Αρχική διεθνή Μηνύματα Πούτιν σε Δύση και Ανατολή

Μηνύματα Πούτιν σε Δύση και Ανατολή

Ταξίδια, επισκέψεις και επιβλητική ομιλία ενώπιον 21 πρέσβεων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν εκμεταλλεύεται κάθε περιθώριο που του δίνει το διεθνές στρίμωγμα της Δύσης εξαιτίας της υποστήριξής της προς το Ισραήλ. Έτσι την Τετάρτη επισκέφθηκε καταρχήν το Άμπου Ντάμπι, όπου έτυχε αυτοκρατορικής υποδοχής και βεβαίωσε ότι τα Εμιράτα αποτελούν προνομιακό εταίρο της Ρωσίας. Αμέσως μετά βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου τον υποδέχθηκε θερμά ο διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Και στις δύο χώρες ο Πούτιν συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Γάζα, αλλά και το πώς θα ανακοπεί η πτώση των τιμών του πετρελαίου. Την Πέμπτη, έχοντας επιστρέψει στη Μόσχα, υποδέχθηκε τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραΐσι, με την ίδια θεματολογία να κυριαρχεί στις συνομιλίες τους, και με τους δύο προέδρους να προβαίνουν σε καταγγελία της Δύσης.

Οι συνομιλίες του Πούτιν με τρεις ηγέτες-κλειδιά της Μέσης Ανατολής, όπως και η γεμάτη αυτοπεποίθηση συμμετοχή του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ στην πρόσφατη σύνοδο του ΟΑΣΕ στα Σκόπια*, δείχνουν την ανάκαμψη της ρωσικής διπλωματίας. Ίσως όμως ήταν η τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων στο Κρεμλίνο 21 νέων πρέσβεων από διάφορες περιοχές του κόσμου που θεωρήθηκε από τον Πούτιν η καλύτερη ευκαιρία για να παρουσιάσει συνοπτικά αλλά και σφαιρικά τις εκτιμήσεις του για τη διεθνή κατάσταση, να αναφερθεί στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του αλλά και να στείλει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Αμφισβήτηση των Δυτικών επιδιώξεων

Ο Πούτιν επεσήμανε στους 21 πρέσβεις ότι ο πλανήτης «βρίσκεται σε κατάσταση αναταράξεων και υφίσταται ριζική μεταμόρφωση». Περιέγραψε αυτή τη μετάβαση ως «αντικατάσταση του παλαιού μονοπολικού συστήματος από μια νέα, δικαιότερη, πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων», υποστηρίζοντας ότι αυτή η διαδικασία προχωρά με δυσκολίες αλλά «είναι αντικειμενική και, το κυριότερο, μη αναστρέψιμη». Με τον τρόπο αυτό ο Πούτιν δήλωνε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αντιστέκεται στις προσπάθειες της Δύσης για στρατιωτική περικύκλωση και οικονομική εξασθένιση, και επιχειρηματολογούσε ότι συγκροτείται –με πρωταγωνιστικό ρόλο της Ρωσίας– ένα μπλοκ δυνάμεων που διατυπώνει ένα άλλο σχέδιο για το σύνολο των διεθνών σχέσεων και αμφισβητεί ευθέως τις επιδιώξεις της Δύσης για παντοκρατορία.

Είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις του όταν μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Ρωσίας: «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε, «θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην επίλυση πιεστικών περιφερειακών και παγκόσμιων προβλημάτων, και θα υπερασπιζόμαστε με συνέπεια προσεγγίσεις για την επίτευξη ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας, όπως και για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου συστήματος διεθνών οικονομικών σχέσεων, απαλλαγμένου από αθέμιτο ανταγωνισμό, μονομερείς κυρώσεις και περιορισμούς με πολιτικά κίνητρα». Αναφερόμενος δε στη διεύρυνση των BRICS και στις πρωτοβουλίες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, σημείωσε με έμφαση ότι η Ρωσία όχι μόνο δεν θα απομονωθεί διεθνώς αλλά, αντίθετα, οι πρωτοβουλίες της παγκόσμια θα πολλαπλασιαστούν.

Χωριστά μηνύματα σε κάθε χώρα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επιλογή Πούτιν να απευθυνθεί και χωριστά σε καθέναν από τους 21 πρέσβεις, στέλνοντας εμφανώς διαφοροποιημένα μηνύματα. Έτσι ήταν ιδιαίτερα κολακευτικός προς τον Τούρκο πρέσβη, εξαίροντας τις πολύπλευρες σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Μιλώντας στον Γερμανό πρέσβη, επισήμανε σε ήπιο ύφος το γεγονός ότι η χώρα του «προμηθεύει αξιόπιστα και χωρίς διακοπή τη Γερμανία σε προσιτές, λογικές τιμές, φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα αερίου, πετρέλαιο και άλλες ενεργειακές πρώτες ύλες – όμως αυτή η συνεργασία υπονομεύτηκε με δολιοφθορές στους αγωγούς Nord Stream». Μάλιστα αφήνοντας ανοικτούς διαύλους υπογράμμισε ότι «η οικοδόμηση των ρωσο-γερμανικών σχέσεων είναι σημαντική όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη».

Αντίθετα, πιο επιθετικά απευθύνθηκε στους πρέσβεις της Σουηδίας και της Αυστραλίας: «Η άρνηση της Στοκχόλμης να συνεχίσει μια πολιτική 200 ετών μη συμμετοχής σε στρατιωτικά μπλοκ (…) δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά συμφέροντα ούτε των χωρών μας, ούτε της περιοχής, ούτε της Ευρώπης συνολικά» είπε στον Σουηδό. Και συνέχισε με τον Αυστραλό: «Ανησυχούμε για την ενεργό συμμετοχή της Καμπέρα στις δομές κλειστού μπλοκ που δημιουργούνται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, κάτι που δεν συμβάλλει καθόλου στην ενίσχυση της ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης και συνεργασίας». Με ψυχρό τρόπο μίλησε και στον Βρετανό πρέσβη: «Η τρέχουσα κατάσταση στον διάλογο με το Λονδίνο είναι γνωστή. Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο, προς το συμφέρον των δύο χωρών και των λαών μας»…


Πικρό καλωσόρισμα στην Ελληνίδα πρέσβη

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια της νέας Ελληνίδας πρέσβειρας στη Μόσχα, Αικατερίνης Ξαγοράρη, ο Πούτιν της απηύθυνε τα παρακάτω λόγια: «Εδώ και δύο και πλέον αιώνες οικοδομούμε τη συνεργασία με εποικοδομητικό και φιλικό τρόπο. Ως εκ τούτου, φυσικά, δεν μπορεί κανείς να μην ανησυχεί για την τρέχουσα κατάσταση στις διμερείς υποθέσεις. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι οι παραδοσιακοί δεσμοί πνευματικής εγγύτητας, αμοιβαίας συμπάθειας και σεβασμού του ρωσικού και του ελληνικού λαού θα βοηθήσουν, με την πάροδο του χρόνου, να αναγεννηθεί μια αμοιβαία επωφελής εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, και φυσιολογικές σχέσεις συνεργασίας». Δεν γνωρίζουμε αν και τι απάντησε η Ελληνίδα πρέσβειρα, η οποία είναι υποχρεωμένη να διαχειριστεί τα αποτελέσματα μιας ΝΑΤΟφροσύνης που κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας…

 

Σχόλια

Exit mobile version