Της Ματίνας Παπαχριστούδη

Ο τηλεοπτικός φακός είναι αξεσουάρ της επίπλαστης, κατασκευασμένης πραγματικότητας. Δεν έχει σχέση με τη ζώσα πραγματικότητα. Για αυτό και το σόου των τηλεοπτικών βραβείων παραμένει ένα από τα αγαπημένα θέματα και θεάματα

Στον άμβωνα του σόου της τελετής παράδοσης-παραλαβής τηλεοπτικών βραβείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής περιμένει με την απαστράπτουσα Έλλη Στάη τον κυρίαρχο των 8:00, Νίκο Χατζηνικολάου. Μαζί του παραδίδουν το 12ο βραβείο αγαπημένου παρουσιαστή. Προλαβαίνει στο τσακ και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Πάνος Παναγιωτόπουλος, μπαίνει στο πλάνο και κλικ, έτοιμη η φωτογραφία. Την ίδια μέρα, πολιτικοί και τηλε-αστέρες, με πυγμή, επέβαλλαν στον τηλε-λαό τους στο πληροφοριακό σοκ για την αναγκαιότητα εισόδου του ΔΝΤ στη χώρα μας. Σε αγαστή συνεργασία και άψογο συντονισμό. Την ίδια μέρα, ανακοινώνονταν τουλάχιστον 10 απολύσεις στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και εκατοντάδες άλλες στους χώρους εργασίας. Την επόμενη μέρα, οποία υποκρισία, βουλευτές μπλε και γαλάζιων αποχρώσεων, μέσα στο κτίριο της Βουλής εκφωνούν πύρινους λόγους για την κατάντια, τη μιζέρια, τη διαπλοκή, την ποιότητα της τηλεόρασης. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται, συχνά-πυκνά, σε τηλεοπτικά παράθυρα, άλλοι παρακαλάνε για τρία λεπτά έκθεσης στο παράθυρο.

Ο τηλεοπτικός φακός είναι αξεσουάρ της επίπλαστης, κατασκευασμένης πραγματικότητας. Δεν έχει σχέση με τη ζώσα πραγματικότητα. Για αυτό και το σόου των τηλεοπτικών βραβείων παραμένει ένα από τα αγαπημένα θέματα και θεάματα προς άσκηση κριτικής και αμφισβήτησης, από όλους τους μετέχοντες στην αγορά της τηλεόρασης. Είτε βρεθούν είτε όχι στην πληρωμένη, αυτή τη φορά, από την κρατική τηλεόραση, παράσταση. Σαν ένα χαλαρωτικό ξεκατίνιασμα, για να πάνε κάτω τα φαρμάκια από την καθημερινότητα σκληρής εργασίας στους ίδιους, τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Για αυτό και βρέθηκαν όλοι στο εν λόγω σόου. Ήταν η δική τους στιγμή στην οποία συναντήθηκαν «ποιοτικοί» και μη, αστέρες-δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και πολιτικοί. Και, φυσικά, η τηλεόραση συνεχίζει να ζει τη δική της κρίση. Οσονούπω, ανακοινώνονται νέες περικοπές, οι περισσότερες από αυτές θα κατευθυνθούν στον τομέα της παραγωγής. Αλλά θα επεκταθούν και στη λειτουργία των σταθμών με μειώσεις αποδοχών, επιπλέον εργασία, εντατικοποίηση και ακόμη πιο φθηνά και φτηνιάρικα προγράμματα. Ο τηλεοπτικός αέρας θα γεμίσει, κυριολεκτικά, με αστέρες β’ διαλογής -είναι που σπρώχνονται στον Προκρούστη της τηλεοπτικής αναγνωρισιμότητας, έτοιμοι να τα κάνουν όλα, έναντι μόνο της έκθεσής τους στο γυαλί- που θα παρουσιάζουν εκπομπές πληροφοριών, ντυμένες και ραμμένες με το λαμέ της στοχευμένης διασκέδασης.

Θα γεμίσει από διασημότητες μιας χρήσης που θα προσφέρουν θέαμα στον απαχαυνωμένο και μπουχτισμένο τηλεθεατή.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!