Μύκονοοος…

Καλοκαίριασε για καλά. Ο Τουρισμός (με κεφαλαίο από… σεβασμό στη βαριά βιομηχανία μας) άνοιξε από 15 Μαΐου σχεδόν ολοκληρωτικά. Αλλά και με επαιτείες προς ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιτρέψουν την ροή τουριστών προς την Ελλάδα, ενώ αυτή θα απέκλειε αντίστοιχες ροές από τη Ρωσία ή από όπου αλλού δεν διαθέτουν πιστοποιημένα δυτικά εμβόλια.

Τέλος πάντων, με ξένους τουρίστες αλλά και με Έλληνες που ήταν κλεισμένοι για 6 μήνες και θέλουν να ξεφύγουν, τα νησιά άρχισαν να γίνονται πορτοκαλί, να κλείνουν τις μουσικές και να μπαίνουν σε ιδιότυπα λοκντάουν. Την ίδια στιγμή σε πολλές χώρες υπάρχει έξαρση μάλλον της μετάλλαξης Δέλτα εν μέσω αντιφατικών πληροφοριών. Ο κίνδυνος συνωστισμού το φθινόπωρο συναντιέται με πρωτοφανή μέτρα αστυνόμευσης, ελέγχου, διαίρεσης των πολιτών και κατασκευής απειλών.

Η Μύκονος, ως το πιο ισχυρό brand name του ελληνικού καλοκαιριού, μπήκε σε ιδιότυπη καραντίνα. Με αποτέλεσμα, να πληγεί η Μεγάλη Ιδέα του Τουρισμού. Υποτίθεται πως είχαν εμβολιαστεί πλήρως οι κάτοικοι αλλά και όσοι πήγαν να δουλέψουν σαιζόν, όμως ο ιός τρύπωσε. Δεν μπαίνουν φραγμοί όταν ανοιγοκλείνεις κατά το δοκούν και όταν διαχειρίζεσαι την πανδημία με κριτήριο το οικονομικό κέρδος. Βέλγος τουρίστας δηλώνει πως θα εγκαταλείψει τη Μύκονο για την ισπανική Ίμπιθα όπου επιτρέπονται όλα…

Στην ίδια κατάσταση είναι κι άλλα νησιά τουριστικού ενδιαφέροντος. Πέρα από τις αυστηρές προϋποθέσεις, όσοι πάνε διακοπές μπορεί να πρέπει από τις 11 να μένουν στα δωμάτια, ή να μένουν υποχρεωτικά καθιστοί στα μαγαζιά. Η ντόπια νεολαία θα στριμωχθεί, θα πιεστεί, θα κυνηγηθεί πάλι ως η συνήθης ύποπτη για την εξάπλωση του ιού. Ανεμβολίαστοι και νέοι, να η απειλή… Άλλο ο ξένος τουρίστας, αυτός είναι ανώτερος και φέρνει λεφτά. Το έχει πει και η κα Βούλτεψη…

Είμαστε περικυκλωμένοι από τον ιό αλλά και από την διαχείρισή του. Όσα ψηφίζονται στη Βουλή για την αντιμετώπισή του είναι πρωτοφανή. Δεν υπάρχει περιοχή της κοινωνικής ζωής που να μην γνωρίζει μια επέλαση ρυθμίσεων, οι οποίες οδηγούν σε μια νέα μοντελοποίηση της κοινωνίας. Επικίνδυνη, σκοταδιστική, αντιδημοκρατική, σχεδόν ολοκληρωτική.

Εργασία και ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία, δημοκρατία, δημόσιος χώρος. Διαίρεση των πολιτών σε υγιείς και ύποπτους απειλητικούς για την υγεία των πολλών. Απαρτχάιντ, γκετοποίηση, απολύσεις, αστυνόμευση, αύρες, αντλίες νερού και χημικά (να ο πραγματικός, απόλυτος ψεκασμός). Επικίνδυνα δόγματα και αυτόκλητοι πάροχοι – δωρητές «ελευθερίας».

Καλοκαίρι. Ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Ανεβαίνει και η ένταση. Η κοινωνία είναι σε περίεργη κατάσταση. Κοντά στη σωματική υγεία, υπάρχει και η ψυχική και η κοινωνική υγεία. Το «ανοσοποιητικό» αυτών των πλευρών έχει πέσει αρκετά χαμηλά. Θα μπορούσε να είναι μια περίοδος αναστοχασμού και κάποιας ξεκούρασης ή αλλαγής παραστάσεων; Σίγουρα το έχει ανάγκη όλος ο κόσμος. Αρκετοί θα το προσπαθήσουν, όπως μπορούν.

Προσοχή όμως, δεν είναι «μούφα». Προσέχουμε την υγεία μας, παίρνουμε μέτρα και προστατευόμαστε. Κάθε απώλεια είναι κρίσιμη. Οι κοινωνίες, οι άνθρωποι με όποια μέσα διαθέτουμε, θα νικήσουμε τον ιό χωρίς να επιτρέψουμε μια ολοκληρωτική κοινωνική μοντελοποίηση. Βοηθάμε με πράξεις, ή έστω με το ενδιαφέρον μας και μια καλή κουβέντα, όποιον το έχει ανάγκη. Καλό καλοκαίρι και τα ξαναλέμε το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη!

Σχόλια

Exit mobile version