Στην κεντρική συγκέντρωση των συνδικάτων στο Άγαλμα Βενιζέλου βρέθηκαν περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές, δεκάδες σωματεία, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις.
Λίγο πριν από τις 19:30 ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς αντιδρώντας στα σκληρά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία, κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, με κατεύθυνση προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Περίπου 2.500 ανθρώπους συγκέντρωσαν τα μπλοκ των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στην Καμάρα, ενώ 1.000 διαδηλωτές πορεύτηκαν με το μπλοκ της Α.Κ.
Το ΚΚΕ από την πλευρά του, μετά από μια σύντομη πορεία στο κέντρο της πόλης, κατευθύνθηκε στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπου στέγασε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Η γ.γ. της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συμμετείχε στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ στη συνέχεια τέθηκε στην κεφαλή της πορείας, που έφθασε έξω από το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης, στο ύψος της πλατείας της ΧΑΝΘ. Εκεί, μέλη του ΠΑΜΕ που επέβαιναν σε αγροτικό όχημα, πέταξαν στο δρόμο καρπούζια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και αργότερα ο κύριος όγκος κατευθύνθηκε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που πραγματοποιείται στη Σταυρούπολη.
ΣΥΡΙΖΑ: Το πιο πολυπληθές μπλοκ
Ίσως να είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάνει τόσο αισθητή την παρουσία του, σε μια μεγάλη μάλιστα συγκέντρωση, ίσως τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Περίπου 10.000 διαδηλωτές στα πολλά μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ με οργανωμένη περιφρούρηση και μια πορεία που διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες, περνώντας από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και καταλήγοντας στη ΔΕΘ.
Επικεφαλής των μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε μεγάλο κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που πέρα από την παρουσία στις διαδηλώσεις είχε σειρά επαφών με φορείς της πόλης.
ΔΕΘ χωρίς επεισόδια,
αλλά με δεκάδες συλλήψεις
Για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια δεν σημειώθηκαν επεισόδια, με μοναδική εστία μικροέντασης αργά τη νύχτα στην οδό Εγνατία.
Η επιχείρηση της αστυνομίας χαρακτηρίστηκε για ακόμη μια χρονιά από τα δρακόντεια μέτρα με τη συμμετοχή 3.500 αστυνομικών και τοποθέτηση φραγμών τόσο στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όσο και στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης», παρ’ ότι ήταν κλειστό και από την είσοδο του οποίου δεν πέρασε καμία πορεία.
Η ένταση εκδηλώθηκε μισή ώρα μετά τη λήξη και της τελευταίας πορείας, στο ύψος του Σιντριβανιού. Οι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν νεαρούς να προχωρήσουν προς τα πανεπιστήμια και συγκρούστηκαν μαζί τους με εξαιρετική αγριότητα από την πλευρά της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 31 νεαρούς, τους οποίους κατηγορούν για φθορές και διατάραξη οικιακής ειρήνης, απόπειρα απρόκλητης σωματικής βλάβης και πρόκληση σωματικής βλάβης. Ακόμη ανακοινώθηκε ότι από τις μικροσυγκρούσεις τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο 424 Στρ. Νοσοκομείο, αλλά αποχώρησε. Πριν και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν ακόμη 36 προσαγωγές, όμως όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Μετά τις πορείες …επιστροφή στα θεσμικά
Πριν από περίπου ένα χρόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έθετε τις βάσεις ενός αριστερού συνασπισμού εξουσίας και ανακοίνωνε δειλά στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ το σχέδιο που, όπως φαίνεται πλέον, έχει πετύχει.
Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μεγάλο κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και μόνο χθες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 10 παρεμβάσεις και συναντήσεις των βουλευτών στη Θεσσαλονίκη.
Στόχος τώρα, όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι το Βελλίδειο το βράδυ του Σαββάτου να γεμίσει από 2.000 και πλέον κόσμο και να σταλεί το μήνυμα ότι η πίεση στην κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα είναι αφόρητη.