Πώς οι νόμοι σώζουν τις παράνομες κεραίες των εταιριών κινητής τηλεφωνίας
Στην Αγ. Τριάδα του Δ. Θερμαϊκού έχουν εγκατασταθεί παράνομα, εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια, 2 κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση μόλις 60μ. από το Δημοτικό Σχολείο της περιοχής. Την παρανομία διαπίστωσε η ΕΕΤΤ, μετά από καταγγελία, το 2010. Οι κεραίες όμως λειτουργούσαν παράνομα τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα. Από τότε, οι γονείς και οι δάσκαλοι των παιδιών του σχολείου, αλλά και κάτοικοι της γύρω περιοχής, προσπάθησαν με εκδηλώσεις, συμβολικό αποκλεισμό του κεντρικού δρόμου και με κάθε «νόμιμο» μέσο (καταγγελίες στην Πολεοδομική Υπηρεσία και στον εισαγγελέα, ασφαλιστικά μέτρα του Δ. Θερμαϊκού κατά των εταιριών κ.λπ.) να επιτύχουν την κατεδάφιση των κεραιών. Για το θέμα έγινε και σχετική επερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή και παρέμβαση των κατοίκων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Δεν θα επεκταθούμε άλλο στο ιστορικό το οποίο, άλλωστε, είναι γνωστό στους αναγνώστες του Δρόμου από προηγούμενη δημοσίευση μας. Θα σταθούμε μόνο στο γεγονός ότι ενώ η αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία έκρινε τελεσίδικα κατεδαφιστέες τις κεραίες από τις αρχές του 2012, αυτή η απόφαση δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα προβάλλοντας διάφορα προσχήματα. Φτάνουμε, λοιπόν, στις 25 Απριλίου 2013 ημέρα κατά την οποία θα εκδικάζονταν οι «Αιτήσεις Θεραπείας» που είχαν υποβάλει οι δύο εταιρίες (Cosmote και Vodafone) προς το αρμόδιο όργανο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας & Θράκης (ΣΥΠΟΘΑ). Σημειώνεται ότι οι δύο αιτήσεις είχαν κατατεθεί στο ΣΥΠΟΘΑ τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2012 και μόνο κάτω από την πίεση των κατοίκων το ΣΥΠΟΘΑ τις έβαλε σε ημερήσια διάταξη. Χάθηκε, όμως, πολύτιμος και καθοριστικός χρόνος για την κατεδάφιση των κεραιών, όπως θα γίνει παρακάτω αντιληπτό.
Οι δύο εταιρίες στην αίτηση θεραπείας ζήτησαν την αναστολή της κατεδάφισης γιατί είχαν ενταχθεί στο Ν.4014/11 περί αυθαιρέτων κατασκευών. Όμως ο Ν.4053/12, στο άρθρο 31 παρ. 7 προβλέπει: «7. Για τις μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος μη αδειοδοτημένες εγκατεστημένες κατασκευές κεραιών, για τις οποίες έχει ήδη είτε υποβληθεί σχετική καταγγελία στην ΕΕΤΤ είτε αυτεπαγγέλτως διαπιστωθεί η ύπαρξή τους, ολοκληρώνεται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων σύμφωνα με το ισχύον κατά το χρόνο εγκατάστασής τους νομικό πλαίσιο και επιβάλλονται οι προβλεπόμενες σε αυτό κυρώσεις».
Πέρασαν 8 μήνες για να ερμηνεύσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τι εννοεί ο νόμος «κυρώσεις». Τελικά, με έγγραφό τους και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Πολεοδομικό Γραφείο ερμήνευσαν ότι στην έννοια των κυρώσεων περιλαμβάνεται και η κατεδάφιση. Στις 25 Απριλίου, λοιπόν, στη συνεδρίαση του ΣΥΠΟΘΑ και ενώ ο πρόεδρος και τα μέλη ανακοινώνουν στους δικηγόρους των δύο εταιριών ότι με βάση τη νομοθεσία οι κεραίες είναι κατεδαφιστέες, οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών, με περισσή αλαζονεία, παραδίδουν μία κόλλα χαρτί λέγοντας: «Διαβάστε τον καινούργιο νόμο 4146/13, που έγινε ΦΕΚ στις 18 Απριλίου 2013. Μυρίζει φρεσκάδα…».
Στον εν λόγω νόμο, λοιπόν, προστίθεται μία πρόταση στο άρθρο 31 παρ. 7 του Ν.4053/12, η εξής «… Η κατεδάφιση κατασκευών κεραιών αναστέλλεται μέχρι το πέρας της προθεσμίας των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου». Εμβρόντητοι έμειναν τα μέλη του ΣΥΠΟΘΑ (ούτε καν γνώριζαν την ύπαρξη της επίμαχης προσθήκης), αλλά και οι εκπρόσωποι των γονέων που παρευρίσκονταν. Για μια ακόμη φορά, οι εταιρίες βρέθηκαν «ένα βήμα πιο μπροστά». Με φωτογραφικές προσθήκες σε νόμους, νομοθετούν και επιβάλλουν το δικό τους δίκιο. Η ελληνική Βουλή απλώς ψηφίζει…
Με την προσθήκη μιας μόνο πρότασης στο νόμο, δεν διασώθηκαν για τις εταιρίες μόνο οι κεραίες της Αγ. Τριάδας, αλλά προφανώς και εκατοντάδες παράνομες κεραίες δίπλα σε σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. σε όλη τη χώρα. Άξιος ο μισθός τους!
Χριστίνα Δεληχρίστου (κάτοικος
Αγ. Τριάδας και μητέρα δύο παιδιών
του Δημοτικού Σχολείου)