του Γιώργου Θεοδωρόπουλου

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα μείνει στην ιστορία ως ένα μνημείο επιβολής της θέλησης των ισχυρών του πλανήτη, πάνω στον Ελληνικό λαό και σε βάρος της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων. Θα μείνει ως ένα σύμβολο της αλαζονείας του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ και δείγμα της αντιδημοκρατικής του εκτροπής.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι η κατάληξη. Δεν είναι ένα σωσίβιο που θα φέρει ηρεμία στην περιοχή. Είναι απλά ένα επεισόδιο στον συνολικό επανασχεδιασμό της Βαλκανικής απ’ τις μεγάλες δυνάμεις. Τα Βαλκάνια θα γίνουν ένα πεδίο αντιπαράθεσης για τους εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους και το έδαφος μια μεγάλης σύγκρουσης για τον ξαναμοίρασμα των σφαιρών επιρροής. Λιμάνια, δρόμοι, σιδηρόδρομοι, ενεργειακοί αγωγοί, παίζουν έναν ιδιαίτερο και αυτονομημένο ρόλο στους διάφορους σχεδιασμούς. Για να προωθηθούν όλα τα παραπάνω θέλουν μια βόρεια Ελλάδα, ρευστοποιημένη πλήρως, χωρίς παραγωγική βάση, με εκποιημένες σε ξένους υποδομές, χωρίς δυνατότητες κυριαρχίας, πλήρως εξαρτημένη απ’ τον ρόλο του διαμετακομιστικού κέντρου και του μαζικού Τουρισμού. Η άρνηση αυτού του μέλλοντος και η μετατροπή της Μακεδονίας σε ένα εργαστήρι ενδογενούς Παραγωγής, Έρευνας, Δημιουργίας είναι ο μόνος δρόμος αξιοπρέπειας για τον Ελληνικό λαό.

Ο Ελληνικός λαός δεν ρωτήθηκε ποτέ για την συμφωνία αυτή και είναι στο χέρι του να αμφισβητήσει τα τετελεσμένα, ως ένα βήμα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) έχει τα περιθώρια άσκησης μιας πολιτικής που θα αντιστρατεύεται τους σχεδιασμούς. Κάποιες μόνο ιδέες σ’ αυτή την κατεύθυνση παρουσιάζονται παρακάτω.

  1. Ανάδειξη της ιστορικής συνέχειας του Ελληνικού πολιτισμού στον Μακεδονικό χώρο. Ενιαίος χάρτης χώρων ιστορικής κληρονομιάς (αρχαίων, ελληνιστικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων) – μουσεία – ιστορικοί χώροι. Οι περιπτώσεις του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη και της πατρίδας του Αριστοτέλη στα Στάγειρα Χαλκιδικής είναι ενδεικτική της εθνικής μας κατάρας. Στη μια περίπτωση ένα μνημείο υψηλής αρχαιολογικής αξίας ερημώνει, επειδή η τότε Κυβέρνηση Σαμαρά το βάφτισε τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου κάνοντας το επικοινωνιακά σημαία πατριδοκαπηλίας αδιαφορώντας για την ουσία και η κυβέρνηση Τσίπρα το τιμωρεί αφήνοντας το στη τύχη του. Στην άλλη περίπτωση τα συμφέροντα των εξορυκτικών εταιριών και η τοπική διαπλοκή δεν αφήνουν την ανάδειξη της Χαλκιδικής σε τόπο ανάδειξης του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου που θα είχε Οικουμενική εμβέλεια.
  2. Αποκατάσταση της έννοιας «Μακεδονία» και «Μακεδονικό”, στην διεθνή κοινότητα, αντιστρέφοντας δεκαετίες προπαγάνδας από πλευράς των Σκοπίων και εγκληματικής αδιαφορίας από πλευράς των Ελληνικών Κυβερνήσεων. Σε πανεπιστήμια, μουσεία, βιβλιοθήκες, οι αναφορές στην λέξη Μακεδονία και τα παράγωγά της που αναφέρονται στους βόρειους γείτονες μας είναι περισσότερες απ’ αυτές που αναφέρονται στην Ελλάδα. Η ΠΚΜ οφείλει να πρωτοστατήσει σε μια συντονισμένη προσπάθεια, επιστημόνων, πανεπιστημίων, του πνευματικού κόσμου, της ελληνικής ομογένειας με στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε σταδιακά να αποκατασταθεί η αλήθεια.
  3. Ανάγκη να υπάρξει ένα ενιαίο σχέδιο συνανάπτυξης στη βόρεια Ελλάδα (Κεντρική, Δυτική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη). Αλληλεγγύη μεταξύ των περιφερειών. Θεσσαλονίκη κέντρο της Μακεδονίας και της βόρειας Ελλάδας.
  4. Συντονισμός μεταξύ των τριών περιφερειών στην παρουσία τους στο εξωτερικό. Κοινή προβολή τοπικών προϊόντων. Να μην επαναληφθούν εγκληματικά λάθη όπως αυτά της έκθεσης του Βερολίνου που δημιούργησαν μια Βαβέλ με 4 Μακεδονίες, και έδωσαν πατήματα στην προπαγάνδα των Σκοπίων. Κοινή τουριστική προβολή με ιδιαίτερη έμφαση στα στοιχεία ταυτότητας και πολιτισμού της Μακεδονίας. Ενώ, ξοδεύονται από την ΠΚΜ 1,4 εκατ. ευρώ το χρόνο για τουριστική προβολή, αυτά επικεντρώνονται στον συμβατικό τουρισμό και δεν προβάλλονται επαρκώς ή καθόλου οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της Μακεδονίας, ώστε με επιστημονικό τρόπο να δοθεί απάντηση στην ανιστόρητη αφήγηση των γειτόνων.
  5. Επιδίωξη μιας νέας σχέσης ειρήνης ,φιλίας και συνεργασίας με την βαλκανική ενδοχώρα. Όχι με την διαμεσολάβηση και το πατρονάρισμα του ΝΑΤΟ. Ανάδειξη των διαχρονικών στοιχείων κοινότητας μεταξύ Ελλάδας και Σλάβων και της σημασίας της Ορθοδοξίας και του υψηλού συμβολισμού του Κύριλλου και του Μεθόδιου. Το κοινό βίωμα του οθωμανικού ζυγού μπορεί να λειτουργήσει και τώρα ως στοιχείο σύγκλισης απέναντι στα νεοοθωμανικά σχέδια Ερντογάν.

Όλα τα παραπάνω δε φιλοδοξούν να καλύψουν το θέμα. Έρχονται να δείξουν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί μια νάρκωση στην σκέψη μας. Υπάρχουν δρόμοι αμφισβήτησης των τετελεσμένων. Επίσης όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να τα έχουμε ήδη κάνει άσχετα απ’ την πορεία της διαμάχης για το όνομα με τους γείτονες μας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί και πρέπει να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση, όχι για να υποκαταστήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά για να εκφράσει την θέληση των πολιτών της.

Σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της χώρας αποδέχεται τις επιταγές του ΝΑΤΟ και της Μέρκελ. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, είτε προσπαθούν να ανακαλύψουν οφέλη από τη συμφωνία είτε δηλώνουν πως θα τη σεβαστούν. Προσπαθούν να εμπεδώσουν στον Ελληνικό λαό ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αντιστρέψει την κατάσταση. Στην ίδια λογική, ο κ. Τζιτζικώστας δεν έχει προχωρήσει σε καμία ουσιαστική πρακτική ενέργεια, αποδεικνύοντας πως η αρχική του τοποθέτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποσκοπούσε στην επικοινωνιακή της αξιοποίηση.

Η Βαλκανική μας περιπέτεια δεν κλείνει αλλά μάλλον ανοίγει με την συμφωνία των Πρεσπών. Δεν ανοίγεται μπροστά μας μια περίοδος σταθερότητας και ομαλής εφαρμογής των «συμφωνημένων». Αντίθετα μπαίνουμε σε μια περίοδο γενικευμένης αναστάτωσης για την περιοχή που θα ανατρέψει δεδομένα. Μένει λοιπόν στον ίδιο τον λαό το βάρος μιας πολύπλευρης προσπάθειας για την κατάκτηση της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας, για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας και τις ζωές μας.

 

* Θεοδωρόπουλος Γεώργιος, περιφερειακός σύμβουλος ΠΚΜ, Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία» με επικεφαλής τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Πηγή: http://myportal.gr/mporei-i-perifereia-k-makedonias-na-amfisvitisei-tin-symfonia-ton-prespon/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!