Επανακυκλοφόρησε το βιβλίο των Βασίλη Καλογερά και Παναγιώτη Μιχ. Κουτσκουδή

Επανεκδόθηκε (β΄ έκδοση) και κυκλοφορεί το βιβλίο των Βασίλη Καλογερά και Παναγιώτη Μιχ. Κουτσκουδή Δημοκρατικός Στρατός Λέσβου (Συνοπτική Ιστορία-Μαρτυρολόγιο-Τόποι Μαρτυρίου), που αποτελεί έκδοση της λεσβιακής εφημερίδας Νέο Εμπρός.
Το βιβλίο αναφέρεται, συνοπτικά, στην ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου (ΔΣΛ) και επιχειρεί μια καταγραφή των μαρτύρων του. Το αρχικό κείμενο δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στη στήλη Ιστορικές Σελίδες της εφημερίδας Νέο Εμπρός (από 20/12/2000 έως 25/4/2001), εμπλουτίστηκε με τις παρατηρήσεις αναγνωστών και με την προσφορά ιστορικού υλικού και τυπώθηκε για λογαριασμό του Νέο Εμπρός τον Ιούλιο του 2002 σε 1.500 αντίτυπα από τις Εκδόσεις Εντός (Ερυθραίας 4-Καισαριανή), με την ευγενική χορηγία του συντρόφου Μιχάλη Λιαρούτσου.
Δέκα χρόνια μετά την πραγματοποίηση της πρώτης έκδοσης, η οποία εξαντλήθηκε σε λίγα χρόνια, ακολούθησε η δεύτερη έκδοση που επιβλήθηκε από μια σειρά λόγους, όπως η διαχρονική επικαιρότητα του βιβλίου, η συνεχιζόμενη αυξημένη ζήτησή του εκ μέρους των αναγνωστών και η ανάγκη ενσωμάτωσης νέων στοιχείων που έφερε στο φως η ιστορική έρευνα. Το νέο βιβλίο είναι τυπωμένο σε χαρτί απλό γραφής, έχει διαστάσεις 24×17 εκ. (η α΄ έκδοση ήταν 21×14 εκ.), έχει έκταση 176 σελίδων (η α΄ ήταν 148 σελ.) και κυκλοφορεί σε 1.000 αντίτυπα (η α΄ σε 1.500). Η ηλεκτρονική σελιδοποίηση είναι του Δημήτρη Μ. Κανάραχου και η εκτύπωση-βιβλιοδεσία της Δ. Δούκας & Σία ΟΒΕΕ.
Στο πρώτο μέρος (σελ. 10-56) καταγράφεται συνοπτικά η δράση του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου. Ακολουθεί πλούσιο παράρτημα ντοκουμέντων και φωτογραφιών (σελ. 57-109). Το δεύτερο μέρος (σελ. 110-137) αποτελεί το Μαρτυρολόγιο των θυμάτων της δημοκρατικής παράταξης, που συνοδεύεται από μικρά ή μεγαλύτερα -κατά περίπτωση- βιογραφικά τους, καθώς και από φωτογραφίες τους. Σε σχέση με τους καταγραφέντες της πρώτης έκδοσης εντοπίστηκαν άλλα 21 θύματα και βρέθηκαν 14 νέες φωτογραφίες θυμάτων. Στο τρίτο μέρος (σελ. 138-153) γίνεται αναφορά στους τόπους μαρτυρίου (Μακρόνησο, Γυάρο, Αϊ Στράτη) και προστίθεται το κεφάλαιο Οι γυναίκες της Λέσβου στην εξορία. Στη συνέχεια παρατίθενται σημειώσεις-παραπομπές στο κείμενο (σελ. 154-160), ο φόρος αίματος που πλήρωσε κάθε λεσβιακό χωριό στον αγώνα (σελ. 161-165), ευρετήριο φωτογραφικού και λοιπού αρχειακού υλικού (σελ. 166-173), περιεχόμενα (σελ. 174-175).

Το βιβλίο διατίθεται από τα γραφεία
του Νέο Εμπρός (Αρχιπελάγους 21,
 Μυτιλήνη).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!