Η απόφαση αυτή οδήγησε σε παράβαση των βασικών υγειονομικών κανόνων για τα χειρουργημένα παιδιά.
Αποκαλυπτικό είναι το έγγραφο που έστειλαν στο διοικητή 50 γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό του ιδρύματος, στο οποίο του επισημαίνουν πως η ΜΕΘ δεν έχει την προβλεπόμενη στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή για την αντιμετώπιση τόσο βαρέων περιστατικών, ότι οι γιατροί δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση (το παραδέχονται και οι ίδιοι οι γιατροί της ΜΕΘ). Κυρίως, όμως, τονίζουν πως υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή των παιδιών, αφού στη ΜΕΘ πλέον φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο παιδιά με πάσης φύσεως προβλήματα (π.χ. λοιμώξεις αναπνευστικού, μηνιγγίτιδες, εγκαύματα, ογκολογικά ή χρόνια περιστατικά) μαζί με τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, άσηπτα από τη φύση τους και συχνά με μοσχεύματα ενδοκαρδιακά, τα οποία εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων και ενδοκαρδίτιδας. Τέλος, ειδική αναφορά κάνουν στη μεγάλη απόσταση του χειρουργείου από τη ΜΕΘ και στην κατά παράβαση κάθε υγειονομικού κανόνα μεταφορά των χειρουργημένων παιδιών με το κοινόχρηστο ασανσέρ (βλ. δίπλα).
«Πάσα» στο Ωνάσειο
Εκτός από τους 50 γιατρούς και νοσηλευτές, τις ίδιες επιφυλάξεις προβάλλουν προς τον διοικητή του νοσοκομείου και οι οκτώ γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για την υγεία των ασθενών τόσο της ΜΕΘ όσο και της ΚΕΜ και ρωτούν με νόημα αν έχει υπάρξει έγκριση για αυτού του είδους τη συγχώνευση από την Επιτροπή Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων. Ασφαλώς δεν πήραν ποτέ απάντηση, καθώς εκείνο που προείχε ήταν η υλοποίηση των συγχωνεύσεων υπό τις επιταγές του Μνημονίου.
Ως «από μηχανής θεός» τελικά στην υπόθεση εμφανίζεται το (ιδιωτικό) Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και πλέον παραλαμβάνει τα αντίστοιχα περιστατικά, αφού με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου στις 14 Οκτωβρίου διακομίστηκαν τα τέσσερα νοσηλευόμενα και αναμένοντα χειρουργείο καρδιάς παιδιά, ενώ με νέα απόφαση, στις 19 Οκτωβρίου, ανεστάλησαν και οι επεμβατικοί καθετηριασμοί καρδιάς στο Αγία Σοφία, βάζοντας έτσι ουσιαστικά ταφόπλακα στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο. Οι γιατροί του νοσοκομείου σε επιστολή τους προς το διοικητή κ. Παπασάββα αναφέρουν: «Προφανώς, στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, όπως τον οραματίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το συγκεκριμένο Κέντρο αποτελεί περιττή πολυτέλεια. Όμως, τόσο εμείς οι εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές, που στηρίζουμε και λειτουργούμε το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Αγία Σοφία», όσο και ο ελληνικός λαός που το έφτιαξε και απαιτεί να παρέχει υψηλού επιπέδου δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες στα παιδιά του, δεν θα επιτρέψουμε να κλείσει το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της χώρας».
Ερώτηση και στη Βουλή
Το θέμα έφτασε και στη Βουλή όπου κατατέθηκε αναφορά στις 25 Οκτωβρίου από τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον βουλευτή Ηρακλείου Μιχάλη Κριτσωτάκη, οι οποίοι ζητούν εξηγήσεις από τον υπουργό Υγείας με βάση όσα καταγγέλλονται στις επιστολές των γιατρών του νοσοκομείου και ειδικά ως προς τη σχέση του «Αγία Σοφία» με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.