Άκρως ανησυχητικά είναι τα σημάδια των τελευταίων ημερών σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, τη διασπορά τους, αλλά και από το ρόλο των τουριστών.

Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως αν συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα με αυτό το ρυθμό, είναι θέμα μερικών εβδομάδων ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα. Επισημαίνουν μάλιστα ότι αυτή η αύξηση των κρουσμάτων δείχνει ότι έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε σε μια περίοδο ανάλογη με αυτή του Μαρτίου, δηλαδή σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Αυτό οφείλεται κυρίως στα διάσπαρτα κρούσματα στην κοινότητα τα οποία δεν μπορούν να ιχνηλατηθούν, ούτε να βρεθεί ο τόπος προέλευσής τους. Η ανησυχία των ειδικών μεγεθύνεται όταν βλέπουν ότι και ο ρυθμός αύξησης των εισαγόμενων κρουσμάτων μεγαλώνει.

Σύμφωνα με μετρήσεις ομάδας επιστημόνων του ΑΠΘ, η συγκέντρωση του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης είναι και πάλι ανιχνεύσιμη από τις αρχές Ιουνίου και μετά. Αυτό δείχνει ότι ενδεχομένως να έχουν αυξηθεί οι ασυμπτωματικοί ασθενείς. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε μια μικρή αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Αυτά δείχνουν ότι επιδημιολογικά είμαστε σε φάση πιο προχωρημένη από ό,τι ένα-δυο μήνες πριν και ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα τις επόμενες 15 μέρες τότε δύσκολα θα αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η κατάσταση αυτή έρχεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη από τις κυβερνητικές αποφάσεις που είναι εντελώς αναντίστοιχες των περιστάσεων. Για παράδειγμα, από την Τετάρτη 15 Ιουλίου, η Ελλάδα επιτρέπει τις απευθείας πτήσεις από την Μεγάλη Βρετανία –χώρα υψηλού κινδύνου–, ενώ στα αεροδρόμια ακόμα γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

 Βαριές κυβερνητικές ευθύνες

Η κυβέρνηση για να «σώσει» τον τουρισμό άνοιξε τα σύνορα σχεδόν ανεξέλεγκτα μετά από την απαίτηση των πολυεθνικών του τουρισμού και των μεγάλων χωρών. Την ίδια στιγμή τα τεστ στην κοινότητα έχουν παραμείνει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, τα περιοριστικά μέτρα άρθηκαν, σταδιακά μεν, αλλά χωρίς να τα συνοδεύει μια σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση, η χρήση μάσκας για κλειστούς χώρους δεν εφαρμόστηκε, ενώ δεν έγινε καμία ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ. Και όλα αυτά ενώ οι γειτονικές βαλκανικές χώρες είναι αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Με σκοπό να μπει στα ταμεία λίγο χρήμα από τον τουρισμό –που και αυτό αμφίβολο είναι αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων θα καταλήξει στις τσέπες των πολυεθνικών του τουρισμού– η κυβέρνηση θυσιάζει τους κόπους του ελληνικού λαού όλο το προηγούμενο διάστημα. Θα μπορούσε βέβαια να ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική πολιτική. Βασισμένη στην ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού και στην επιβολή αυστηρών μέτρων για τους τουρίστες. Αυτά όμως δεν ήταν στην ατζέντα που της επιβλήθηκε και με ευκολία υπηρέτησε.


Φταίνε οι πολίτες; 

Παραδοσιακά στην Ελλάδα, όταν κάτι δεν προχωράει όπως το υπολογίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, τότε φταίνε οι πολίτες «που δεν καταλαβαίνουν», «που είναι ανεύθυνοι», «που κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους» κ.ο.κ. Έτσι και τώρα. Οι πολίτες που έχουν εφησυχάσει, που δεν τηρούνε τα μέτρα, που θα έπρεπε να έχουν περισσότερη συλλογική συνείδηση και κοινωνική ευθύνη. Αστεία επιχειρήματα που με μεγάλη ευκολία βγαίνουν από τα κυβερνητικά χείλη και αναπαράγονται από τα φίλια ΜΜΕ.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, οι παλινωδίες και οι λάθος επιλογές της κυβέρνησης είναι αυτές που έχουν φέρει την ελληνική κοινωνία μπροστά σ’ αυτόν το νέο κίνδυνο, με σοβαρές υγειονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι πρώτη η κυβέρνηση ήταν αυτή που σκόρπισε τον εφησυχασμό και την ανευθυνότητα με βάση όλες τις αποφάσεις που πήρε από την άρση του λοκ-ντάουν και ύστερα. Οι επιπόλαιες και βιαστικές αποφάσεις για τον τουρισμό και για την άρση των περιοριστικών μέτρων έφεραν πιο κοντά ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.

Καλλιεργήθηκε έτσι ένα κλίμα αναξιοπιστίας και ανασφάλειας μέσα στην ελληνική κοινωνία και τώρα είναι ακόμα πιο δύσκολο να παρθούν και να εφαρμοστούν μέτρα περιορισμού του ιού, αφού τα «επίσημα χείλη» δεν εμπνέουν τόση εμπιστοσύνη όση μερικούς μήνες πριν. Ταυτόχρονα υπάρχει και ένα αίσθημα αδικίας, όταν η προσπάθεια της κοινωνίας όλο το προηγούμενο διάστημα μοιάζει τώρα να θυσιάζεται για να γίνουν τα χατίρια των tour operators και των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή είναι αναγκαίο να κατανοηθεί από όλους μας ότι βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μια κρίσιμη φάση και είναι απαραίτητο να προφυλάξουμε τον εαυτό μας, τις οικογένειές μας, τις ευπαθείς ομάδες και να συνεχίσουμε να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από μια κυβέρνηση που δείχνει εγκληματικά ανεύθυνη στάση.


Παγκόσμια έξαρση του ιού 

Ξεπέρασαν τις 600.000 οι θάνατοι από τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο, ενώ 14 εκατομμύρια είναι τα καταγεγραμμένα κρούσματα. Πολλοί ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, ιδίως σε χώρες που αδυνατούν (ή δε θέλουν) να παρακολουθήσουν την πορεία της πανδημίας στο εσωτερικό τους. Την ίδια στιγμή πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο κύμα όπως οι χώρες των Βαλκανίων, το Ισραήλ κ.α.


Τεστ, μάσκα και ενίσχυση της Υγείας 

Λόγω της ιδιαίτερης φάσης που βρίσκεται η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα –και εν μέσω της έστω και πολύ διαφορετικής τουριστικής περιόδου– θα πρέπει να παρθούν κάποια ειδικά και έκτακτα μέτρα παρεμπόδισης της εξάπλωσης του ιού.

Όσοι μπαίνουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν χαρτιά που να αποδεικνύουν ότι έχουν αρνητικό τεστ PCR, 72 ώρες πριν την είσοδό τους. Αυτό δεν μπορεί να αφορά μόνο τον Προμαχώνα αλλά όλα τα σημεία εισόδου. Σε λιμάνια, αεροδρόμια, συνοριακούς σταθμούς είναι απαραίτητος ο ανάλογος έλεγχος στους εισερχόμενους. Αναγκαίο θα ήταν επίσης να πολλαπλασιαστούν τα τεστ στον ντόπιο πληθυσμό. Αυτό θα δώσει περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και θα βοηθήσει να παρθούν πιο στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα.

Θα πρέπει ακόμα να ενισχυθούν τα μέτρα προφύλαξης. Σε πρώτη φάση να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, όπως γίνεται μέχρι τώρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μαζί βέβαια με τη συνέχιση κάποιων μίνιμουμ μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης – αναλογικά πάντοτε με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν είναι η τυχαίο ότι στη Γαλλία, για να μπορέσουν να περιορίσουν τα κρούσματα και να εμποδίσουν ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, έκαναν υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας σ’ όλους τους κλειστούς χώρους.

Επίσης είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. Χρειάζεται να γίνουν πολλές ακόμα προσλήψεις για να καλυφθούν οι 10.000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών και οι 30.000 των νοσηλευτών. Το ίδιο ισχύει και για τις ΜΕΘ. Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει για να μπορέσουμε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι οι 1.200.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!