Τα αποκαλυπτήρια της γαλλικής επέμβασης. Του Γιώργου Τσίπρα
Το ελικόπτερο του γαλλικού στρατού που καταρρίφθηκε κατά την επέμβαση στο Μάλι, χτυπήθηκε με ρωσικό αντιαεροπορικό εκτοξευτήρα χειρός. Το πήραν μαζί τους είτε μαχητές Τουαρέγκ που πολεμούσαν για τον Καντάφι είτε Άραβες ισλαμιστές που πολεμούσαν τον Καντάφι με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.
Η εξέγερση των Τουαρέγκ ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου 2012. Το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαουάντ (MNLA) αναβίωσε παλιότερες εξεγέρσεις της νομαδικής βερβερικής λαότητας των Τουαρέγκ από τη δεκαετία του ’60. Διεκδικούν αυτοδιάθεση στη σαχέλια ζώνη του Μάλι, μια έκταση νοτίως της Σαχάρας όσο μιάμιση φορά η Γαλλία, όπου κατοικεί το 10% των 15,5 εκατομμυρίων της χώρας. Η εξέγερση οφειλόταν στο συνδυασμό της κοινωνικής επιδείνωσης αλλά και της πτώσης Καντάφι που παραδοσιακά στήριζε και στηριζόταν σε φυλές των Τουαρέγκ εντός κι εκτός Λιβύης. Από τους 1.000 μαχητές που συγκρότησαν το MNLA το 2011, οι 400 ήταν πρώην στρατιώτες του στρατού της Λιβύης. Απ’ την άλλη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Μάλι, Τουρέ: «Στο βόρειο Μάλι δεν υπάρχουν δρόμοι, κέντρα Υγείας, σχολεία, πηγάδια και βασικές υποδομές. Δεν υπάρχει τίποτα. Ένας νέος από την περιοχή αυτή δεν έχει ελπίδες να παντρευτεί και να πετύχει στη ζωή του παρά μόνο αν κλέψει ένα αυτοκίνητο και πάει με τους λαθρέμπορους».
Το «υπόδειγμα Δημοκρατίας»
Οι πραξικοπηματίες του Λοχαγού (!) Σανόγκο ανέτρεψαν τον Τουρέ εύκολα, καυτηριάζοντας την αποτυχία αντιμετώπισης των ανταρτών, τη διαφθορά και το «αδειανό πουκάμισο της Δημοκρατίας». Προς επίρρωση επιδόθηκαν σε πλιάτσικο ενώ το φιάσκο ολοκληρώθηκε με την κατάρρευση του στρατεύματος που δυο βδομάδες αργότερα επέτρεπε στο MNLA να διακηρύξει την ανεξαρτησία του Αζαουάντ.
Ο Τουρέ ανατράπηκε λίγο πριν τις προγραμματισμένες εκλογές όπου αναμενόταν να παραδώσει ομαλά στον Ντραμέ, ανοιχτά πιο κοντινό στους Γάλλους. Ο Τουρέ, στην πάλαι ποτέ «χώρα-υπόδειγμα Δημοκρατίας» στη Δυτική Αφρική σύμφωνα με τη Γαλλία, απέφευγε τελευταία τη στρατιωτική συνεργασία με το Παρίσι, και δεν παραχωρούσε τον εναέριο χώρο για επιθέσεις της γαλλικής αεροπορίας σε θέσεις ισλαμιστών σε Αλγερία και Μαυριτανία. Αντίθετα παρείχε στρατιωτικές διευκολύνσεις στις ΗΠΑ. Ακόμη χειρότερα, είχε κάνει ανοίγματα στη Λιβύη του Καντάφι και την Κίνα.
Το πραξικόπημα που πρόλαβε την εκλογή Ντραμέ καταγγέλθηκε από την Αφρικανική Ένωση που απέβαλε το Μάλι, αλλά αντιμετωπίστηκε χλιαρά στη Δύση ενώ οι ΗΠΑ πρόσφεραν αμέσως… ανθρωπιστική βοήθεια 140 εκατ. δολαρίων, χαρακτήρισαν το πραξικόπημα «ατυχές» και «έκπληξη ακόμη και για τον Σανόγκο», ο οποίος όμως είχε εκπαιδευτεί στη Βιρτζίνια. Στις ΗΠΑ σπούδασε και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός που διόρισε.
Στο μεταξύ οι ισλαμιστές έδρεψαν τους καρπούς της επέλασης των Τουαρέγκ και τελικά συγκρούστηκαν μαζί τους, διαθέτοντας συγκριτικά πιο βαρύ οπλισμό, από την επέμβαση στη Λιβύη. Οι Υπερασπιστές της Πίστης κατέλαβαν το Κιντάλ, το Κίνημα Ενότητας και Τζιχάντ κατέλαβε το Γκάο και η Αλ Κάιντα Ισλαμικού Μαγκρέμπ το Τιμπουκτού, τις τρεις περιοχές και μεγάλες πόλεις του βόρειου Μάλι. Σε αντίθεση με τους Τουαρέγκ που αποσύρθηκαν, οι ισλαμιστές δεν ενδιαφέρονται για αυτοδιάθεση αλλά για την ανακήρυξη ισλαμικού εμιράτου και την επιβολή της Σαρία. Προκάλεσαν κύμα πολλών χιλιάδων προσφύγων αλλά σε όσους έμειναν προσφέρουν χρήματα. Στο Γκάο παρέχουν καύσιμα και τρόφιμα σε χαμηλές τιμές και υγειονομικές υπηρεσίες. Η χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία είναι δεδομένη, ενώ η Αλ Κάιντα προέρχεται από την αλγερινή τρομοκρατική GIA.
Ιμπεριαλιστές χωρίς ούτε τα προσχήματα
Τελικά το Παρίσι συναίνεσε ως το «μη χείρον βέλτιστον» -σύμφωνα με τη γαλλική πρεσβεία στο Μπαμάκο- σε μια συμβιβαστική τριανδρία του Σανόγκο, του Ντιαρά, επιστήμονα της ΝΑΣΑ(!) και γιού του δικτάτορα-μαριονέτας των Γάλλων ως το 1991, και του Τραορέ που τον επέβαλε η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), τριανδρία που ο γνωστός καλλιτέχνης Σαλίφ Κεϊτά χαρακτήρισε «τρικέφαλο φίδι». Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ταμπουρέ, οργανωτή του Συντονισμού Πατριωτικών Οργανώσεων του Μάλι που καταφέρεται ενάντια «σε κάθε επέμβαση από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ ή τη Γαλλία», «μετέτρεψαν το Σαχέλ σε πυριτιδαποθήκη και κατόπιν επέβαλαν μια κυβέρνηση της επιλογής τους για να καλωσορίσει τις δυνάμεις της ECOWAS»…
Όταν τον Ιούλιο το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ εξέτασε το ενδεχόμενο αφρικανικής δύναμης επέμβασης απέρριψε την περίπτωση να γίνει αυτή χωρίς την αιγίδα του Σ.Α., καθώς και το αίτημα αφρικανικών χωρών για διεξαγωγή έρευνας ενάντια στους πραξικοπηματίες! Για τη δε επέμβαση αποφάσισε… να το σκεφτεί αργότερα. Όταν όμως το Μάλι ζήτησε βοήθεια από την Κομισιόν και τον Ρομάνο Πρόντι (ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Σαχέλ) το Σ.Α. έδωσε τη συγκατάθεσή του στην ECOWAS, ψηφίζοντας γαλλικό σχέδιο απόφασης. Η επέμβαση προφανώς θα γινόταν μόνο υπό τον έλεγχο της Δύσης και ειδικότερα της Γαλλίας…
Τέλη Οκτωβρίου συναντήθηκαν για το ζήτημα στο Παρίσι αντιπροσωπείες διπλωματών, στρατιωτικών και μυστικών υπηρεσιών από Γαλλία και ΗΠΑ. Αμέσως μετά η Χίλαρι επισκέφτηκε για σχετική διαβούλευση την Αλγερία, που δεν επιτρέπει την υπερπτήση τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων της CIA αλλά η τελευταία διαθέτει εκεί το στρατηγείο της για όλη την περιοχή του Μαγκρέμπ και του Σαχέλ, όπου η Χίλαρι «υπογράμμισε πως πρέπει να είναι σαφές ότι η πολιτική διαδικασία στο Μάλι και οι προσπάθειές μας ενάντια στην τρομοκρατία στο Μάλι πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα». Η δήλωση αυτή είναι όλα τα λεφτά…
Η υπερβολή ότι η ευρύτερη περιοχή γύρω της ζώνης του Σάχελ, μια έκταση πολλαπλάσια της Ευρώπης, θυμίζει Αφγανιστάν του 1996, εδράζεται στο πραγματικό γεγονός πως κάποιοι φαίνεται να έχουν συμφέρον από την αποσταθεροποίησή της. Κι αν ο χαρακτηρισμός πέρσι της Χίλαρι για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας στην Αφρική ως «νέα αποικιοκρατία» προκαλεί γέλια, δεν ισχύει το ίδιο για την εκτίμηση «στρατιωτικοποίησης της Μαύρης Ηπείρου» ως στρατηγικής επιδίωξης των ΗΠΑ, που της αποδίδουν πολλοί. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής διοίκησης AFRICOM, συνταγματάρχη Τομ Ντέιβις, οι ΗΠΑ «παρέχουν στρατιωτικές υπηρεσίες, συνεργάζονται στρατιωτικά ή έχουν σχετικές δραστηριότητες σχεδόν σε όλες τις χώρες της Αφρικής».
Το MNLA που από το καλοκαίρι έχει διαχωρίσει τη θέση του από τους ισλαμιστές, έχει δηλώσει πως: «Οι ενέργειες της Αλ Κάιντα μολύνουν τον τόπο μας και είναι οι Αρχές του Μάλι που τους επιτρέπουν να συνεχίζουν. Καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα να μας παραχωρήσει ανεξαρτησία και αυτό θα είναι το τέλος της Αλ Κάιντα στο Μάλι». Προφανώς δεν είναι όλοι πολύ σύμφωνοι σε αυτό, παρά τις κραυγές ενάντια στους βάρβαρους ισλαμιστές και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…
Κατά τα άλλα, η Γαλλία κέρδισε επάξια τον τίτλο της πιο επεμβατικής ιμπεριαλιστικής δύναμης του κόσμου μετά τις ΗΠΑ. Ακτή Ελεφαντοστού, Λιβύη, Μάλι, χώρια το Αφγανιστάν και χώρια ο παρεμβατικός της ρόλος σε Συρία και Λίβανο. Πολλή φόρα πήραν οι Σαρκολάντ…