Αρχική πολιτική Μνημονιακός προϋπολογισμός και στην περιφέρεια Αττικής

Μνημονιακός προϋπολογισμός και στην περιφέρεια Αττικής

ӕͅđɁӇ ԇӠʅ ԏՠӕщƁ /PHASMA/ î͉ʏˁɄǓ

Η φτώχεια γιγαντώνεται αλλά «περισσεύουν» 27 εκατ. ευρώ για Μελισσανίδη και Αλαφούζο

Του Άλκη Ορεινού

 

Προϋπολογισμό μνημονιακής πειθαρχίας και υποταγής, αλλά και εντυπώσεων, με «εκτελεστέα έργα ύψους 924 εκατομμυρίων ευρώ», ψήφισε την Πέμπτη η περιφέρεια Αττικής, εν μέσω αντιδράσεων και καταγγελιών ακόμα και από περιφερειακούς συμβούλους που είχαν εκλεγεί με τη «Δύναμη Ζωής».

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, παρακάμπτοντας ακόμα και τις ίδιες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, σαν να ζήλεψε την… ασυνέπεια του πρωθυπουργού, χαρακτήρισε σουρεαλιστικά το 2016 ως «έτος υλοποίησης με όρους διαφάνειας, κοινωνικής λογοδοσίας και αποτελεσματικότητας». Ο εισηγητής του προϋπολογισμού, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρίστος Καραμάνος, υπογράμμισε στο ίδιο μοτίβο ότι εφόσον το 2015 ήταν το έτος της «καταγραφής και θεμελιώδους συγκρότησης και σύστασης των αυτονόητων που έλειπαν» με τον φετινό προϋπολογισμό «συγκροτούμε με έργα υποδομής στην Περιφέρεια Αττικής» και διευκρίνισε ότι τα κονδύλια θα κατανεμηθούν για τον εκσυγχρονισμό υποδομών, όπως τα αντιπλημμυρικά και τα έργα απορροής των όμβριων και αποχέτευσης, καθώς και για να εφαρμόσει η Περιφέρεια ένα νέο σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Εν μέσω πλήρους αποδιάρθρωσης του κοινωνικού ιστού και γιγαντωνόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, έτσι για να σκάσουν οι κακές γλώσσες, ο προϋπολογισμός (της… αριστερής περιφερειακής Αρχής) περιλαμβάνει κονδύλια 20 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ και 7 εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνιση του «Απόστολος Νικολαΐδης», το 45% δηλαδή των κονδυλίων που προορίζονται για τον Κεντρικό Τομέα Αττικής.

 

Έντονες αντιδράσεις

«Τα χρήματα που δίνετε για κοινωνική πολιτική και τα διαφημίζετε, είναι όλα μεταβιβαστικές δαπάνες», ανέφερε στην τοποθέτησή της η περιφερειακή σύμβουλός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, διευκρινίζοντας ότι «είναι χρήματα που μας δίνουν τα υπουργεία κι εμείς λειτουργούμε απλώς ως μεσάζοντες ή χρήματα από το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, το ΤΕΒΑ, το οποίο κάνει συσσίτια για τους απόρους με λεφτά της Ε.Ε., πρόγραμμα που σχεδιάστηκε επί Σαμαρά!». Κατήγγειλε, επίσης, ότι «από τα 863 έργα συνολικού προϋπολογισμού 248 εκατ. ευρώ, τα 780 είναι ίδια με τον προηγούμενο προϋπολογισμό, του Σγουρού. Στον Κεντρικό Τομέα από τα 61.028.742 ευρώ του συνόλου, τα 27 εκατ., δηλαδή το 45% των έργων, είναι τα δύο γήπεδα, της Ν. Φιλαδέλφειας και της Λ. Αλεξάνδρας. Αυξάνονται τα έργα στον Βόρειο Τομέα (+5,493,397) και μειώνονται στη Δυτική Αθήνα (-1,355,974). Τα έργα στη Δυτική Αττική, παρ’ ότι αυξάνονται, παραμένουν το χαμηλότερο νούμερο του προϋπολογισμού: 20.111.447.

Διχασμένη εμφανίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η Λαϊκή Ενότητα, με ριζικές διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της. Προηγήθηκε μια ανακοίνωση τεσσάρων περιφερειακών συμβούλων, των Άννας Βασιλάκη, Φλώρας Νικολιδάκη, Μαρίνας Κούκα και Ζωής Ράικου, που ανήκουν στη ΛΑΕ, την οποία υπογράφει και Μάκης Μαντάς (ΚΟΕ), στην οποία εξηγούσαν τους λόγους για τους οποίους θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Η Φλ. Νικολιδάκη και ο Μ. Μαντάς έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη της Ρένας Δούρου, ενώ κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ανεξαρτητοποιήθηκε και η Άννα Βασιλάκη. Διαφορετική στάση κράτησαν τα μέλη της ΛΑΕ που έχουν θέση αντιπεριφερειάρχη. Οι αντιπεριφερειάρχες Γ. Γαβρίλης (Πειραιά), Κ. Θανοπούλου (Κοινωνικής Πολιτικής), Ε. Τασούλη (Διοικητικού), Π. Αθανασιάδης (Ψηφιακής Πολιτικής) συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας την περασμένη Τρίτη και υπεραμύνθηκαν της υπερψήφισης του προϋπολογισμού. Η Γραμματεία της ΛΑΕ εκτίμησε πως «δεν υπάρχει λόγος διάσπασης της παράταξης της κ. Δούρου, καθώς αυτή δεν έχει αποκλίνει από τις προγραμματικές θέσεις με τις οποίες αναδείχτηκε στην περιφερειακή Αρχή», αφήνοντας, ουσιαστικά, μερικά μέλη της να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

 

«Εναρμονισμένος και διεκπεραιωτικός»

Στην ανακοίνωσή τους οι πέντε περιφερειακοί σύμβουλοι, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι αυτός ο προϋπολογισμός «είναι εναρμονισμένος με τις απαιτήσεις της συμφωνίας με τους δανειστές, δηλαδή, με το 3ο Μνημόνιο. Είναι πειθήνιος στις απαιτήσεις του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Είναι συνεπής στις δεσμεύσεις προς τα ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν έχει καμιά πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Αττικής. Δεν είναι καν διαχειριστικός. Είναι η επιτομή της διεκπεραίωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών που επιβάλλει ο Καλλικράτης. Και σιωπά ακόμη και για την ανάγκη κατάργησής του». Και καταλήγουν ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός κινείται σε λάθος κατεύθυνση, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων αλλά και της Αττικής.

Η περιφερειακή σύμβουλος Φλώρα Νικολιδάκη, μιλώντας στον Δρόμο, αποδοκίμασε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Περιφέρεια Αττικής, την πάγια τακτική να εγγράφονται και να ξαναεγγράφονται στους προϋπολογισμούς «αδρανή» έργα του παρελθόντος, για τα μάτια του κόσμου, που έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν αδιάθετα σημαντικά χρηματικά ποσά που θα μπορούσαν να διατεθούν στις πραγματικές προτεραιότητές της, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στην Υγεία και στα επείγοντα έργα υποδομής. Χαρακτήρισε μάλιστα «μπακάλικο» την πολιτική της Ρένας Δούρου η οποία, για λόγους επικοινωνιακούς, συναντά τον Μελισσανίδη και αγνοεί επιδεικτικά τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, προκειμένου να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό, χωρίς καν την απαραίτητη εισηγητική έκθεση, τα 20 εκατ. ευρώ προς την Δικέφαλος Α.Ε.

Σχόλια

Exit mobile version