Με ψήφους της ΔΑΚΕ και μέρους της ΠΑΣΚΕ
Μεγάλη μάχη έγινε τον τελευταίο καιρό στον ΟΤΕ για το αν πρέπει να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση που πρότεινε η Διοίκηση. Την Τρίτη συνεδρίασε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) σε μια δεύτερη προσπάθεια της ηγετικής της ομάδας, να εκβιάσει την αποδοχή της Συλλογικής Σύμβασης. Σύμφωνα με την πρόταση της Διοίκησης του ομίλου, για τους σημερινούς εργαζόμενους στον ΟΤΕ οι μισθοί θα μειωθούν σε σχέση με τους σημερινούς κατά 1%, το ωράριο θα είναι 35 ώρες την εβδομάδα και όσο διαρκεί η σύμβαση δεν θα γίνουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους. Τα έξοδα κίνησης -σήμερα 20€ το μήνα- καταργούνται και στη θέση τους θα χορηγούνται κουπόνια για αγορές 240€ το χρόνο, ενώ για τα τεχνικά ανθυγιεινά επιδόματα, το μπαλάκι πετάχτηκε στους εργαζομένους ώστε να αποφασίσουν αν αυτά θα συνεχίσουν να χορηγούνται όπως σήμερα στους παλαιότερους ή θα μειωθούν και θα χορηγούνται και στους νεότερους.
Σημαντικό σημείο τριβής είναι η ένταξη των εργαζομένων της OTEplus, θυγατρικής του ΟΤΕ, στην μητρική εταιρία. Όπως ανέφερε στον Δρόμο ο Γιάννης Δούκας, μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ και της Αγωνιστικής Συνεργασίας, «για κάποιους από αυτούς ανοίγει ο δρόμος ένταξης στην εταιρία. Αλλά σε χαμηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο, και όχι για όλους. Επίσης το 1/3 αυτών, οι εργαζόμενοι στα call centers, οδεύουν σε άλλη εταιρία. Κάτι που εμείς δε θέλουμε». Επίσης, δεν θα ισχύει η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και το 7ωρο. Ακόμη, θα ισχύσει διαφορετικό καθεστώς στις ειδικές άδειες στα εκτός έδρας και στον υπολογισμό της αμοιβής της υπερωρίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Δούκας, «υπήρχαν δύο απόψεις. Μια που έλεγε να υπογράψουμε επειδή η Σύμβαση έχει θετικά στοιχεία, και μια άλλη, που την υποστηρίζουμε και εμείς, που έλεγε πως υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης και για τους εργαζομένους του ΟΤΕ αλλά και όσον αφορά τους συναδέλφους της ΟΤΕplus. Η Αγωνιστική Συνεργασία όπως στην προηγούμενη έτσι και στη σημερινή συνεδρίαση εξέφρασε τη θέση και άποψη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ότι η Διοίκηση συνεχίζει να πιέζεται κάτω από το βάρος της ρήτρας επαναφοράς του +10% από την 1/1/2015 και από τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις που έχουν προδιαγραφεί μετά τις δύο ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρούσαμε ότι η πολιτική συγκυρία (για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια) είναι ευνοϊκή για μας, πράγμα το οποίο οφείλαμε να το λάβουμε υπ’ όψιν μας και να το χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Παρ’ όλα αυτά την Τρίτη, τελικά, η πρόταση για υπογραφή της προτεινόμενης Συλλογικής Σύμβασης πλειοψήφησε με 16 υπέρ (ΔΑΚΕ και μέρος της ΠΑΣΚΕ) και 9 κατά (Αγωνιστική Συνεργασία, ΕΣΚ, Ενωτική σ.κ. ΕΕΤΕ και ένα μέλος της ΠΑΣΚΕ), απείχαν από την ψηφοφορία οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ και της ΠΑΣΚΕ COSMOTE, ενώ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση τα μέλη της ΠΑΣΚΕ που προέρχονται από το πρωτοβάθμιο σωματείο ΠΑΣΕ-ΟΤΕ.
Μια απόφαση βούτυρο στο ψωμί της Διοίκησης του ΟΤΕ, η οποία επιβραβεύτηκε αφού κατάφερε και πέρασε μειώσεις μισθών. Πώς επιβραβεύθηκε; Με την τροποποίηση και ανανέωση της σύμβασης του διευθύνοντος συμβούλου, Μιχάλη Τσαμάζ, που θα έχει για 3,5 επιπλέον χρόνια το τιμόνι της επιχείρησης.