Ανταπόκριση του Κώστα Βενιζέλου από την Κύπρο

Η Ε.Ε. έδωσε στην Τουρκία μια ωρολογιακή βόμβα για να τη διαχειριστεί και τώρα αγωνιά πότε ο Ερντογάν θα την πυροδοτήσει. Η συμφωνία του 2016 Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, για το μεταναστευτικό, έδωσε ένα όπλο στο καθεστώς της Άγκυρας για να εκβιάζει και να ασκεί πίεση, ώστε να αποκτήσει πολιτικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα. Αυτό δεν άργησε να γίνει πράξη καθώς η Άγκυρα συντηρεί έκτοτε το όπλο του μεταναστευτικού, το οποίο χρησιμοποιεί ως μπαμπούλα για τους Ευρωπαίους. Περαιτέρω η Ε.Ε. –περιλαμβανομένης της Ελλάδος και της Κύπρου-– έχουν αναγνωρίσει στην Τουρκία το καθεστώς της «ασφαλούς χώρας»!

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την επίθεση της Τουρκίας κατά της Ελλάδος, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα προέλασης ανθρώπους, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Κύπρο. Το θέμα δεν προέκυψε την τελευταία περίοδο καθώς η κατοχική δύναμη στέλνει μεθοδικά και συστηματικά στις ελεύθερες περιοχές μετανάστες, δημιουργώντας βαθμηδόν μια εκρηκτική κατάσταση.

Οι τελευταίες, ωστόσο, εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν σημάνει συναγερμό στην Κύπρο. Συσκέψεις επί συσκέψεων για να αντιμετωπιστεί νέα επίθεση, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκεται σε εξέλιξη με νέες ελεγχόμενες ροές.

Είναι σαφές πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ροές που στέλνονται μέσω των κατεχομένων (το 60% των μεταναστευτικών ροών). Η γραμμή Αττίλα, 184 χιλιομέτρων, δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί καθώς απαιτούνται μεγάλες δυνάμεις προσωπικού. Παράλληλα χρειάζεται να γίνει διαχείριση με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν επί του εδάφους. Προφανώς και δεν είναι σύνορο η γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Και δεν μπορεί, ως εκ τούτου, να αντιμετωπιστεί το θέμα, όπως στην περίπτωση της Ελλάδος, με κλείσιμο των συνόρων. Σε ό,τι αφορά τη θάλασσα αποφασίστηκε από την κυπριακή κυβέρνηση να ζητηθεί η βοήθεια της FRONTEX για επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Παράλληλα, ζητείται, η παραχώρηση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας.

Οι υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν μεν αυξημένο αριθμό μεταναστευτικών ροών ο οποίος όμως ποτέ δεν έχει ξεπεράσει το 1% του πληθυσμού, στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει φτάσει το 3,8%

Οι τουρκικές μεθοδεύσεις

Η Τουρκία, λοιπόν, στέλνει τόσο από τη θάλασσα όσο και από τα κατεχόμενα παράνομους μετανάστες, οι οποίοι μόλις εισέλθουν στο κυπριακό έδαφος ζητούν άσυλο, ώστε να διασφαλίσουν την είσοδο τους, εξουδετερώνοντας οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τη θάλασσα στέλνονται πλοιάρια με μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν νέες αποστολές τόσο νοτιοανατολικά όσο και βορειοδυτικά του νησιού. Από τα κατεχόμενα, που είναι το μεγαλύτερο κύμα, η Άγκυρα στέλνει αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη τους ανθρώπους αυτούς. Τους παραχωρεί βίζα διάρκειας τριών ημερών και τους κατευθύνει στη γραμμή Αττίλα και τους διοχετεύει στις ελεύθερες περιοχές.

 

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα

Αυτή η τακτική έχει καταστήσει πλέον την Κύπρο πρώτη χώρα σε αναλογία πληθυσμού που δέχεται μετανάστες με αυτό τον τρόπο και δεύτερη σε απόλυτους αριθμούς μετά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο, φθάνουν το 1,8% του πληθυσμού. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2019 έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα κατεχόμενα 3.060 άτομα τα οποία ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Οι υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν μεν αυξημένο αριθμό μεταναστευτικών ροών ο οποίος όμως ποτέ δεν έχει ξεπεράσει το 1% του πληθυσμού, στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει φτάσει το 3,8%, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Νίκος Νουρής, προσθέτοντας πως «η εικόνα που έχουμε σήμερα ενώπιον μας λέει ότι έχουμε 12 χιλιάδες άτομα στα οποία ήδη έχει προσφερθεί διεθνής προστασία, έχουμε 17 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου των οποίων εκκρεμεί η εξέταση και έχουμε 4 χιλιάδες αιτήσεις ενώπιον του δικαστηρίου διεθνούς προστασίας. Όλοι αυτοί συμποσούνται σε αριθμό κοντά στις 32 χιλιάδων και όλοι αυτοί μαζί φτάνουν το 3,8% του πληθυσμού της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυπριακής κυβέρνησης, αν δει κάποιος την κατάσταση στατικά, χωρίς να υπολογίσει αύξηση ροών, τότε σε πέντε χρόνια θα έχουμε συνολικά 100 χιλιάδες. Τότε η αναλογία πληθυσμού θα είναι 1 προς 8. Είναι πρόδηλο ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει την πίεση αυτή. Είναι νησί, μικρή χώρα, μικρός πληθυσμός και η Τουρκία κατέχει τμήμα του εδάφους της.

Είναι σαφές πως άλλο είναι να υπάρχει καλή θέληση, να ανταποκρίνεται το κράτος σε μια ανθρωπιστική κατάσταση και διαφορετικό να αντιμετωπίζει ένα μεθοδευμένο σχέδιο από την Τουρκία, που βάλθηκε να τη βυθίσει πληθυσμιακά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καθυστερήσει πολύ να αντιδράσει και τώρα σπεύδει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση πραγμάτων. Στη Λευκωσία εξετάζουν σενάρια τρόμου για μαζική έλευση μεταναστών, κυρίως, από τα κατεχόμενα, που δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν.


Πολιτικοποιήθηκε και ο κορωνοϊός

 Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να κλείσει προσωρινά τα τέσσερα από τα επτά οδοφράγματα από και προς τα κατεχόμενα, με στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο λόγω του κορωνοϊού, πολιτικοποιήθηκε, προκάλεσε πολιτικές αντιπαραθέσεις με αποκορύφωμα τα επεισόδια που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο σε εκδήλωση που έγινε στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας (πολίτης κτύπησε στρατιώτη). Οι οπαδοί της όποιας λύσης του Κυπριακού έσπευσαν να ισχυριστούν πως με το μέτρο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση και ενισχύει τον διαχωρισμό. Αυτό υποστηρίζεται και από τουρκικής πλευράς.

Είναι πρόδηλο πως οι εκάστοτε κυπριακές κυβερνήσεις εάν για κάτι ελέγχονται είναι που έχουν φορτώσει το Κυπριακό με υποχωρήσεις, καθιστώντας την όποια συμφωνία μια προβληματική κατάσταση πραγμάτων, που θα διαιωνίζει τα διαχωριστικά στοιχεία και θα νομιμοποιεί τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης κατοχής.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!