Ανταπόκριση: Αντρέα Δημητρίου

 Η ΣΕΚΑ Βικτωρίας σε συνεργασία με την Κυπριακή Κοινότητα του «Αποστόλου Αντρέα» τέλεσαν εθνικό μνημόσυνο για όλους τους πεσόντες της ΕΟΚΑ με αφορμή τη συμπλήρωση 69 χρόνων από την ίδρυση της ΕΟΚΑ (1955-59). Την εκδήλωση συντόνισε άρτια η δημοσιογράφος Λαμπρινή Λάμπρου Κρίστοφερ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο πρόξενος της Κύπρου στην Αυστραλία Σταύρος Νικολάου, ο πρόεδρος της ΣΕΚΑ Παύλος Ανδρόνικος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας Θήο Θεοφανούς, η πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας του «Αποστόλου Ανδρέα» Ελένη Χριστοδούλου και άλλοι παράγοντες.

Σε ένα κλίμα φορτισμένο, συντελέστηκε το μνημόσυνο από τον μητροπολίτη Δέρβης Ιεζεκιήλ και πατέρα Ευάγγελο, οι ομιλίες και η κατάθεση στεφάνων.

Ο Έλληνας πρόξενος με την ευφράδεια λόγου που τον διακρίνει, ανέτρεξε εν τάχει στην ιστορία της Κύπρου, αναφερόμενος αρχικά στο θρυλικό βασιλιά Ονήσιλο που κατά την αρχαιότητα επαναστάτησε και εκστράτευσε το 499π.χ κατά των Περσών.

«Τα μεσαιωνικά χρόνια θυμόμαστε την επανάσταση του Ρήγα Αλέξη και των αγροτών κατά των Φράγκων, η οποία ήταν κοινωνική εν μέρει αλλά μπορεί να θεωρηθεί και απελευθερωτικός αγώνας. Αγώνας απελευθέρωσης είναι και τα επαναστατικά κινήματα τόσο κατά την διάρκεια του ‘21 όσο και το ‘33.» «Στην σημερινή εποχή ο εθνικός αγώνας που διεξάγεται για λύση στο συνεχιζόμενο κυπριακό ζήτημα, είναι και αυτός ένας αγώνας απελευθερωτικός που συνεχίζεται για το τμήμα εκείνο της Κύπρου που είναι κατεχόμενο», είπε ο κ. Κακαβελάκης.

Ο Έλληνας διπλωμάτης αναφέρθηκε επίσης στο ενωτικό δημοψήφισμα που διοργάνωσε η Εκκλησία της Κύπρου τον Ιανουάριο του 1950, όπου 95,7 % του πληθυσμού ψηφίσαν υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα, καθώς και στην αξιοθαύμαστη ομοψυχία των Κυπρίων κατά την διάρκεια του αγώνα. «Είμαστε όλοι μέλη της ΕΟΚΑ!», απάντησε Κύπριος αξιωματούχος στο Άγγλο κυβερνήτη όταν του ζήτησαν τη συνδρομή του για να συλλάβουν τα μέλη της ΕΟΚΑ !

Αυτό που επίσης προκάλεσε συγκίνηση ήταν η ποιητική του αναφορά στις ψυχές αγωνιστών και στο αγώνα που ποιούν αν και νεκροί .

Ο πρόξενος της Κύπρου Σταύρος Νικολάου είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Χριστοδούλου και τον κύριο Κακαβελάκη για τις ιστορικές επισημάνσεις, είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε την ιστορία μας, για μπορέσουμε να πορευτούμε προς το μέλλον με πιο καθαρή ματιά. Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν ένας αγώνας άνισος, ο εχθρός ήταν καλύτερα εξοπλισμένος, πολύ καλύτερα εκπαιδευμένος, παρόλα αυτά η αγάπη για την πατρίδα νίκησε !».

Ο πρόεδρος της ΣΕΚΑ Παύλος Ανδρόνικος τόνισε: «Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε όσους υπέφεραν και πέθαναν στο αγώνα, αλλά θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ο αγώνας δεν τελείωσε, η απελευθέρωση όλης της Κύπρου μας καλεί, απαιτεί την παρουσία μας.»

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Θήο Θεοφάνους παρατήρησε ότι ο αγώνας άφησε περισσότερες απώλειες στους αποικιοκράτες, γι’ αυτό προέβησαν σε βασανιστήρια και απαγχονισμούς.

Τα δυο παιδιά του Έλληνα προξένου, Στέλιος και Μαρία, εντυπωσίασαν αμφότερα καθώς διάβασαν κείμενα της Καίτης Γεωργίου για τον ηρωισμό των παιδιών της ΕΟΚΑ. Επιπλέον άλλα δυο παιδιά η Μαρία και ο Σωτήρης Σωτηρίου αναφέρθηκαν στο προπάππου τους που ήταν μέλος της ΕΟΚΑ, αποτελώντας και αυτά, παράδειγμα προς μίμηση.

Στεφάνι τέλος κατέθεσαν όλοι οι επίσημοι και πρόεδροι Ελληνικών σωματείων, καθώς και ο ενδεχομένως τελευταίος αγωνιστής της ΕΟΚΑ στην Αυστραλία, όπως και βαθύς γνωστής της ιστορίας της οργάνωσης, Δημήτρης Κωμοδρόμος. Αν και σε αναπηρικό καροτσάκι ήρθε στο μνημόσυνο ενώ έφτιαξε το στεφάνι μόνος του.

Η Ελένη Χριστοδούλου, η δραστήρια πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας του «Αποστόλου Ανδρέα», με μια ομάδα υπέροχων γυναικών διοργάνωσαν την όλη εκδήλωση, ενώ ταυτόχρονα προετοίμασαν και μια πληθώρα νόστιμων νηστίσιμων κυπριακών εδεσμάτων και επιδορπίων, δείγμα της παραδοσιακής κυπριακής φιλοξενίας!


Ένα ποίημά της για τον Πετράκη Γιάλουρο και τον Παναγιώτη Κάσπη

Στην εκδήλωση διάβασα ένα ποίημα από το ποιητικό ημερολόγιο μου για την κατεχόμενη Κύπρο, που αναφέρεται σε δυο αγωνιστές της ΕΟΚΑ, τον Πετράκη Γιάλουρο και τον Παναγιώτη Κάσπη:

Στο Ριζοκάρπασο (1) όλα είναι αληθινά και ωραία (2)
δεν θέλεις να φύγεις από εκεί, παρόλα αυτά, δεν πρέπει να φύγεις
Κάποιος πρέπει να την αγαπήσει (3)
να την προστατέψει από τους Τούρκους κατακτητές
–ψεύτες κλέφτες και δυνάστες– κάποιος πρέπει να επιμένει εκεί
να αγωνίζεται εκεί να αγαπάει τους τάφους των παλικαριών (4)
που σκοτώθηκαν εκεί από τους Τούρκους και από τους Άγγλους
τους τάφους που δεν έχουν πια λουλούδια
σπασμένους με τα κόκαλά τους πεταμένα έξω
ακόμα και τους τάφους που κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν είδε (5)
εκτός από τους φονιάδες
για αυτούς τους τάφους μιλώ που όλοι θέλουν να ξεχάσουν
να σβήσουν από την συλλογική μνήμη…
κάποιος πρέπει να αγαπήσει αυτούς τους θαρραλέους παράτολμους
νέους που αγνά ενήργησαν αγνά έζησαν, αγνά υπερασπίστηκαν
την ομορφιά και το δίκαιο
τόσο ανυπεράσπιστοι οι τάφοι τους εκεί στα κατεχόμενα
ανάμεσα στα αγριολούλουδα που φυτρώνουν αδέσποτα όπως αυτοί…
εκεί τα παιδιά μιλούν ακόμα επιμένουν ακόμα
και μετά την αγχόνη και μετά τις δολοφονίες εκεί αυτά…
με το σούρουπο όταν τα είδα
δεν πτοήθηκαν ούτε από τον θάνατο ούτε από τον χρόνο
αντιστέκονται για μας
αφού εμείς δεν βρίσκουμε τρόπο να συντονιστούμε και να αντισταθούμε
αφού εμείς νομίζουμε ότι περνάμε καλά, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα
αφού εμείς εγκαταλείψαμε τα παιδιά
λες και δεν έζησαν λες και δεν έγιναν ποτέ όλα αυτά
ένα κερί για αυτά και για μας που χανόμαστε σαν λαός
ένα δάκρυ για αυτά και για μας που ακυρώνουμε την χώρα μας και τους εαυτούς μας

Παραπομπές

1) Ριζοκάρπασο: Χωριό με εγκλωβισμένους κατοίκους που δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους παρά τις αφόρητες πιέσεις των τουρκικών κατοχικών αρχών επί σειρά ετών. Στον Καρπασία ζούνε 410 Έλληνες εγκλωβισμένοι, εκ των οποίων 300 ζουν στο Ριζοκάρπασο.
2) Οι εναπομείναντες κάτοικοι δίνουν την αίσθηση ότι ο χρόνος σταμάτησε στην προ εισβολής εποχή.
3) Αναφέρεται στην Κύπρο.
4) Αναφέρεται στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ εν γένει και συγκεκριμένα στους Πετράκη Γιάλλουρο και Παναγιώτη Κάσπη που ετάφηκαν στο Ριζοκάρπασο. Αναφέρεται ταυτόχρονα και τους πεσόντες της εισβολής.
5) Αναφέρεται στους αγνοουμένους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!