Αρχική πολιτική οικονομία Νέο φορομπηχτικό νομοσχέδιο

Νέο φορομπηχτικό νομοσχέδιο

Μία ακόμα κυβερνητική επίθεση στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, αυτή τη φορά στους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες

Ο αντιλαϊκός κατήφορος της κυβέρνησης της Ν.Δ. συνεχίζεται. Αυτές τις μέρες εστιάζει στη φορολογική επιδρομή στους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες, στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της φορολογικής δικαιοσύνης. Σε μία ακόμα επικοινωνιακή φιέστα, τόσο σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου όσο και υπουργείου οικονομικών, παρουσιάστηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πρακτικά η νέα φοροεπιδρομή, διανθισμένη με υποσχέσεις και παχιά λόγια για κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε αυτή την αντιλαϊκή πορεία η κυβέρνηση δεν είναι μόνη της. Έχει όλο το «σύστημα» που στηρίζει, προβάλλει και «τεκμηριώνει» τις πολιτικές της επιλογές. Φυσικά όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό το «σύστημα» έχουν / υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα αλλά πάντοτε με το αζημίωτο. Ενδεικτικά για να γίνουν κατανοητά μια σειρά νέα με τα οποία μας «βομβαρδίζουν» αυτές τις μέρες:

1) Η κυβέρνηση τώρα ανακάλυψε ότι τα μεγάλα-γνωστά τηλεοπτικά κανάλια «επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία» (!) και με το «επιχείρημα» αυτό το κράτος αποφάσισε να τα «βοηθήσει». Έτσι τα κανάλια απαλλάσσονται για το έτος 2022 από την πληρωμή των εισφορών τους για την κοινωνική ασφάλιση. Συνεπώς το ελληνικό δημόσιο, όλοι εμείς, θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 6,8 εκατ. ευρώ για να απαλλαγούν οι εφτά εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί, δηλαδή οι Μαρινάκης, Αλαφούζος, Βαρδινογιάννης, Σαββίδης, Κυριακού που είναι οι ιδιοκτήτες τους. 2) Ο κ. Στουρνάρας, της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), παρουσίασε, κατά σύμπτωση την ίδια μέρα με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ (φορολογική αρχή) που επεξεργάστηκε η ΤτΕ για τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία. Αποφάνθηκε ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα, όπως ο ίδιος την ορίζει, αντιστοιχεί στο 20,9% του ΑΕΠ και οι πλέον επιρρεπείς στη φοροδιαφυγή κατηγορίες φορολογούμενων είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Με αυτά θεμελίωσε ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι προτεραιότητα στην άσκηση οικονομικής πολιτικής και αυτή θα οδηγήσει σε δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Φυσικά ο μέγας οικονομολόγος κ. Στουρνάρας που μιλά για «φορολογική δικαιοσύνη» δεν γνωρίζει τίποτε για τη φορολογική ασυλία των τραπεζών, που «εποπτεύει», μέσω του αναβαλλόμενου φόρου που σημαίνει ότι απαλλάσσονται από φόρο για εισοδήματα 3,6 δισ. ευρώ το 2022! Αυτό ενδεικτικά κατ’ αρχήν.

Τι προβλέπει το νέο φορομπηχτικό νομοσχέδιο

Οι επαγγελματίες θα φορολογούνται με ελάχιστο εισόδημα 10.920 ευρώ που είναι ισοδύναμο του κατώτατου μισθού. Η φορολόγηση με βάση το ελάχιστο εισόδημα θα ισχύει ακόμα και για τις μικρές επιχειρήσεις που καταγράφουν ζημιές. Δηλαδή και ζημιά θα έχουν και φόρο θα πληρώνουν! Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, μέση επιβάρυνση 1.444 ευρώ για 473.000 φορολογούμενους, μηδενική επιβάρυνση για 124.000 και μέση μείωση 560 ευρώ για 138.000 φορολογούμενους. Σύνολο αύξησης δημοσίων εσόδων 600 εκατ. ευρώ συν άλλα 100 εκατ. ευρώ από τη μείωση κοινωνικών επιδομάτων που δίνονται αλλά θα σταματήσουν αφού με τεκμαρτό τρόπο αυξάνονται τα εισοδήματα.

Το «μαστίγιο» του νέου φόρου γίνεται προσπάθεια να μετριαστεί με το «καρότο» της μείωσης του μνημονιακού «τέλους επιτηδεύματος» των 650 ευρώ. Η μείωση θα είναι κατά 50% για όσους είναι πάνω από το όριο των 10.920 ευρώ και 25% για όσους είναι κάτω από αυτό… με την πρόθεση της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, να καταργηθεί από το 2025. Υπενθυμίζουμε εδώ για την αξιοπιστία τέτοιων υποσχέσεων ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί για την κατάργησή του από το 2018!.

Παράλληλα θεσμοθετούνται μια σειρά μέτρων υποχρεωτικού χαρακτήρα με τη χρήση της πληροφορικής (διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS, τα POS θα μπουν παντού, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια, καθολικά ηλεκτρονικά βιβλία, αύξηση προστίμων για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, τα κοινωνικά επιδόματα θα δίνονται με ηλεκτρονικές κάρτες, απαγόρευση μεταβίβασης ακινήτων με μετρητά κ.λπ.) προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στο σύνολο των οικονομικών συναλλαγών.

Τέλος η ΑΑΔΕ προχωρά σε μια σειρά ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων για να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή και ο αδικαιολόγητος πλουτισμός. Μια απλή καταγραφή τους θα γέμιζε μία τουλάχιστον σελίδα…

Όλα αυτά τα νομοθετεί η κυβέρνηση με σκοπό, όπως λέει, την αύξηση των δημοσίων εσόδων για να γίνει στη συνέχεια πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα. Αυτή είναι εικόνα που δημιουργούν με την αξιοποίηση του «συστήματος ενημέρωσης» που λαμβάνει συνεχώς όλο και νέα «ρεγάλα», όπως ήδη αναφέραμε.

Όσοι ασπάζονται / προβάλλουν αυτές τις απόψεις θέλουν να ξεχνούν μια σειρά γεγονότα και καταστάσεις:

α) Η κυβέρνηση είχε όλες τις δυνατότητες επί μία τετραετία να κάνει και τους ελέγχους που «θα» γίνουν από τώρα και τις αλλαγές με την χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Είχε στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία (data) αλλά όπως προκύπτει, τόσο από τα δικά της λεγόμενα όσο και του κ. Στουρνάρα, δεν έκανε απολύτως τίποτε. Τι είναι αυτό που την κάνει να «τρέχει» το θέμα σήμερα; Μα φυσικά η εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και οι υποχρεώσεις προς τους δανειστές για υψηλά πλεονάσματα. Συνεπώς αναζητούνται χρήματα, αλλά αυτά όπως πάντοτε θα τα πληρώσουν τα κατώτερα, τα λαϊκά στρώματα.

β) Πόσο πειστικά είναι όλα αυτά περί ελέγχων, διασταυρώσεων στοιχείων κ.λπ.; Εάν αφορούν φουκαράδες τότε θα έχουμε αποκαλύψεις και «θα τους πιουν το αίμα». Εάν κατά τους ελέγχους διαπιστωθούν αυτά που όλοι γνωρίζουμε και βλέπουμε καθημερινά, δηλαδή παράλογος – αδικαιολόγητος πλουτισμός για κάποιες «κάστες» ημετέρων πάσης φύσεως, τότε η υπόθεση θα «θαφτεί» και δεν θα γίνει απολύτως τίποτε. Όπως δεν έγινε τίποτε με την πλέον γνωστή, καραμπινάτη περίπτωση φοροδιαφυγής τη γνωστή «λίστα Λαγκάρντ» αλλά και τις άλλες λίστες που ανακαλύφθηκαν στη συνέχεια και χρησιμοποιήθηκαν στην περίοδο των μνημονίων ως άλλοθι, ότι ελέγχονται και αυτοί, για «να τα πάρουν από το λαό» με τα πάσης φύσεως χαράτσια και την καθήλωση μισθών και συντάξεων. Όπως δεν έγινε τίποτε με το λαθρεμπόριο καυσίμων και τη συνδεδεμένη φοροδιαφυγή. Όπως δεν έγινε τίποτε με τα στοιχεία που έχουν και συσσωρεύονται στο υπουργείο οικονομικών από το Νοέμβριο 2012 (στοιχεία από 1/1/2009) που αφορούν τα χρήματα που βγαίνουν στο εξωτερικό για πάνω από ένα ποσό. Συνεπώς οι πολυδιαφημισμένοι έλεγχοι είναι για να δικαιολογηθεί η φοροεπιδρομή και άντε να πιάσουν και κάποιο «φουκαρά», κατά το παράδειγμα του «φοροδιαφεύγοντος» καστανά το Δεκέμβριο 2015, που δεν είχε ταμειακή μηχανή!!!

γ) Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η αύξηση των εσόδων πρακτικά εξαντλείται με τα νέα μέτρα στους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες. Την ίδια στιγμή μένουν στο απυρόβλητο τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου στο οποίο έχει δοθεί φορολογική ασυλία. Ενδεικτικά 1) αναφέραμε παραπάνω την απαλλαγή από τη φορολογία των υπερκερδών των τραπεζών μέσω του τρικ του «αναβαλλόμενου φόρου» καθώς και τα «ρεγάλα» στους επώνυμους καναλάρχες-ολιγάρχες, 2) η «εθελοντική» φορολόγηση των εφοπλιστών με τις 58 ειδικές γι’ αυτούς φοροαπαλλαγές, 3) οι κατοχυρωμένες από το 2019 (επί ΣΥΡΙΖΑ) φοροαπαλλαγές των «στρατηγικών επενδυτών», 4) η ελάχιστη συμμετοχή στα φορολογικά έσοδα καθώς πληρώνουν μόλις το 5% το φόρων με τις πάσης φύσεως απαλλαγές και τη συνεχή μείωση των φορολογικών τους συντελεστών, στο όνομα της «φορολογικής δικαιοσύνης», 5) η δυνατότητα να κρύβονται πίσω από την «ανωνυμία» δημιουργώντας offshore επιχειρήσεις σε «φορολογικούς παραδείσους» με σκοπό τη φοροδιαφυγή, 6) η δυνατότητα υπέρ και υπό τιμολογήσεων για διεθνείς αλυσίδες που τους επιτρέπουν την μεταφορά εσόδων στις χώρες με το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Είναι ενδεικτικό ότι σε μια σειρά τέτοιες επιχειρήσεις δεν τους αναλογεί φόρος αφού έχουν «μαγειρέψει» τις συναλλαγές κ.ά.

δ) Ένας μεγάλος αριθμός από τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες που θα κληθούν να πληρώσουν τα επιπλέον χρήματα βρίσκονται ήδη σε πολλή δεινή θέση. Τα νέα αυτά μέτρα θα τους οδηγήσουν στο κλείσιμο των δραστηριοτήτων, με πολλαπλά προβλήματα για το σύνολο της κοινωνίας, γεγονός που θα ωφελήσει τους μεγάλους σε κάθε κλάδο. Υπό αυτές τις συνθήκες ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα επιπλέον 600 εκατ. ευρώ φορολογικά έσοδα που εκτιμά ο κ. Χατζηδάκης στα χαρτιά δεν θα πραγματοποιηθούν, αφού θα μειωθεί η επαγγελματική δραστηριότητα. Παράλληλα τα 100 εκατ. ευρώ που εκτιμά ότι θα μειωθούν οι δαπάνες λόγω «αυξημένων στα χαρτιά» εισοδημάτων όχι μόνο δεν θα πραγματοποιηθούν αλλά μπορεί και να αυξηθούν, λόγω τερματισμού επαγγελματικής / οικονομικής δραστηριότητας γεγονός που θα οδηγήσει στην αναζήτηση επιδομών, βοηθημάτων κ.λπ.

Σχόλια

Exit mobile version