Στα Χανιά η άμεση κινητοποίηση από το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, την Κοινωνική Κουζίνα, συνελεύσεις γειτονιών, συλλογικότητες και απλούς πολίτες, απέφερε καρπούς, έστω και κατόπιν εορτής, αφού ανάγκασε τον Δήμο να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας των αστέγων της πόλης.
Με μια δυναμική παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο οι πολίτες που κινητοποιήθηκαν για το πρόβλημα απαίτησαν να ανοίξει, άμεσα, ο Δήμος τις αίθουσες που διατίθενται για τη φιλοξενία αστέγων.
Όριο οι τέσσερις βαθμοί Κελσίου
Όπως εξηγεί στον Δρόμο ο κ. Γιάννης Τσουκάτος από το Κοινωνικό Στέκι, οι αίθουσες αυτές είναι θερμαινόμενες και εξοπλισμένες κατάλληλα για φιλοξενία. Διατίθενται, όμως, για το κοινό μόνο όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους τέσσερις βαθμούς Κελσίου. «Αυτοί που έθεσαν το όριο δεν πρέπει να έχουν ζήσει έξω από το σπίτι τους με θερμοκρασίες πέντε ή οκτώ ή και δέκα βαθμούς, που έχει αυτή την περίοδο. Επιπλέον, στην Κρήτη, εκτός από τη θερμοκρασία του αέρα υπάρχει και η υψηλή υγρασία που κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Ο θάνατος ενός ανθρώπου στο κέντρο της πόλης προήλθε από πνευμονία και ασιτία, όπως έδειξε και η νεκροψία. Πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο νεκρό για να πάρουν επιτέλους μια απόφαση;».
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, ομόφωνα, την Τρίτη να διαθέσει δύο χώρους, όπου ήδη άρχισαν να μεταφέρονται οι άστεγοι (εν μέσω μάλιστα μεγάλης κακοκαιρίας με συνεχή βροχή και πολύ κρύο) ενώ οι πολίτες που κινητοποιήθηκαν για το πρόβλημα ζήτησαν την απεμπλοκή των διαδικασιών για τη δημιουργία ξενώνα αστέγων στην πόλη, σε ένα από τα δεκάδες αχρησιμοποίητα κτίρια που υπάρχουν.
«Έχουμε καταγράψει τουλάχιστον τέσσερα με πέντε κτίρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό, ενώ σύμφωνα με δική μας έρευνα, στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, βρίσκονται τουλάχιστον 100 άστεγοι ή γενικότερα άνθρωποι χωρίς επαρκείς συνθήκες στέγασης, που μένουν σε χαλάσματα, χωρίς βασικούς κανόνες υγιεινής και χωρίς να νοιάζεται κανείς για αυτούς», λέει ο κ. Γιάννης Τσουκάτος.
Δράση για το ζήτημα στα Χανιά έχει αναλάβει και το τοπικό πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι επίσης εδώ και καιρό έχουν ζητήσει τη δημιουργία ξενώνα αστέγων στην πόλη και μάλιστα σε συγκεκριμένο κτίριο. Η υπόθεση, όμως, μπλόκαρε στη γραφειοκρατία μεταξύ δήμου, ιδιοκτητών, αρμόδιων υπηρεσιών και υπουργείων.
Τώρα κινείται η πολιτεία
Και ενώ τα κρούσματα θανάτων αστέγων αθροίζονται (αυτό των Χανίων δεν ήταν το πρώτο, καθώς ανάλογο περιστατικό έχει καταγραφεί και στο Αίγιο πριν από ένα χρόνο, αλλά και στην Αθήνα παλαιότερα) το υπουργείο Υγείας ξεκινά προσπάθεια «αποτύπωσης του προβλήματος…».
Απαντώντας την Τετάρτη σε ερώτηση 8 βουλευτών, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μ.Μπόλαρης, έκανε λόγο για έναν διευρυνόμενο αριθμό «νεοάστεγων ατόμων, που βρίσκονται, αίφνης, αντιμέτωποι ταυτόχρονα με την ανεργία, την έλλειψη ή απώλεια ιδιόκτητης οικίας και την απουσία υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος».
Σε έγγραφό του κάνει λόγο για 21.126 άτομα που ζουν στο δρόμο ή σε καθεστώς μη ασφαλούς διαβίωσης σε όλη την Ελλάδα αν και παραδέχτηκε πως ο αριθμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική διάσταση του προβλήματος, αφού τα στοιχεία καταγράφηκαν πριν από δύο χρόνια και χωρίς να έχουν αποστείλει τις σχετικές καταγραφές όλες οι (τότε) νομαρχίες της χώρας.
Το πιο χειροπιαστό μέτρο που ανακοίνωσε ο υφυπουργός ήταν ότι θα ξεκινήσει ανοιχτή διαβούλευση, προκειμένου να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης που θα καταλήξει ακόμα και στη νομοθετική κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου ως ειδικής κατηγορίας με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μέχρι τότε απλά περιμένουμε τον επόμενο νεκρό σε έναν από τα παγκάκια της πόλης.