Για το νέο βιβλίο των εκδόσεων Α/συνέχεια Λαϊκά παραμύθια των Παλαιστινίων. Του Δημήτρη Προύσαλη
Οι Εκδόσεις Α/συνέχεια εγκαινιάζουν τη σειρά Παραμύθια των Αγωνιζόμενων λαών με την κυκλοφορία της συλλογής Λαϊκά παραμύθια των Παλαιστινίων, φιλοδοξώντας να φέρουν στο φως την προφορική λογοτεχνία λαών από περιοχές του κόσμου που βρίσκονται σε κινητικότητα κοινωνική ή εθνικοαπελευθερωτική, με κεντρικότερο εκπρόσωπό τους το παραμύθι.
Τα λαϊκά παραμύθια είναι κοινή ανάσα και πατρίδα των λαών του κόσμου που δεν γνωρίζουν σύνορα, μήτε βολεύονται μέσα στα όριά τους. Αποτελούν ένα σταυροδρόμι συνάντησης αλλά ταυτόχρονα κι ένα χαρμάνι αλληλεπίδρασης και ταυτότητας. Φτιάχνουν ένα γαϊτανάκι άτυπης «συνομιλίας» του άχρονου θεματικού κορμού των ιστοριών με τις συνθήκες του ιστορικού πλαισίου της αφήγησης. Μια αέναη σκυταλοδρομία όπου το παραμύθι διατρέχει ασταμάτητα τόπους και χρωματίζεται από αντιλήψεις καθώς ενδύεται προβολές, στα άυλα τρίστρατα του κόσμου, εκεί όπου συναπαντιούνται τα προφορικά δημιουργήματα των πολιτισμών με δυναμικό εκφραστή το παραμύθι σε έναν πρωτόγνωρο διάλογο. Είναι μια παρακαταθήκη πολιτισμού των ανθρώπων όλων των τόπων κι όλων των εποχών που αποτυπώνεται προφορικά στο χρόνο και ένας τρόπος να πραγματεύονται όσα σημαντικά αφορούν, διαμορφώνουν και καθορίζουν την πορεία τους στη ζωή.
Στην παρούσα συλλογή των 274 σελίδων απαγκιάζουν 44 ιστορίες από τη λαϊκή λογοτεχνία των Παλαιστινίων που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και φέρνουν μια ανάσα λευτεριάς, συνέχειας αλλά και πνοής από το χτες που μπολιάζει λοξοκοιτάζοντας με ελπίδα το αύριο, από έναν τόπο ταραγμένο στη γεωπολιτική ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου.
Πρόκειται για ένα υλικό που επιλέχτηκε και σταχυολογήθηκε μετά από δίχρονη μελέτη και έρευνα σε μια εκτενή βιβλιογραφική αναφορά-πηγές έκτασης εκατό δέκα ετών (1898-2007) από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη, δάσκαλο, μελετητή και αφηγητή λαϊκών παραμυθιών. Ο πρόλογος έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Οι ιστορίες συνοδεύονται στο τέλος του βιβλίου από σημαντικές σημειώσεις, προσδίδοντας μια πινελιά επιστημονικότητας, αποκαλύπτοντας παράλληλα κρυφές συνιστώσες και διαστάσεις της κάθε ιστορίας ξεχωριστά, φωτίζοντας τον κόσμο τους και αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του υλικού από την πλευρά των ανθρωπιστικών σπουδών και των κοινωνικών επιστημών, ως ενός από τα κεντρικότερα αντικείμενα ενασχόλησης, πάντοτε επίκαιρου και διαρκώς αναδυόμενου.
Τα παραμύθια κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τον Διεθνή Κατάλογο Ταξινόμησης (Μύθοι ζώων, Μαγικά παραμύθια, Θρησκευτικά, Ρεαλιστικές ιστορίες, Ιστορίες για ανόητους δράκους, Ανεκδοτολογικές κι ευτράπελες ιστορίες, Κλιμακωτά-τυπολογικά παραμύθια).
Κριτήρια για την επιλογή των ιστοριών αποτέλεσαν η δημοφιλία του θέματός τους, η κοινότητα παραμυθιακών τύπων με ελληνικές παραλλαγές, η αντανάκλαση της ιδιαιτερότητας της παλαιστινιακής ψυχής, η φιλοσοφική τους διάθεση, η ανατρεπτικότητα της ματιάς τους, η μοναδικότητα του θέματός τους, ενώ συναντώνται γνωστά θέματα της αρχαιοελληνικής γραμματείας και αταξινόμητες ιστορίες λαϊκής προφορικής προέλευσης που ταξιδεύουν αδέσμευτες στο χρόνο σε κάθε γωνιά της Παλαιστίνης.
Καθώς υποστηρίζεται η επιστημονική άποψη πως τίποτα δεν καθρεφτίζει καλύτερα και αντιπροσωπευτικότερα την ψυχοσύνθεση ενός λαού από τα παραμύθια του, οι ιστορίες αυτές μας αποκαλύπτουν έναν κόσμο υψηλής ηθικής και κοινωνικής λειτουργικότητας αλλά και βαθιού φιλοσοφικού στοχασμού απέναντι στη ζωή αναποδογυρίζοντας τους όρους της καθεστηκύιας κοινωνικής τάξης ενώ ταυτόχρονα την αντανακλούν.
Ποια αλήθεια ξεστομίζει ένα πράσινο πουλί; Ποιες είναι οι τρεις συμβουλές που σε βοηθούν να πορεύεσαι στη ζωή; Η δικαιοσύνη των δικαστών πάντα καθρεφτίζεται στο δίκιο; Υπάρχει άνθρωπος που να μη φοβάται τα δαιμονικά Γκουλ; Τι όνειρο ακολούθησε ένας γεωργός και πού τον οδήγησε; Ποια είναι η ιστορία του πατέρα με τους επτά γιους; Τι παράπονα μπορεί να έχει μια καμήλα; Τι μήνυμα μπορεί να κρύβει μια μαύρη κατσίκα; Υπάρχει σωστή απάντηση σε κάθε ερώτηση ή όχι; Πόσο μπορεί να αξίζουν οι φίλοι και πόσο ο παράς; Πόσα ψέματα μπορεί να κρύβει μια ιστορία; Ποια είναι η Ατάμπα κι ο Ζαρίφ Ετούλ;
Οι ιστορίες αυτές, λοιπόν, δεν είναι «παραμυθάκια» για τα παιδιά. Αποτέλεσαν την ανάσα του κάθε λαού που τις δημιουργεί και τις εντάσσει στη ζωή του νοηματοδοτώντας την εμπειρία του και τον έθρεψαν πιότερο κι απ’ το ψωμί του, πνευματικά και πολιτιστικά, δίνοντάς του διάρκεια κι αντοχή στο κύλισμα των καιρών.
Παρουσίαση του βιβλίου
Οι Εκδόσεις Α/συνέχεια και ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα παρουσιάζουν το βιβλίο:
Λαϊκά παραμύθια των Παλαιστινίων
Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 και ώρα 19.30
Στον πολυχώρο @ΡΟΥΦ, Κωνσταντινουπόλεως 10
(Μετρό Κεραμεικός), τηλ. 210-3837191
Συμμετέχουν:
• Ισμάτ Σάμπρι, πολιτικός αναλυτής
• Εμμανουέλα Κατρινάκη, Κοινωνική ανθρωπολόγος, Επιστημ. Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας.
Θα ακολουθήσει προφορική αφήγηση από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη.
Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για την ενίσχυση πρωτοβουλιών αλληλεγγύης του παλαιστινιακού λαού.