Αρχική γνώμες Μετασυνεδριακές επισημάνσεις

Μετασυνεδριακές επισημάνσεις

Ανοικτή επιστολή προς την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Σύντροφοι της Κ.Ε.,
Μετά από το 1ο Συνέδριο, με τη σύσταση ως ενιαίο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μας έχουν μείνει σε όλους κάποιες αναπάντητες αναφορές σχετικά με το ενιαίο. Εγώ προσωπικά ως μέλος του Συνασπισμού με πικρία μεν, αλλά δέχτηκα τη διάλυσή του. Γιατί μετά από 25 χρόνια περίπου κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΝ που ήταν πάντα μπροστάρης στους λαϊκούς αγώνες προς όλες τις κατευθύνσεις, εργατικά, αγροτικά, επαγγελματοβιοτεχνικά συνδικάτα, και ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πάνω από όλα στην συσπείρωση όλης της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όλοι μαζί με τις υπόλοιπες συνιστώσες και ομάδες, φτάσαμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, στο 27%.
Τι είναι αυτό που ζητάνε μερικοί σύντροφοι της χαρακτηρισμένης ως Αριστερής Πλατφόρμας; Δεν αντέχουν και αυτοί την δεξιά πλατφόρμα που είμαστε όλοι εμείς, δηλαδή το 70%;
Τους θυμίζω μόνο τη στάση της λεγόμενης τότε «ανανεωτικής» ομάδας του Κουβέλη και σήμερα Δημοκρατική Αριστερά. Έλεγαν τότε ότι δεν άντεχαν τη φασιστική αριστερά, που ήμασταν όλοι εμείς και εσείς μαζί, δηλαδή το 85%. Και βλέπουμε σήμερα πού κατάντησε, να στηρίζει ως εχθές την ακροδεξιά συγκυβέρνηση και σήμερα ακόμη με τον εκπρόσωπό της στην εξεταστική επιτροπή της λίστας Λαγκάρντ, να καλύπτει τον πρωταίτιο και αρχιτέκτονα της συγκάλυψης Ευάγγελο Βενιζέλο. Κάπως έτσι θα καταντήσετε σύντροφοι της λεγόμενης Αριστερής Πλατφόρμας και μην προσπαθείτε να μας δώσετε μαθήματα αριστερής και κομμουνιστικής συμπεριφοράς. Γιατί είμαστε χιλιάδες επώνυμα και ανώνυμα μέλη και στελέχη με 55 και πάνω χρόνια οργανωμένης ζωής στον ευρύ χώρο της Αριστεράς και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Εκτός αν θέλετε να παίξετε και εσείς συνειδητά αυτόν το ρόλο που παίζει το σημερινό ΚΚΕ, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα βρίσκει με την άρχουσα τάξη, αρκεί να είναι ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκάθαρη κίνηση είναι αυτή του ξεπουλήματος του 902 Αριστερά στα FM. Εκεί που ήταν χρεοκοπημένη εταιρία και δηλωμένη στον Ν99, ξαφνικά βρέθηκε να εκπέμπει σε πανελλαδική εμβέλεια που δεν την είχε, και να ενημερώνει τάχα τον ελληνικό λαό, τις πρώτες ημέρες στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Πολύ ύποπτο! Τα συμπεράσματα δικά σας!
Σύντροφοι όλου του αριστερού και κομμουνιστικού χώρου της Ελλάδας, γυρίστε μερικές σελίδες Ιστορίας πίσω και θα δείτε τον ρόλο που έπαιξε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας τότε. Στην δικτατορία του Μεταξά, εκτός που έβγαλαν στην παρανομία το ΚΚΕ, το χειρότερο ήταν ότι κάποιοι δημιούργησαν μια ψεύτικη τεχνική Κεντρική Επιτροπή, μόνο και μόνο επιδιώκοντας την εξαθλίωση και τη διάλυση του ΚΚΕ τότε. Όμως μετά από 3 χρόνια ταλαιπωρία, οι πατριώτες τότε κομμουνιστές κατόρθωσαν και βρήκαν το σωστό δρόμο για να οργανώσουν το ένδοξο και ηρωικό ΕΑΜ, με όλες τις γνωστές αναφορές από εκεί και μετά. Πού είναι σήμερα αυτοί οι σύντροφοι του ΚΚΕ για να ανταμώσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε; Μήπως σκαλώνουν ακόμη στα ψευδοδιλήμματα ότι δεν συμφωνούμε πουθενά; Γιατί, μήπως την περίοδο του 1941 στην ίδρυση του ΕΑΜ τα βρήκαν σε όλα με τους Τσιριμώκο, Μητσοτάκη, Κανελλόπουλο κ.λπ.; Ασφαλώς όχι. Όμως συμφώνησαν ότι πρέπει να αντισταθούμε στον κατακτητή και το πέτυχαν.
Γι’ αυτό σύντροφοι, κάνω έκκληση προς όλες τις ηγεσίες της Αριστεράς. Δεν πάει άλλο να επιμένουμε στη λογική ότι δεν συμφωνούμε. Δεν πείθεται ο λαός. Σήμερα τούτοι εδώ οι εσωτερικοί και εξωτερικοί τροϊκανοί, τότε χιτλερικοί κατακτητές, ξεπούλησαν και διέλυσαν την Ελλάδα, έκαναν τον λαό να αναστενάζει, μιας και το βιώνει στο πετσί του. Δεν ξέρω εσείς αν το γνωρίζετε.
Σας κάνω γνωστό ότι αυτός ο αδούλωτος λαός, ιδιαίτερα της Αριστεράς, έχει κάτι τεφτέρια που τα κρατάει για τις δύσκολες περιόδους, για να σημειώνει λάθη, παραλείψεις και προπαντός σκοπιμότητες. Ουαί και αλίμονο εάν μας καταγράψει σε αυτά. Να περιμένουμε μετά την τύχη του Καντάφι. Δεν πάει άλλο.

Να πούμε και μερικά για τους μεγάλους πατριώτες
Ο Μανώλης ο Γλέζος, αποδείχτηκε ότι κάνει κατάχρηση εκμετάλλευσης της πραγματικά ηρωικής κίνησης του 1941, της καθαίρεσης της γερμανικής σβάστικας από την Ακρόπολη. Υποκλινόμαστε για την ηρωική κίνηση μπροστά του. Μην ξεχνάει όμως ο Μανώλης ότι υπηρέτησε το σύστημα με διάφορους τρόπους, δίχως βέβαια να καταλαβαίνει μάλλον.
Σαν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μια σειρά από τιμές από το επίσημο κράτος. Όπως το δαφνοστεφάνωμα του επίτιμου διδάκτορα του ακαδημαϊκού χώρου κλπ., πράγμα που δεν έκαναν σε άλλους αγωνιστές της περιόδου εκείνης και ιδιαίτερα στον σύντροφό του Λάκη Σάντα. Εκεί που θέλω να σταθώ είναι ότι καταπάτησε κάθε έννοια δημοκρατικότητας μέσα στο Συνέδριο.
Πρώτον ότι πήρε τον λόγο τρεις φορές και δεύτερο, ξεπέρασε το χρόνο ομιλίας από πέντε λεπτά που ήταν η απόφαση του Συνεδρίου, σε δεκαοκτώ λεπτά. Και το χειρότερο, ότι όλοι εμείς του 70% και πάνω είμαστε επικίνδυνοι για τη «δεξιά» μας πολιτική, όπως επικαλέστηκε. Μανωλάκη το όριο της ηλικίας που έχουμε είναι αρκετά προχωρημένο, ιδιαίτερα εσύ, άρα ο χρόνος είναι μειωμένος, κάνε προσπάθεια να μη χάσεις αυτό που κέρδισες και φανεί ότι ξεκινάμε καλά, αλλά καταλήγουμε άσχημα, μην υπερβαίνεις των καθηκόντων σου, είναι το Α και το Ω της αριστερής υποχρέωσής μας.

Και μια σύσταση στους άλλους πολιτικούς χώρους που προσχώρησαν στην Αριστερά
Σύντροφοι, όσοι προερχόσαστε από άλλα κόμματα και ιδιαίτερα κυβερνητικά, όπως το ΠΑΣΟΚ κλπ., εγώ είμαι σίγουρος ότι δεν αντέξατε την αντιλαϊκή τους πολιτική και γι’ αυτό βρίσκεστε μαζί μας. Δεν πρέπει να περάσει από το μυαλό σας καν πότε θα ανοίξει η πόρτα της κυβερνητικής εξουσίας στην Αριστερά, για να μπουκάρετε μέσα και να οργιάσετε, σαν τους τότε συντρόφους σας που λεηλάτησαν τον δημόσιο πλούτο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε στο χώρο της Αριστεράς. Ασφαλώς θα ξέρετε ότι έχει τις δικές του αρχές. Για παράδειγμα, όποιος αγγίξει τον δημόσιο πλούτο που είναι ο ιδρώτας του λαού που γι’ αυτόν αγωνιζόμαστε, θα ισχύει το Λαϊκό Δικαστήριο που θα το επιβάλει ο ίδιος ο λαός.
Συνεπώς, επί των ευθυνών μας όλοι!

Κλείνοντας, ζητάω από όλους μια παράκληση
Τα 55 μου χρόνια οργανωμένης ζωής και πάλης στον χώρο της Αριστεράς, υπηρέτησα τον συνδικαλισμό στο χώρο των ΕΒΕ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πάντα με πειθαρχημένη συνείδηση από την κομματική καθοδήγηση. Από το 1958 στη Νεολαία της ΕΔΑ, το 1975 στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και από το 1992 στον Συνασπισμό έως σήμερα. Σας κάνω γνωστό πως για πρώτη φορά η Αριστερά διαθέτει πρόεδρο με άριστα προσόντα. Άφθαρτο πολιτικά, και ιδιαίτερα νέο, τον Αλέξη Τσίπρα. Να κάνουμε προσπάθεια να περιφρουρήσουμε αυτά τα πλεονεκτήματα. Να είστε σίγουροι ότι ο λαός θα τα εκτιμήσει όλα αυτά και θα μας χρεώσει την κυβερνητική εξουσία. Για να απαλλαγεί επιτέλους από όλα αυτά που του φόρτωσαν και να του επιστραφούν αυτά που του πήραν. Όπου εκ των πραγμάτων εμείς θα δικαιωθούμε.
Συγγνώμη αν θίγω πράγματα και πρόσωπα, απλά εκφράζω τις πολιτικές μου θέσεις και δεν θα δεχτώ σε καμία περίπτωση κόμμα μέσα στο κόμμα.

Ο σύντροφός σας
Γούναρης Γιάννης,
Ποδοχώρι Καβάλας

Σχόλια

Exit mobile version