήτανε λάθος αυτό που είπε στο Mega ότι δεν θέλουνε αυτοί οι ΠΑΣΟΚοι να πέσει η κυβέρνηση, το λέω ευθέως. Ωστόσο, ας μην είμαστε, τόσο αυστηροί όταν πρόκειται για άλλους χώρους.
Υπάρχει κριτική και από δυνάμεις του ΣΥΝ. Το Αριστερό Ρεύμα τονίζει ότι η απόφαση της ΚΠΕ ενθαρρύνει τις διαιρετικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και αμφισβητεί συνεδριακές αποφάσεις του κόμματός σας. Τι απαντάτε;
Είμαστε ένας ζωντανός χώρος με διαφορετικές απόψεις, οι οποίες είναι και δημόσιες. Πιστεύω πως η ίδια η ζωή θα δείξει ότι τέτοιου τύπου αιτιάσεις και ενστάσεις, σαν αυτές που υπέβαλλαν οι σύντροφοι του νυν Αριστερού Ρεύματος στην ΚΠΕ, θα διαψευστούν, διότι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα νέο κλίμα για την Αριστερά. Το πολιτικό διακύβευμα αυτών των εκλογών, να χάσει το ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του, θα εξυπηρετηθεί από εμάς πολύ περισσότερο από ό,τι θα εξυπηρετηθεί από άλλες πλευρές. Με αυτήν την έννοια, θα πειστούν οι σύντροφοι του Αριστερού Ρεύματος και οι ενστάσεις που υπήρχαν στο χώρο της νεολαίας και σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόμματος. Είναι φυσιολογικό κάτι τέτοιο όταν πας να κάνεις ένα άνοιγμα και κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, προς το οποίο όλη η Αριστερά έχει ισχυρή αντιπαλότητα και καλά κάνει. Διότι ήταν τα περισσότερα χρόνια στην εξουσία, με ό,τι συνεπάγεται για το λαϊκό κίνημα, τα συνδικάτα, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ.
Γιατί εμείς προχωράμε ενώ ακούσαμε αυτές τις απόψεις; Διότι είναι ιστορικές οι στιγμές. Αν δεν πάθει το ΠΑΣΟΚ τώρα ζημιά, εάν βγει ο Σγουρός με 40% την πρώτη Κυριακή και με 53% τη δεύτερη, θα περάσουν άλλα 2,5 μνημόνια και θα μείνει τρία χρόνια στην κυβέρνηση. Δηλαδή, επισπεύδουμε, παίρνουμε το ρίσκο και κατά τη γνώμη μου όλη η Αριστερά έπρεπε να πάρει το ρίσκο.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Αττικής πόσο θα επηρεάσει την παρουσία του συμμαχικού σχήματος στην υπόλοιπη Ελλάδα;
Οτιδήποτε εκφράζει συμφωνία σε αυτές τις περιοχές των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ ή μια σαφή πλειοψηφική κατεύθυνση είναι ενωτικό. Εμείς δεν δίνουμε χρίσματα κεντρικά ως ΣΥΡΙΖΑ. Για το νότιο Αιγαίο που πηγαίνουμε με τον Χρυσόγελο και τον Συρμαλένιο, δεν είχε κατατεθεί καμία άλλη πρόταση. Για την Πελοπόννησο δεν υπήρχε πρόταση για επικεφαλής, αλλά για μία άλλη διαδικασία με τη συλλογή υπογραφών από συντρόφους εκεί.
Τώρα βρίσκονται σε επαφή, ελπίζουμε να συνεργαστούν τελικά με την πρόταση για τον σ. Πετράκο. Αυτά πρέπει να δει κανείς πώς εκφράζονται στην τοπική τους κλίμακα. Για την Πάτρα, ήμασταν σύμφωνοι και μπορεί τελικά να πάμε και στην επιλογή του Βασίλη Χατζηλάμπρου για την περιφέρεια. Του έγινε η πρόταση να είναι υποψήφιος δήμαρχος, ώστε να αποφύγουμε να πάμε με τον Δημαρά και να πάμε σε μια άλλη επιλογή στην περιφέρεια. Δεν ήθελε ούτε ο ίδιος, ούτε η ΚΟΕ. Έτσι επιλέχτηκε ο Δημαράς για το δήμο, ο οποίος δεν είναι ΠΑΣΟΚ, δεν έχει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ -τι να κάνουμε; Υπάρχει από την πλευρά της ΚΟΕ στην Πάτρα η επιλογή Πατούχα για το δήμο, με την οποία δεν συμφωνεί κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα λύσουμε. Το ζήτημα είναι πως αν εδώ δεν είχε υπάρξει το κεντρικό ρήγμα, θα ήταν ίσως και πιο εύκολα τα πράγματα.
Από την πλευρά του ΣΥΝ ο Α. Αλαβάνος ήταν αποδεκτός μόνο για το δήμο της Αθήνας και όχι για την περιφέρεια. Αυτή η πρόταση πολιτικά πώς τεκμηριώνεται;
Εάν είχαν δημιουργηθεί οι κατάλληλοι όροι και οι προϋποθέσεις το προηγούμενο διάστημα για να ενταχθεί ο Αλέκος στην πρώτη γραμμή των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ του κοινού αγώνα, θα ήταν πολύ πιο εύκολο -στα όρια και του αυτονόητου- να υπάρχει αποδοχή και για το ρόλο του περιφερειάρχη στην Αττική. Αυτό δεν έγινε. Δεν έγινε, κατά τη γνώμη μας, με πλήρη ευθύνη δικιά του και άρα, έτσι όπως τέθηκαν τα ζητήματα τον τελευταίο καιρό, τα όρια τα δικά μας για μια τέτοια σταδιακή επανένταξη -επαναλαμβάνω στην πρώτη γραμμή του αγώνα και όχι στην απομαχία- ήταν αυτά. Τον επισκέφθηκε ο Αλέξης και του είπε να είναι υποψήφιος στη δεύτερη μεγάλη μάχη. Επομένως, ήμασταν υπέρ μιας σταδιακής αξιοποίησης του Αλαβάνου, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, αλλά δεν το αντέχαμε ως χώρος να πούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα από όσα συνέβησαν, tabula rasa, κορώνα στο κεφάλι μας από αύριο ο Αλέκος στην περιφέρεια Αττικής.
Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στον 9,84 για πιθανή «αναδιάταξη και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ» πρακτικά τι σημαίνει; Υπάρχει στόχος δημιουργίας ενός νέου συμμαχικού σχήματος αντί του ΣΥΡΙΖΑ;
Όχι δεν υπάρχει τέτοιο στρατήγημα. Η προσπάθεια θα είναι να αναδιαταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερη ενότητα και να διευρυνθεί, να χωρέσει και άλλες συνιστώσες ή να συνεργαστεί εξωτερικά με τις δυνάμεις του αριστερού σοσιαλιστικού χώρου και τη ριζοσπαστική οικολογία.
Επιρρίπτω σοβαρότατες ευθύνες στις δυνάμεις του ΣΥΝ και στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιχειρήσαμε, όπως θα έπρεπε, να διαμορφώσουμε τους κοινωνικούς όρους εναντίωσης και ανατροπής του μνημονίου.
Δεν εννοώ τις διαδηλώσεις όπου ό,τι μπορέσαμε κάναμε, εννοώ να μαζευτούν επιτροπές και να γίνουν μέτωπα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μέλλον ως ΣΥΡΙΖΑ τέτοιος και διευρυμένος εάν κατορθώσει να δημιουργήσει από τα κάτω τις αντιμνημονιακές συνθήκες και προϋποθέσεις, με σύμπτυξη δυνάμεων, που θα σπάνε από τα αριστερά την σοσιαλδημοκρατία. Όσο δεν το μπορούμε αυτό, το να λέμε Δρίτσας όχι, Βαλαβάνη όχι, Λαφαζάνης μπα, μόνο Αλαβάνος, δεν αφορά κανέναν στην κοινωνία.