Αρχική πολιτική Μετεκλογικά ΣΥΡΙΖΑϊκά…

Μετεκλογικά ΣΥΡΙΖΑϊκά…

Πρεσβεία και «αριστερή» αντιπολίτευση

Για όλα τα ζητήματα έχει βγει στο κλαρί η «αριστερή» αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη. Από τις διαδικασίες με τις οποίες εκλέχτηκε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη ρητορική του. Για ένα μόνο ζήτημα δεν μιλάει η «Ομπρέλα», η «αριστερή» αντιπολίτευση, όσοι συντάχθηκαν με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όσοι δεν συμπαθούν τον Στέφανο Κασσελάκη: Για την ανάμειξη των ΗΠΑ και της πρεσβείας τους στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτή η ένοχη σιωπή; Γιατί το έχουν κρυφό καμάρι ενώ ο κόσμος το έχει τούμπανο;

Γιατί ξέρουν καλά ότι μερικά ζητήματα δεν είναι για να θίγονται. Οι σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις ΗΠΑ δεν γίνεται να διαταραχθούν και πολύ περισσότερο τα ίδια τα στελέχη της αριστερής αντιπολίτευσης για να συνεχίσουν να έχουν ρόλο, όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γενικότερα στην πολιτική ζωή του τόπου πρέπει να δίνουν διαπιστευτήρια στην πρεσβεία και όχι να την καταγγέλλουν.

Αυτό είναι το modus vivendi του ΣΥΡΙΖΑ και των συστεμικών κομμάτων και το ξέρει πολύ καλά η «αριστερή» αντιπολίτευση.

Επιστροφή Ν. Κοτζιά;

Πληροφορίες θέλουν τον αρχιτέκτονα και υπογράφων της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπουργό Εξωτερικών της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου να επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συμβουλεύει τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη. Απαντώντας στις φήμες, ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς είπε «ίδωμεν» – σύμφωνα πάντα με τις φήμες.

Σημειώνεται, ότι η κίνηση «Πράττω» του πρώην υπουργού σε ανακοίνωσή της συγχαίρει τον Στέφανο Κασσελάκη για την εκλογή του και καλεί «για άλλη μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν στο Φόρουμ δημοκρατίας και διαλόγου».

Όπως καταλαβαίνουμε προχωράει με γρήγορους ρυθμούς η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς με σκοπό τη δημιουργία ενός Δημοκρατικού Κόμματος α λα ΗΠΑ. Και έτσι καλούνται να παίξουν ρόλο πρόσωπα που στο παρελθόν πρωταγωνίστησαν σε συμφωνίες επιζήμιες για τη χώρα αλλά και που θεωρούνται της εμπιστοσύνης των Αμερικάνων. Μόνο πατριωτική αριστερά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ο νέος ΣΥΡΙΖΑ –τάδε έφη ο νέος πρόεδρος–, αλλά παγκοσμιοποιητικός και κατά των συμφερόντων της Ελλάδας.

Μαντρόσκυλα και τοποτηρητές

Ένας από τους λόγους που κέρδισε ο Στέφανος Κασσελάκης την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι τον προώθησε και τον υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας – εκτός από την πρεσβεία των ΗΠΑ και τις ντόπιες ελίτ. Έτσι άνθρωποι του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα –και της εμπιστοσύνης των Αμερικάνων– τοποθετήθηκαν σε θέσεις κλειδιά του κομματικού μηχανισμού έχοντας τον ρόλο του μαντρόσκυλου του νέου προέδρου αλλά και του τοποτηρητή του πρώην προέδρου.

Ο Μανώλης Καπνισάκης, που τοποθετήθηκε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του νέου προέδρου, ήταν ο δικηγόρος του πατέρα του και δικηγόρος του Παύλου Πολάκη. Τελευταία ο Καπνισάκης ήταν και στον Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Παύλο Πολάκη, καθώς θεωρείται άνθρωπός του.

Η Θεοδώρα Αυγέρη, που αναλαμβάνει εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, είναι επίσης στον κύκλο του Πολάκη, όπως και η Θεοδώρα Τζάκρη. Γενικά όλοι οι άνθρωποι του Παύλου Πολάκη αναλαμβάνουν κομβικούς ρόλους στο κόμμα και ο ίδιος είναι πιο ισχυρός από κάθε άλλη φορά αφού προορίζεται να αναλάβει το συντονισμό των ΕΠΕΚΕ, δηλαδή των κοινοβουλευτικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια θέση ιδιαίτερα κρίσιμη για την κοινοβουλευτική παρουσία και δράση κάθε κόμματος. Επί Αλέξη Τσίπρα τη συγκεκριμένη θέση κατείχε ένας πολύ έμπιστος άνθρωπός του, ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο Γιώργος Τσίπρας, γνωστός και ως «Ξάδερφος», αναλαμβάνει τα καθήκοντα διευθυντή της Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θεωρείται άνθρωπος του πρώην προέδρου που έβγαζε πολύ «βρώμικη» δουλειά για τον Αλέξη Τσίπρα και αναμένεται να συνεχίσει αυτόν τον ρόλο και για τον νέο πρόεδρο σύμφωνα με τις εντολές του ξαδέρφου του.

Παράλληλα έχει ισχυροποιηθεί και ο Νίκος Παππάς και αναμένεται να φανεί ο ρόλος του την επόμενη μέρα όπως και για μια σειρά στελέχη που ήταν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και στήριξαν από την πρώτη στιγμή τον Στέφανο Κασσελάκη όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Νικόλαος Φαραντούρης, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Ρένα Δούρου, ο Μάρκος Χατζησάββας, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Έλενα Ακρίτα κ.ά.

Σχόλια

Exit mobile version