Αρχική διεθνή Μεθοδεύουν την εξόντωση των φυλακισμένων ηγετών της Αντίστασης

Μεθοδεύουν την εξόντωση των φυλακισμένων ηγετών της Αντίστασης

Ο 64χρονος σήμερα Μαρουάν Μπαργούτι, ιστορική προσωπικότητα της Φατάχ και εκφραστής της μαχητικής της πτέρυγας, συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό το 2002 και καταδικάστηκε ως «τρομοκράτης». Αρνήθηκε την υπεράσπιση στη δίκη του, μη αναγνωρίζοντας την κατοχική «δικαιοσύνη», και μέχρι σήμερα χαίρει τεράστιας εκτίμησης στον Παλαιστινιακό λαό και σε όλες τις οργανώσεις της Αντίστασης. Μαζί με τον ηγέτη του PFLP Αχμάντ Σααντάτ θεωρείται ο σημαντικότερος Παλαιστίνιος πολιτικός κρατούμενος – και οι δύο κρατούνται σχεδόν μόνιμα σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης. Τον Μπαργούτι τον φοβάται ακόμη και η δοτή «Παλαιστινιακή Αρχή», αφού αυτός την καλεί εδώ και μια δεκαετία να σταματήσει κάθε συνεργασία με τις αρχές κατοχής.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 είναι άγνωστη η κατάσταση των Παλαιστινίων φυλακισμένων, παρόλο που ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί: το τελευταίο πεντάμηνο έχουν σημειωθεί 7.000 νέες συλλήψεις και φυλακίσεις –συχνά χωρίς δίκη, με το σύστημα της «διοικητικής κράτησης»– μόνο στη Δυτική Όχθη. Οι ισραηλινές αρχές έχουν απαγορεύσει στον Ερυθρό Σταυρό, τους συνηγόρους και τις οικογένειες οποιαδήποτε επικοινωνία με τους κρατούμενους. Πολλαπλασιάζονται όμως οι πληροφορίες για ένταση των βασανιστηρίων, και εκφράζονται φόβοι για τη ζωή των φυλακισμένων ηγετών (μέχρι στιγμής, με βάση τα επίσημα στοιχεία, 13 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι βασανίστηκαν μέχρι θανάτου…). Αυτήν την εβδομάδα η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz και πολλά αραβικά ΜΜΕ ανέφεραν καταγγελίες της συζύγου του Μπαργούτι και της Παλαιστινιακής Επιτροπής για τις Υποθέσεις Κρατουμένων, ότι ο Μαρουάν Μπαργούτι υπέστη άγριο ξυλοδαρμό από δεσμοφύλακες στην κακόφημη φυλακή Μεγκίντο, με αποτέλεσμα να έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Ο Καντούρα Φαρές, επικεφαλής της επιτροπής για τους κρατούμενους, προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να τον σκοτώσουν οι δεσμώτες του, και μετά να ισχυριστούν ότι «πέθανε λόγω ασθένειας». Από την πλευρά του ο Χουσεΐν αλ-Σεΐχ, γενικός γραμματέας της PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) δήλωσε: «Οι ηρωικοί μας κρατούμενοι στις κατοχικές φυλακές εκτίθενται στις πιο απεχθείς μορφές βασανιστηρίων, κακοποίησης, βαρβαρότητας και απομόνωσης, με πιο πρόσφατη αυτή του αδελφού ηγέτη Μαρουάν Μπαργούτι. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τα θεσμικά όργανα και τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν άμεσα και επειγόντως προκειμένου να σταματήσουν τα κατασταλτικά μέτρα κατά των κρατουμένων και των ηγετών μας στις κατοχικές φυλακές, να τους προστατεύσουν και να τους απελευθερώσουν άμεσα». Η σύζυγος του Μαρουάν Μπαργούτι, Φαντβά, κατήγγειλε ότι «η ζωή του Μαρουάν και άλλων ηγετών βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο», προσθέτοντας ότι ο σύζυγός της «υπόκειται συνεχείς επιθέσεις» κάθε φορά που μεταφέρεται σε διαφορετική φυλακή (5 μεταγωγές μόνο στο τελευταίο τρίμηνο).

Σχόλια

Exit mobile version