Έργα και ημέρες επενδυτών με την κάλυψη του ΟΛΠ

Καταγγελία ότι «δεν έχουν τηρηθεί οι διατάξεις λιμενικών έργων» από την εταιρία που κατασκευάζει τον Προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) έχει στα χέρια της η διοίκηση του ΟΛΠ από τις 25 Μαΐου, αλλά δεν φαίνεται να ανησυχεί, αφού όπως απαντά εγγράφως «τα αναφερόμενα στην καταγγελία είναι προδήλως αβάσιμα». Η καταγγελία, την οποία φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα ο Δρόμος, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού αφορά εργασίες που εκτελούν οι ίδιες κατασκευαστικές εταιρίες, για τις οποίες προέκυψαν σοβαρές οικονομικές διαφορές από προηγούμενα έργα στο Λιμάνι του Πειραιά.

«Ο χώρος της Cosco ή ΣΕΠ Α.Ε. λειτουργεί χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς»
Ο Δημήτρης Μπατσούλης, ο οποίος με υπομονή και επιμονή έχει συγκεντρώσει στοιχεία και έχει καταθέσει έγγραφες καταγγελίες στην Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του αρμόδιου υπουργείου, στον ΟΛΠ, αλλά και σε σειρά άλλων φορέων και υπηρεσιών, είναι πρώην εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις του ΣΕΜΠΟ που διαχειρίζεται η Cosco. Με την ιδιότητά του ως χειριστής μηχανήματος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί (και μάλιστα… πανοραμικά) τις εργασίες που γίνονται στον υπό κατασκευή νέο Προβλήτα ΙΙΙ. Άρα οι καταγγελίες του έχουν τουλάχιστον τη βαρύτητα του αυτόπτη, πολύ περισσότερο που τις τεκμηριώνει με φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες μας παραχώρησε.
Τι καταγγέλλει, λοιπόν; «Ποτέ δεν είδα να κατασκευαστεί έτοιμο προκάτ μπετόν και να τοποθετηθεί στον πυθμένα της θάλασσας για τον υπό κατασκευή Προβλήτα, όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες και την νομοθεσία για λιμενικά έργα και που πρέπει να πληρούν και τις αντίστοιχες περιβαλλοντολογικές μελέτες. Η απόθεση προϊόντων εκσκαφής ήταν συνεχής /διαρκής, ενώ υπήρχαν μη επιτρεπτά υλικά/φορτία, όπως μπάζα (από οικοδομικές κατεδαφίσεις), πλαστικά, ξύλα κ.λπ. και διαφόρων μεγεθών, τα οποία επέπλεαν στη θάλασσα και δεν υπήρχανε καθόλου υδατοπαγίδες περιμετρικά της μπάζωσης, με αποτέλεσμα την περαιτέρω καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος και του αρχαιολογικού χώρου της Κυνοσούρας».
Μάλιστα, όπως γράφει στην καταγγελία του, από τον Σεπτέμβριο του 2011, έως τον Φεβρουάριο 2012 «ποτέ δεν υπήρξε επιβλέπων από τη μεριά του ΟΛΠ», αν και το έργο υποτίθεται ότι εκτελείται από την ΣΕΠ Α.Ε. (την «ελληνική» θυγατρική της Cosco) με επίβλεψη του ΟΛΠ.
«Ο χώρος της Cosco ή ΣΕΠ Α.Ε. λειτουργεί χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και εποπτεία από τους αρμόδιους φορείς εις το όνομα των ξένων επενδύσεων», συμπεραίνει ο καταγγέλλων, ζητώντας να του δοθούν η μελέτη του έργου, αλλά και κάθε σχετικό έγγραφο. Στην καταγγελία αυτή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτης, σπεύδει έξι μόλις μέρες μετά (1/6/2012) να απαντήσει ότι οι καταγγελίες είναι αβάσιμες. Κι όμως, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός…

«Λανθασμένοι υπολογισμοί» ύψους 6,785 εκατ. ευρώ
Μόλις στις 17 Ιουλίου ο ΟΛΠ με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί τα αποτελέσματα διοικητικής εξέτασης για έργα των ίδιων εργολάβων, σε εργασίες στον Προβλήτα Ι το 2007-2009. Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανακοίνωση «οι ανάδοχες εταιρίες αποδέχθηκαν τις απαιτήσεις του ΟΛΠ ύψους 6.785.627 πλέον τόκων και ΦΠΑ, τις οποίες και συμφώνησαν με ιδιωτικό συμφωνητικό να καταβάλουν».
Το θέμα των υπερβάσεων κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ στα έργα του ΟΛΠ είχαν φέρει στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης και Θοδωρής Δρίτσας, αναγκάζοντας να κινηθεί ΕΔΕ, η οποία κατέληξε σε αυτό το αποτέλεσμα, που κλείνει(;) απλά το οικονομικό θέμα, αλλά εγείρει ένα τεράστιο ζήτημα: ποιος ελέγχει τι γίνεται στο Λιμάνι του Πειραιά;
Από την ανακοίνωση του ΟΛΠ, πάντως, μαθαίνουμε ότι μόλις τώρα αποφάσισε το Δ.Σ. του ΟΛΠ «την πρόσληψη με προσκλήσεις ενδιαφέροντος Συμβούλων Συντονισμού Έργων και Ποιοτικού Ελέγχου Έργων». Άρα, να υποθέσουμε ότι τέτοιοι έλεγχοι μέχρι σήμερα δεν γίνονται. Τότε πώς είναι τόσο κατηγορηματικός ο κ. Ανωμερίτης στις καταγγελίες του Δ. Μπατσούλη;

Πώς ελέγχεται η Cosco;
Ο Δρόμος επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Ανωμερίτη, αλλά και με τις δημόσιες σχέσεις του ΟΛΠ, που μας παρέπεμψαν, όπου θέσαμε και εμείς με τη σειρά μας το ερώτημα που έθεσε ο ίδιος ο καταγγέλλων με νέα επιστολή του: «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι εργασίες /κατασκευές για τον Προβλήτα ΙΙΙ Cosco θεωρούνται ιδιαιτέρως εξειδικευμένες και αφανείς ενημερώστε με, από ποια διαδικασία, έλεγχο, αυτοψία, επιθεώρηση κ.λπ. προκύπτει ότι διενεργήσατε για τη διαπίστωση των ως άνω καταγγελλομένων παραβάσεων, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, σε αυτοψία και λεπτομερή αποτύπωση της υφιστάμενης λιμενικής υποδομής για την καταγραφή των ενδεχόμενων ευρημάτων, ασυμβατότητες με τη μελέτη εφαρμογής».
Να αναμένουμε απάντηση; Ή θα πρυτανεύσει η γενική «αρχή» των ημερών, «τα πάντα υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων», όπως περίπου μας δηλώθηκε τηλεφωνικά;

Γιώργος Κατερίνης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!