Αρχική διεθνή Νέο μακελειό στην Παλαιστίνη

Νέο μακελειό στην Παλαιστίνη

Στις 30 Μαρτίου 1976 έξι άοπλοι Παλαιστίνιοι δολοφονούνταν εν ψυχρώ από τον ισραηλινό στρατό κατοχής ενώ διαμαρτύρονταν ενάντια στην κατάσχεση της γης τους και στο γκρέμισμα των σπιτιών τους ώστε στη θέση τους να χτιστεί οικισμός εποίκων. Έκτοτε η ημερομηνία αυτή ανακηρύχθηκε σε Μέρα της Γης. Και παραμένει πάντα επίκαιρη καθώς μέχρι σήμερα, καθημερινά, οι κατοχικές αρχές γκρεμίζουν σπίτια και διώχνουν Παλαιστίνιους από τη γη τους για να επεκτείνουν τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς. Μάλιστα χρεώνουν στους ιδιοκτήτες των σπιτιών τα έξοδα γκρεμίσματος… Την περασμένη εβδομάδα η Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής, με επίκεντρο τη Γάζα, αιματοκυλίστηκε από τον ισραηλινό στρατό, που χτύπησε από απόσταση με πραγματικά πυρά τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές.

Ο τελικός απολογισμός ήταν 16 νεκροί και 1500 τραυματίες, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς είχαν χτυπηθεί με πυροβόλα όπλα από τους ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές. Εκατοντάδες ήταν ακόμη οι τραυματίες σε ανάλογες πορείες στη Δυτική Όχθη και αλλού. Το νέο μαζικό και εν ψυχρώ έγκλημα απαντήθηκε με υποκριτικές εκκλήσεις της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας προς το Ισραήλ για… λιγότερη «δυσανάλογη βία». Πέραν τούτου, ουδέν. Από την πλευρά τους, τα λαϊκά κινήματα και οι προοδευτικές οργανώσεις πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε δεκάδες πόλεις όλου του κόσμου, από την Ωκεανία ως την αμερικανική ήπειρο κι από την Ασία ως την Ευρώπη, ενώ σημαντικές πολιτικές δυνάμεις (όπως το ιρλανδικό Σιν Φέιν) ζήτησαν την εκδίωξη των ισραηλινών πρεσβειών από τις χώρες τους.

Τα κινήματα της Παλαιστινιακής Αντίστασης δηλώνουν ότι ο ξεσηκωμός θα συνεχιστεί καθώς πλησιάζουμε στην 70ή επέτειο από τη Νάκμπα – την Καταστροφή του 1948, όταν 700.000 Παλαιστίνιοι διώχτηκαν από τα σπίτια τους και εκατοντάδες παλαιστινιακές πόλεις και χωριά κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν στα εδάφη του σημερινού ισραηλινού κράτους. Η σφαγή της περασμένης εβδομάδας υποχρέωσε ακόμη και τον πρόεδρο της «Παλαιστινιακής Αρχής» Μαχμούντ Αμπάς να προβεί σε καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη. Επίσης υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει, έστω προσωρινά, τα σχέδιά του για σύγκληση του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου στην κατεχόμενη Ραμάλα. Η συνεδρίαση θα είχε ως στόχο τη νομιμοποίηση της συνεργασίας του με τις κατοχικές αρχές και τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Όλες οι οργανώσεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης (από τη Χαμάς ως το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) είχαν ήδη ανακοινώσει ότι δεν αναγνωρίζουν τη σύγκλησή της.

Σχόλια

Exit mobile version