Ένα ανοιχτό μάθημα διαμαρτυρίας στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Αθηνών την περασμένη Τρίτη ήρθε να τονίσει με έμφαση το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Τμήμα εξαιτίας του υπερδιπλασιασμού των νεοεισερχόμενων φοιτητών και της αδυναμίας υλοποίησης του προγράμματος σπουδών.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι του Τμήματος διαμαρτύρονται για τις αντίξοες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με το τελευταίο κύμα μετεγγραφών.
Στο ΤΕΑΠΗ έχουν ήδη εγγραφεί 181 νεοεισερχόμενοι φοιτητές και το υπουργείο ενέκρινε τη μετεγγραφή άλλων 176 φοιτητών, ενώ αναμένεται να προστεθούν και οι μετεγγραφές φοιτητών με οικονομικά κριτήρια. Ο αριθμός των διδασκόντων έχει συρρικνωθεί δραματικά, λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη πρόσληψης νέων διδασκόντων και 25 εκπαιδευτικοί προσπαθούν να καλύψουν αυτήν τη στιγμή (δηλαδή χωρίς τις μετεγγραφές) τις ανάγκες 1.484 προπτυχιακών και 296 μεταπτυχιακών, σε πέντε μεταπτυχιακά προγράμματα.
Από την άλλη, η υλικοτεχνική υποδομή δεν επαρκεί ούτε για τις παρούσες ανάγκες του Τμήματος… Πέρα από τη στενότητα του χώρου στα εργαστήρια και στη βιβλιοθήκη, η μεγαλύτερη αίθουσα διδασκαλίας που διαθέτει είναι χωρητικότητας 160 ατόμων. Ήδη στα υποχρεωτικά μαθήματα φοιτητές και φοιτήτριες αναγκάζονται να παρακολουθούν το μάθημα όρθιοι ή καθισμένοι στο δάπεδο. Επιπλέον, το διοικητικό προσωπικό έχει συρρικνωθεί, μετά την πρόσφατη εφαρμογή της διαθεσιμότητας.
«Κατανοούμε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, στη σημερινή συγκυρία, οι νέοι και οι οικογένειές τους. Όμως, οι χωρίς κανέναν περιορισμό, σχεδόν ελεύθερες, μετεγγραφές δεν προστατεύουν το δικαίωμα των πιο αδύναμων κοινωνικά να σπουδάσουν ούτε υπηρετούν την αρχή της ισότητας. Αντίθετα, ναρκοθετούν την ποιότητα των σπουδών, αν δεν ακυρώνουν την ίδια τη δυνατότητα πραγματοποίησής τους», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους διδάσκοντες και εργαζόμενοι.