Αρχική διεθνή Μια γεύση της καθημερινότητας στη Γάζα

Μια γεύση της καθημερινότητας στη Γάζα

Κάθε εβδομάδα επιχειρούμε από τις στήλες του Δρόμου  να αναλύσουμε τα βαθύτερα αίτια του μακελειού στην Παλαιστίνη και τις ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις του, να καταδείξουμε ποιο είναι το πραγματικό σχέδιο του κατοχικού κράτους (η οριστική «απαλλαγή» από τον παλαιστινιακό λαό) και πώς ουσιαστικά εξακολουθούν να του κάνουν πλάτες οι Δυτικοί, να κάνουμε γνωστό, τέλος, το τεράστιο και γενναίο κίνημα αλληλεγγύης που παρά την πολύμορφη καταστολή έχει ξεδιπλωθεί στην καρδιά της Δύσης. Υπάρχουν και στιγμές, όμως, που πρέπει να αναφερθούμε σε γεγονότα τα οποία συνιστούν μεν μια φρικτή καθημερινότητα στη Γάζα, αλλά αποσιωπούνται ή περνούν στα ψιλά επειδή αποκαλύπτουν την ουσία του κατοχικού κράτους:

  • Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (UN HRO-OPT) ανακοίνωσε προχθές ότι έλαβε πληροφορίες πως το βράδυ της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου, μεταξύ 8 και 11 μ.μ., ισραηλινή στρατιωτική μονάδα εκτέλεσε εν ψυχρώ τουλάχιστον 11 ενήλικες Παλαιστίνιους μπροστά στις οικογένειές τους. Συγκεκριμένα, ισραηλινοί στρατιώτες περικύκλωσαν την πολυκατοικία Αλ Άουντα, γνωστή και ως κτίριο Ανάν, στη γειτονιά αλ-Ρεμάλ της πόλης της Γάζας, κι άρχισαν να την ερευνούν. Χώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες και τα παιδιά και στη συνέχεια πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 11 νεαρούς άνδρες, ηλικίας 20-30 ετών, μπροστά στα μάτια των μελών των οικογενειών τους. Έπειτα διέταξαν τις γυναίκες και τα παιδιά να μπουν σε ένα δωμάτιο και άνοιξαν πυρ εναντίον τους, τραυματίζοντας σοβαρά κάποια από τα γυναικόπαιδα, μεταξύ άλλων ένα βρέφος και ένα παιδί.
  • Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) επιβεβαίωσε τις δολοφονίες. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι ακριβείς λεπτομέρειες και συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκαν βρίσκονται ακόμη υπό εξακρίβωση. Το OHCHR ζητά από τις ισραηλινές αρχές –που μέχρι τώρα δεν έχουν σχολιάσει την καταγγελία– «να ξεκινήσουν αμέσως ανεξάρτητη, εμπεριστατωμένη και αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς αυτούς και, αν διαπιστωθεί ότι είναι βάσιμοι, οι υπεύθυνοι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και να εφαρμοστούν μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων σοβαρών παραβιάσεων»…
  • Την ίδια μέρα το Al Jazeera δημοσίευσε σχετικές μαρτυρίες: «Οι στρατιώτες εισέβαλαν σε κάθε διαμέρισμα και μάζευαν τους άνδρες. Έκαναν το ίδιο σε κάθε όροφο. Όταν έφτασαν σε εμάς, στον έκτο όροφο, άρχισαν να πυροβολούν όλους τους άνδρες. Ο πεθερός και ο γιος μου σκοτώθηκαν επιτόπου»… «Οι στρατιώτες συγκέντρωσαν όλες εμάς τις γυναίκες σε ένα δωμάτιο, έριξαν τρεις βομβίδες εναντίον μας και μετά άνοιξαν πυρ με τα πολυβόλα τους. Εγώ χτυπήθηκα από μια σφαίρα στο χέρι μου, η κόρη μου στο κεφάλι. Ο σύζυγός μου εκτελέστηκε εν ψυχρώ»… Οι μάρτυρες διευκρίνισαν ότι οι στρατιώτες ανάγκαζαν τους άνδρες να γδυθούν πριν τους πυροβολήσουν. Ένας ηλικιωμένος είπε: «Ακόμη και τα μικρά αγόρια δεν γλίτωσαν. Τα χτύπησαν με καδρόνια και τους έσπασαν τα κόκαλα».
  • Από την πλευρά του το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Γενεύη, επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει παρόμοιες μαρτυρίες για θηριωδίες που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και εκτελέσεων αμάχων χωρίς λόγο στους δρόμους ή στα σπίτια τους. Επιπλέον, οι μαρτυρίες που συγκέντρωσαν οι ομάδες του Παρατηρητηρίου επιβεβαιώνουν τις αναφορές που δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz για εν ψυχρώ εκτελέσεις κρατουμένων από ισραηλινούς στρατιώτες, καθώς και για ακραία βασανιστήρια και απάνθρωπες συνθήκες στο στρατόπεδο Sde Teman του ισραηλινού στρατού, το οποίο χαρακτηρίζει ως «νέο Γκουαντάναμο».
  • Το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επιβεβαίωσε ότι μια Παλαιστίνια μητέρα και η κόρη της, αμφότερες μέλη της ολιγάριθμης κοινότητας των καθολικών της Γάζας, δολοφονήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό το περασμένο Σάββατο ενώ προσπαθούσαν να καταφύγουν στο μοναστήρι των Αδελφών της Αγίας Οικογένειας. Επτά ακόμη καθολικοί Παλαιστίνιοι, που ήδη βρίσκονταν μέσα στο μοναστήρι, τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πυρά. Ήταν η δεύτερη απευθείας επίθεση σε χριστιανούς της Γάζας: η πρώτη ήταν ο πολύνεκρος βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων της μονής του Αγίου Πορφυρίου, όπου βρήκαν τον θάνατο 16 ελληνορθόδοξοι Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 9 παιδιά. Η τύχη άλλων 9 ακόμη αγνοείται. Τέτοια γεγονότα, που γίνονται κάπως ευρύτερα γνωστά καθώς αφορούν χριστιανούς (όπως και η εν ψυχρώ εκτέλεση 3 ισραηλινών ομήρων από κατοχικούς στρατιώτες – με τη «δικαιολογία» ότι νόμιζαν πως ήταν Παλαιστίνιοι!), δείχνουν πως ο κατοχικός στρατός έχει κατρακυλήσει μαζικά πλέον στο επίπεδο μιας ναζιστικού τύπου δολοφονικής συμμορίας.

Η φάτνη του 2023, ο σύγχρονος Ηρώδης και οι Μάγοι που άργησαν

Δίπλα στα βομβαρδισμένα χαλάσματα έχουν σηκώσει όπως-όπως κάτι σαν τέντα. Καθισμένοι ανακούρκουδα οι περισσότεροι, κρατάνε κεριά καθώς σουρουπώνει. Τι σιγοψιθυρίζουν, δεν ξέρουμε. Η σκηνή θυμίζει πάντως τη φάτνη της Βηθλεέμ. Ακόμα και το άστρο λάμπει από πάνω, στη θέση του. Η Παναγία κι ο νεογέννητος Χριστός προφανώς κρύβονται, καθώς εκεί γύρω τριγυρνά ο αφιονισμένος Ηρώδης, ψάχνοντας μην του ξέφυγε κάνα βρέφος. Οι τρεις Μάγοι φέτος άργησαν. Ακούστηκε ότι διαφωνούσαν για το αν πρέπει να πάνε δώρα, κι αν ναι, πώς θα τα ονοματίσουν. Εκεχειρία έλεγε ο ένας, προσωρινή παύση ο άλλος, αέρα κοπανιστό προτιμούσε ο τρίτος – πιο τίμιος αυτός. Πάντως στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους όλοι οι σπουδαίοι, Μάγοι και μη, συμφωνούν πως το βασικό πρόβλημα είναι οι ξεροκέφαλοι ντόπιοι που δεν λένε να φύγουν. Γραπωμένοι στα ερείπια, φέρνουν σε δύσκολη θέση τους πολιτισμένους ανθρώπους. Αλλά κι αυτός ο Ηρώδης πια! Κυκλοφορεί εν μέση οδώ με τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα, και τους εκθέτει…


Οι Σταυροφόροι των Θαλασσών

Πάνω από είκοσι είναι κιόλας οι Δυτικές χώρες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των ΗΠΑ να στείλουν τα πολεμικά καράβια τους λίγες ή πολλές χιλιάδες μίλια μακριά από τα λιμάνια τους, στα ύδατα της Υεμένης, για να νουθετήσουν τους ντόπιους. Οι οποίοι εδώ και λίγες εβδομάδες δηλώνουν ότι μέχρι να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, τα τάνκερ που κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια δεν θα περνάνε από τα νερά τους: «Ακόμη και ολόκληρο τον κόσμο αν καταφέρει να κινητοποιήσει η Αμερική, οι στρατιωτικές μας επιχειρήσεις δεν θα σταματήσουν, ανεξαρτήτως θυσιών. Δεν θα γυρίσουμε ποτέ την πλάτη στην υπόθεση της Παλαιστίνης», δήλωνε την Τρίτη ο Μοχάμεντ αλ-Μπουχαΐτι, εκ των ηγετών των Χούθι.

Πράγματι, στέλνουν μαχητές που καταλαμβάνουν τάνκερ, ή τους ρίχνουν πυραύλους και τα χτυπούν με drones. Στην ξηρά, σχεδόν καθημερινά πραγματοποιούνται τεράστιες διαδηλώσεις Υεμενιτών υπέρ της Παλαιστίνης [βλ. φωτογραφία]. Ήδη τα ισραηλινά λιμάνια σημειώνουν πτώση εργασιών έως και 85%. Τα ασφάλιστρα των πλοίων έχουν τριπλασιαστεί, και όλο και περισσότερες ναυτιλιακές και πετρελαϊκές εταιρίες προτιμούν πλέον τα τάνκερ τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής παρά να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα. Πάντως στη Μέση Ανατολή σχολιάζεται πικρόχολα το γεγονός ότι η βορειοαμερικανική διπλωματία, βολικά δυσκίνητη όταν πρόκειται για το μακελειό στην Παλαιστίνη, έκανε σπριντ για να στήσει σε χρόνο μηδέν τη νέα θαλασσινή Σταυροφορία.

Μένει να δούμε τι θα καταφέρει η πολυεθνική αρμάδα – την οποία έσπευσαν οι κυβερνώντες την ελλαδική αποικία να ενισχύσουν με μια τουλάχιστον φρεγάτα! Θα ανοίξει άραγε πόλεμο και με την Υεμένη; Από την πλευρά του ο Χούθι ηγέτης Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ διαβεβαιώνει: «Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε κανέναν. Αλλά όποιος θέλει να σταματήσουμε τις επιθέσεις μας, πρέπει απλά να σταματήσει τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι Ισραηλινοί εναντίον των Παλαιστινίων αδελφών μας». Και συμπληρώνει: «Η ναυσιπλοΐα στα χωρικά μας ύδατα παραμένει ασφαλής για όλα τα πλοία, πλην αυτών που είναι ισραηλινών συμφερόντων ή ταξιδεύουν προς το Ισραήλ». Πιο σαφές δεν γίνεται.

Σχόλια

Exit mobile version